Madaroza, afecțiunea care duce la pierderea părului. Are o particularitate. Poate fi semnul unui cancer

madaroza - FOTO: Freepik@volodymyr-t
Madaroza este o afecțiune care duce la pierderea părului din anumite locuri. Poate fi cauzată de medicamente sau chiar cancer.

Madaroza poate duce la pierderea completă sau parțială a genelor sau a părului sprâncenelor. Asta înseamnă că este posibil să pierzi toate firele de păr din gene și sprâncene sau s-ar putea să pierzi doar unele dintre ele, ceea ce ar putea duce la apariția subțierii părului în aceste zone.

Madaroza, simptome

Cel mai frecvent simptom al madarozei este pierderea părului pe sprâncene și gene. De asemenea, este posibil să aveți simptome suplimentare, cum ar fi roșeață sau mâncărime, în funcție de cauza care stă la baza căderii părului.

Madaroza, cauze

Multe lucruri pot provoca madaroză. Atât bărbații, cât și femeile pot avea această afecțiune, dar este mai frecventă în rândul adulților în vârstă, potrivit Healthline.

Vezi și: Eritemul infecțios: cauze, simptome, diagnostic și tratament. La ce trebuie să fie atente gravidele

Boala Hansen (lepră)

Madaroza este frecventă în rândul persoanelor care au boală Hansen, cunoscută și sub numele de lepră. Boala Hansen este o infecție bacteriană care afectează pielea, ochii, nasul și nervii.

Blefarită

Blefarita este inflamația care afectează pleoapele și poate afecta genele. Simptomele blefaritei pot include, de asemenea, ochi uscați, mâncărimi și pleoape roșii și crustă în jurul pleoapelor. Este posibil să observați că vă cad genele.

Traumă

Trauma genelor și sprâncenelor le poate face să cadă. Traumele fizice pot include leziuni și accidente. Arsurile sau rănile din zona ochilor sau a sprâncenelor pot face, de asemenea, ca firele de păr să cadă.

Vezi și: Exercițiul banal care combate depresia. Sarcopenia, asociată cu această tulburare

Trichotillomania

Trichotillomania este o afecțiune de sănătate mintală. Persoanele cu această afecțiune își smulg în mod deliberat părul. Inclusiv părul din gene sau sprâncene poate fi smuls de persoanele care suferă de trichotillomanie.

Infecţii

Infecțiile bacteriene, fungice sau virale pot provoca madaroză.

- Infecții virale pot include herpes simplex și HIV.

- Infecții bacteriene pot include Stafilococ și sifilis.

- Infecții fungice pot include pecingine.

În cazul în care căderea părului este cauzată de o infecție, este posibil să aveți alte simptome, cum ar fi roșeață, mâncărime, umflături sau durere.

Tratamente medicale

Anumite tratamente medicale, cum ar fi chimioterapia, radioterapia și tratamentele cu laser, vă pot face genele sau sprâncenele să cadă. Aceste tratamente pot afecta creşterea părului prin atacarea celulelor în creștere rapidă.

Vezi și: Care sunt cele mai bune antibiotice naturale și de ce trebuie evitată ciocolata. Medic: Un deliciu pentru bacterii

Medicamente

Unele medicamente pot duce la pierderea genelor sau a sprâncenelor, inclusiv:

- injecții cu toxină botulinică (Botox)

- retinoizi

- androgeni

- anticonvulsivante

- anticoagulante

Deficiențe nutriționale

Deficiențele nutriționale pot afecta părul și îl pot face subțire sau îl pot face să cadă. De exemplu, o deficiență de zinc, fier sau biotină vă poate face să vă pierdeți genele sau sprâncenele.

Vezi și: Vaccinul gripal: ce faci dacă ai trecut deja prin boală. Marinescu: Poate fi făcut și acum, cât mai repede, efect în 10 zile! Se ajunge la insuficiență respiratorie, complicații pulmonare

Afecțiuni genetice

Unele afecțiuni genetice pot provoca madaroză, inclusiv:

- Sindromul Ehlers-Danlos

- eritrodermie ihtiosiformă

- displazie ectodermică

Cancer de piele

În unele cazuri, madaroza este un simptom al cancerului de piele. Pierderea genelor și a sprâncenelor este mai frecventă în leziunile maligne sau canceroase decât în cele benigne sau necanceroase.

Alte boli și condiții

Unele boli autoimune, cum ar fi alopecia areata și lupus eritematos pot afecta părul. Alte boli pot face de asemenea, sprâncenele și genele să cadă, cum ar fi:

- psoriazis

- rozacee

- hipotiroidism

- hipertiroidism

- sclerodermie

- dermatită atopică

Vezi și: Boala albastră, "boala în care sângele nu se oxigenează cât ar trebui": simptome, tratament. Semnul de pe degete, buze sau vârful nasului: E cea mai frecventă boală cianogenă

Madaroza, diagnostic

Diagnosticul include colectarea istoricului medical, simptome, și un examen fizic. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda, de asemenea, teste suplimentare pentru a determina cauza care stă la baza afecțiunii, inclusiv:

- teste de sânge

- tampoane de piele pentru a testa pentru infecții bacteriene

- răzuirea pielii pentru a testa infecții fungice

- dermoscopie sau dermatoscopie pentru a examina pielea cu o lupă

Vezi și: AVC cardioembolic: simptome, cauze. Cele 2 vârste de graniță când pot apărea. Stoicescu: Cheagul de sânge e aruncat în creier. Dacă ai trecut de vârsta asta, riscul crește

Madaroza, tratament

Tratamentul va depinde de cauza acestei afecțiuni. În unele cazuri, poate fi inversat. Dacă cauza madarozei nu poate fi determinată sau nu răspunde la tratament, există lucruri pe care le puteți face pentru a ascunde căderea părului, dacă alegeți, inclusiv:

- purtarea genelor și sprâncenelor false

- folosind machiaj pentru a crea gene și sprâncene

- tatuarea sprâncenelor

- transplanturi de păr pentru sprâncene

- grefe de gene

- utilizarea soluțiilor topice pentru creșterea părului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel