Markerii tumorali, asociați cu cancerul. Ce trebuie să știi

markerii tumorali - FOTO: Freepick
Markerii tumorali sunt niște proteine, prezente în celulele pacienților care au cancer.

Markerii tumorali se pot găsi în sânge, urină, scaun, tumori sau alte țesuturi și fluide corporale ale pacienților care au cancer, majoritatea acestora fiind de fapt proteine. Aceşti markeri au o valoare biologică foarte mare deoarece sunt folosiţi în diagnosticul de certitudine al cancerului, de către oncologi.

Aceşti markeri sunt eliberaţi fie de către ţesutul tumoral în sine, dar pot fi eliberaţi şi de către celule din jur non-tumorale care indică prezenţa acestui cancer.

Vezi și: Sarcina, test de efort pentru viață. Gheorghe Peltecu: Această patologie poate fi întâlnită în menopauză sau premenopauză

Cancerul, prima cauză de deces înainte de vârsta de 70 de ani

Bolile neoplazice se situează pe locul al doilea, după bolile cardiovasculare, drept cauză a decesului, cu o ușoară tendință de creştere la nivel global (13% în 2000, 15% în 2010, ~17% în 2020). Această creştere se datorează parţial creşterii speranţei de viaţă în populaţia generală, având în vedere faptul că incidența cancerelor creşte considerabil cu vârsta (de 10 ori mai mare la 70 de ani, decât la 25 de ani).

Conform estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în 2019, cancerul este prima sau a doua cauză de deces înainte de vârsta de 70 de ani în 112 din 183 de ţări şi ocupa locul al treilea sau al patrulea în alte 23 de tari.

Centrul de Diagnostic și Tratament Victor Babeș arată ce sunt markerii tumorali.

”Diagnosticul precoce al carcinoamelor este dificil, din cauză că acestea sunt asimptomatice în stadii timpurii, iar pacientul nu consultă la timp un medic. De-a lungul timpului, s-au făcut multe încercări de a găsi markeri care să poată detecta o transformare celulară maligna cât mai timpuriu posibil.

Substanţele care au fost descoperite sunt cunoscute drept markeri tumorali. Markerii tumorali sunt macromolecule a căror prezenţă şi modificări ale concentraţiei sunt corelate cu geneza şi dezvoltarea tumorilor maligne.

Markerii tumorali pot fi clasificaţi în două tipuri: celulari şi umorali.

Markerii tumorali celulari sunt reprezentaţi de antigene localizate la nivelul membranelor celulare (markerii celulari în leucemii), receptori hormonali sau pentru factori de creştere.

Markerii tumorali umorali sunt substanţe care pot fi detectate în concentraţii mult mai mari decât în condiţii fiziologice, în ser, urina sau în alte fluide ale corpului. Aceste substanţe sunt sintetizate şi excretate de către ţesuturile tumorale, eliberate prin dezintegrarea tumorii sau formate ca o reacţie a organismului la prezenţa tumorii”, arată Centrul de Diagnostic și Tratament Victor Babeș.

Vezi și: Căderea părului, tratament pe viață. Mihai Motora: Poate să înceapă chiar din adolescență. La 25 - 30 de ani deja își face simțită prezența și chelia este un pic mai gravă

Ce criterii trebuie să îndeplinească markerii tumorali

Un marker tumoral ideal ar trebui să îndeplinească următoarele criterii:

- specificitate înaltă (nedetectabil în afecţiuni benigne sau la persoane sănătoase);

- sensibilitate crescută (detectabil chiar şi în prezenţa unui mic număr de celule tumorale);

- specificitate de organ;

- corelaţie cu stadiul şi masa tumorii;

- corelaţie cu prognosticul bolii;

- o bună valoare predictivă.

Criteriile de specificitate şi sensibilitate de 100 % nu au fost îndeplinite încă de nici un marker tumoral cunoscut. Antigenul specific prostatic (PSA), fosfataza acidă prostatica (PAP) şi tireoglobulina au specificitate de organ.

Anumitii markeri tumorali prezintă o bună corelaţie cu stadiile tumorii (concentraţia markerului creşte în stadiile avansate). Totuşi, având în vedere că limitele de concentraţie pentru diferite stadii sunt foarte largi şi adesea se suprapun, concentraţia markerilor nu da indicaţii precise asupra stadiului tumorii decât în mod excepţional.

Anumitii markeri pot avea valoare prognostica; spre exemplu: concentraţia preoperatorie a antigenului carcino-embrionar (CEA) în cancerele colo-rectale, beta2-microglobulina în limfoamele non-Hodgkin, mielomul multiplu, CA 125 în cancerele ovariene.

Un alt criteriu important este valoarea predictivă. Valoare predictivă pozitivă (VPP) indică probabilitatea existenţei unei tumori în cazul unui test pozitiv, iar valoarea predictivă negativă (VPN) indică probabilitatea inexistentei unei tumori în cazul unui test negativ, mai arată Centrul de Diagnostic și Tratament Victor Babeș.

Vezi și: Problemele respiratorii, semnale de alarmă. Medic: Aceste lucruri nu pot fi tratate acasă

Diagnosticul, în urma unor investigații complexe

Diagnosticul de cancer este pus în urma unor investigații medicale amănunțite. Nu doar valoarea markerului tumoral este luată în calcul.

”Deşi un nivel crescut al unui marker tumoral circulant poate sugera prezenţa unei neoplazii, acest lucru singur nu este suficient pentru a pune un diagnostic de cancer. De exemplu, afecţiunile non-neoplazice pot determina uneori creşterea nivelului anumitor markeri tumorali.

În plus, nu toată lumea cu un anumit tip de cancer va avea un nivel mai ridicat al unui marker tumoral asociat cu neoplasmul respectiv. Prin urmare, măsurătorile markerilor tumorali circulanţi trebuie combinate cu rezultatele altor teste, cum ar fi biopsiile sau imagistica (radiografie, tomografie computerizată, mamografie), pentru a diagnostica o afecţiune malignă.

Indicaţia cea mai importantă a markerilor tumorali consta în monitorizarea tratamentului. Pot fi întâlnite trei situaţii :

- scăderea la normal a nivelului markerilor indica înlăturarea completă a tumorii sau remisia sa;

- persistenta unor nivele patologice, eventual după o uşoară scădere, indica existenţa unei tumori reziduale şi/sau apariţia metastazelor;

- creşterea nivelului markerilor după o perioadă de normalizare indica recurenta tumorii”, mai notează Centrul de Diagnostic și Tratament Victor Babeș.

Vezi și: Oxigenoterapia, când este utilizată. Tratament pentru bolile cronice sau oboseală

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel