Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
"În semn de înaltă apreciere şi recunoştinţă pentru excepţionala sa dăruire pe care a pus-o, vreme de o viaţă, în slujba îngrijirii aproapelui, constituind un reper al învăţământului şi al practicii medicale româneşti, Preşedintele României a conferit post-mortem Ordinul Naţional 'Steaua României' în grad de Cavaler profesorului universitar doctor Marin Burlea", se arată într-un comunicat de presă remis de Administraţia Prezidenţială.
Potrivit acestuia, cunoscut ca "doctorul copiilor", "medicul îngerilor" sau "doctor Scumpi", prof. univ. dr. Marin Burlea s-a remarcat prin activitatea dar şi prin implicarea şi dăruirea cu care îşi trata micuţii pacienţi, el fiind medic pediatru gastroenterolog la Spitalul de Pediatrie Sfânta Maria din Iaşi.
Profesorul Marin Burlea s-a născut în 1949, în comuna Vidra, judeţul Ilfov, şi la îndemnul unchiului său a urmat şi absolvit, în 1967, Liceul Mihai Eminescu din Iaşi. A devenit medic după ce a învăţat la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi, făcând parte din promoţia 1973.
În calitate de profesor, Marin Burlea a susţinut cursuri la disciplina Pediatrie, a fost membru al Senatului UMF Grigore T. Popa şi prorector al universităţii între anii 2004 şi 2006.
De-a lungul carierei profesorul Marin Burlea a semnat peste 300 de titluri ştiinţifice şi cărţi de specialitate. Timp de 20 de ani a fost, cu mici întreruperi, director General al Spitalului Clinic de Urgenţe pentru Copii Sfânta Maria Iaşi. Din 2009 era Preşedinte al Societăţii Române de Pediatrie şi a susţinut o prodigioasă activitate în Asociaţia Europeană de Pediatrie (EPA) şi Academia Europeană de Pediatrie (EAP).
Marin Burlea a reuşit să salveze viaţa unor copii prin intermediul unor tratamente inovative. Un astfel de caz a fost în urmă cu un an, cel al unui copil care la patru ani care la venirea în spital cântărea cât un bebeluş de nouă luni. Din cauza problemelor de sănătate copilul nu reuşea să înghită alimente. Pentru că alimentaţia cale orală nu a mai fost posibilă, copilul a necesitat perfuzii de nutriţie şi a fost supus unor şedinţe de dilataţie a esofagului cu ajutorul unei tehnici care se folosea în serviciul de endoscopie intervenţională. Deşi de fiecare dată medicii au reuşit să-i refacă permeabilitatea esofagului, alimentele semi-lichide consumate de băieţel se transformau într-un dop alimentar. Astfel, prof. univ. dr. Marin Burlea a decis să îi administreze perfuzii cu substanţe nutritive, iar în paralel, ciocolată. În combinaţie cu probiotice, tratamentul s-a dovedit a fi unul salvator.
VEZI SI Prof.dr. Marin Burlea a murit! Pierdere uriașă pentru Pediatria românească
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...