Mathias Cormann (OCDE): România are una dintre cele mai mici rate de vaccinare din UE; ar trebui extinsă implementarea certificatului verde

Mathias Cormann. Foto: Gov.ro
Mathias Cormann, secretarul general al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), a arătat, vineri, că România are una dintre cele mai mici rate de vaccinare din Uniunea Europeană și a sugerat că țara noastră ar trebui să extindă implementarea certificatului verde pentru mai multe activități sau chiar profesii.

În cadrul vizitei oficiale pe care o efectuează la București, Secretarul general al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), Mathias Cormann, a participat, la Palatul Victoria, la lansarea studiului „Economic Survey of Romania”.

„Din păcate, România are una dintre cele mai mici rate de vaccinare din Uniunea Europeană, cu doar 41% din populație vaccinată cu schema completă. Pe măsură ce varianta Omicron se răspândește, eforturile de accelerare a vaccinării, în special în zonele rurale, trebuie să fie o prioritate imediată. Înțelegem provocările, înțelegem impactul dezinformării de către mișcarea anti-vaccinistă. Eforturile de a crește încrederea în vaccinare prin transmiterea de informații și conectarea la comunitățile care nu au acces la servicii, combaterea dezinformării sunt cu adevărat cruciale. Sugerăm ca România să ia în considerare extinderea implementării certificatului verde pentru mai multe activități și poate pentru anumite profesii”, a afirmat Mathias Cormann.

Potrivit datelor Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP-CNSCBT), prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor, la 27 ianuarie erau vaccinate 7.963.931 de persoane cu schemă completă și 2.343.258 au și doza a treia (booster, rapel).

De asemenea, la data de 5 ianuarie 2022, erau vacciate 36,77% din persoanele peste 5 ani din mediul rural, 41,26% din cele din mediul urban și 43,05% din locuitorii municipiilor.

Totodată, conform ultimului raport săptămânal publicat de Institutul Național de Sănătate Publică informează că, în săptămâna 17 - 23 ianuarie 2022, 85,7% din decesele înregistrate au fost la persoane nevaccinate anti-COVID.

În intervalul menționat, 38,9% din cazurile de COVID au fost înregistrate în Bucureşti, Timiş, Cluj, Constanța şi Bihor, iar 55,8% din cazurile nou-confirmate au fost la persoane care erau nevaccinate.

Dintre cei vaccinați care au făcut COVID-19, peste jumătate erau fie imediat după vaccinare, fie la mai mult de şase luni de la ultima doză de vaccin. 

De la începutul pandemiei COVID-19 şi până în prezent, 85,9% din totalul deceselor înregistrate în România au fost la persoane cu vârsta de peste 60 ani, iar 54,4% dintre persoanele decedate au fost bărbați. Din datele INSP, 93,3% din pacienții COVID-19 decedați aveau cel puțin o comorbiditate asociată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel