Malformațiile cauzate de virusul Zika, mai grave în cazul persoanelor subnutrite

Mușcătura de insecte
Malformațiile cauzate de infecția cu virusul Zika sunt mai frecvente în rândul populației mai sărace. Se pare că nutriția are un rol definitoriu în cazul malformațiilor.

Sindromul congenital Zika (CZS) se referă la o serie de malformații de dezvoltare asociate cu infecția congenitală cu virusul Zika (ZIKV). Acest sindrom include afecțiuni devastatoare care au un impact uriaș asupra întregii vieți a individului și a familiei lui. Din seria de afecțiuni posibile fac parte dimensiunea redusă a creierului, numită microcefalie, creierul lissencefalic, anomalii ale retinei, ventriculii măriti ai inimii, o lipsă de conexiuni între emisferele creierului și calcificările acestuia.

Brazilia a fost afectată pe scară largă de infecții ZIKV, dar aproximativ 75% din cazurile de sindom congenital CZS s-au găsit în regiunea de nord-est, care este mai dezavantajată socio-economic.

Într-un nou studiu, cercetătorii de la Universitatea Oxford și de la Universitatea Federală din Rio de Janeiro au descoperit că această creștere a cazurilor de CZS este legată de o dietă săracă în rândul mamelor sugarilor.

Afecțiunile, mai frecvente în zonele sărace 

Profesorul Zoltán Molnár de la Departamentul de Fiziologie, Anatomie și Genetică al Universității din Oxford, care a participat la studiu și are o colaborare de lungă durată cu autorul principal, Profesor asociat Patricia Garcez de la Universitatea Federală din Rio de Janeiro, Brazilia susținută parțial de Medical Consiliul de cercetare și Royal Society, au spus: „Știam că zonele din Brazilia cu statutul socioeconomic cel mai scăzut aveau cel mai înalt nivel de deficiență de dezvoltare la bebeluși din cauza CZS, motiv pentru care am analizat posibila legătură între ZIKV și una dintre cei mai frecvenți factori importanți care pot contribui: nutriția.

Acest studiu a arătat că deficiența de dezvoltare cauzată de infecția congenitală ZIKV este agravată de co-factorii de mediu, în special de dietele sărace în proteine, ceea ce explică de ce efectele devastatoare ale CZS variază în regiunile endemice ZIKV”.

Legătura dintre infecția cu virusul Zika și afecțiunile CZS a fost demonstrată în studiile anterioare, care au ajutat cercetătorii să înțeleagă cum această infecție a afectat creșterea și dezvoltarea vaselor de sânge. Acestea au arătat că ZIKV infectează celulele care se dezvoltă în creier și modifică genele și proteinele legate de ciclul celular normal și dezvoltarea vaselor de sânge.

Studiul actual a folosit, de asemenea, un model de șoarece pentru a reproduce efectele infecției cu Zika la șoarecii care au o dietă cu conținut scăzut de proteine și a constatat că mai multe dintre semnele patologice găsite la om au apărut la șoarecii subnutriți într-un mod similar.

Profesorul Molnár a adăugat: „Când am replicat efectele observate la oameni care au avut diete sărace la șoareci, am văzut efecte similare la fetusuri, cum ar fi leziuni placentare, precum și o creștere slabă a corpului embrionar și o reducere a dimensiunii creierului a nou-născuților născuți la femelele e șoareci gestante subnutrite.

Nutriția, de ce este importantă 

„Femelele șoareci subnutrite care au născut au fost în mod clar mai puțin capabile să lupte împotriva ZIKV, ceea ce a condus la o infecție ZIKV robustă și persistentă în splina celor subnutrite, spre deosebire de cele sănătoase. Modelul nostru de șoarece subnutrit ne-a ajutat să identificăm mecanismele celulare care sunt responsabile pentru diferențele dintre oameni. Îmbunătățirea dietei singure nu va proteja împotriva infecțiilor cu ZIKV, dar poate determina severitatea CZS.”

Deși e nevoie de mai multă muncă pentru a traduce aceste descoperiri în boala umană, modelul de șoarece a ajutat la identificarea diferențelor semnificative în modelele de reglare ale căilor moleculare cheie, iar genele particulare identificate în creierele în curs de dezvoltare reflectă modul în care un statut nutrițional slab crește efectele adverse Infecție cu ZIKV.

 

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel