Lupus: Descoperirea cauzei și perspectivele tratamentului

lupus - FOTO: Freepik@Queenmoonlite Studio
Medicii au descoperit cauza lupusului și totodată un tratament promițător care poate inversa boala.

Oamenii de știință de la Northwestern Medicine și Brigham and Women’s Hospital au descoperit un defect molecular care contribuie la declanșarea lupusului și au arătat într-un studiu publicat în revista Nature că inversarea acestui defect ar putea inversa boala.

Până acum, cauzele acestei boli nu erau clare. Lupusul poate provoca daune grave la mai multe organe, inclusiv rinichii, creierul și inima. Tratamentele actuale nu reușesc adesea să controleze boala și au efecte secundare care slăbesc sistemul imunitar, făcându-l mai vulnerabil la infecții.

"Până în acest moment, toată terapia pentru lupus este un instrument grosier. Este o imunosupresie largă. Identificând o cauză a acestei boli, am găsit un potențial tratament care nu va avea efectele secundare ale terapiilor actuale", a spus co-autorul Jaehyuk Choi, MD, PhD, Profesor Jack W. Graffin, profesor asociat de dermatologie și dermatolog la Northwestern Medicine.

Dezechilibru imunitar

"Am identificat un dezechilibru fundamental în răspunsurile imunitare pe care pacienții cu lupus le au și am definit mediatori specifici care pot corecta acest dezechilibru pentru a reduce răspunsul autoimun patologic", a spus co-autorul Deepak Rao, MD, PhD, profesor asistent de medicină la Harvard Medical School și reumatolog la Brigham and Women’s Hospital și co-director al Centrului său de Profilare Celulară.

Vezi și: Singurătatea, impact asupra memoriei. Duce la degradarea cognitivă

Cauza posibilă care duce la lupus

În cadrul studiului, cercetătorii au identificat o nouă cale care duce la apariția lupusului. Ei au observat schimbări în mai multe molecule din sângele pacienților cu lupus. Aceste schimbări duc la activarea insuficientă a unei căi controlate de receptorul aril hidrocarbon (AHR), care reglează răspunsul celulelor la poluanți, bacterii sau metaboliți.

Activarea insuficientă a AHR duce la prea multe celule imunitare care provoacă boala, numite celule T periferice ajutătoare, care stimulează producerea de autoanticorpi ce cauzează lupusul.

Pentru a demonstra că această descoperire poate fi folosită pentru tratamente, cercetătorii au reintrodus moleculele care activează receptorul aril hidrocarbon în probe de sânge de la pacienți cu lupus. Acest lucru a părut să transforme aceste celule cauzatoare de lupus în celule numite Th22, care ar putea ajuta la vindecarea leziunilor provocate de boală.

"Am descoperit că dacă activăm calea AHR cu activatori mici de molecule sau limităm interferonul patologic excesiv din sânge, putem reduce numărul acestor celule cauzatoare de boală. Dacă aceste efecte sunt durabile, aceasta poate fi un potențial tratament", a spus Choi.

Vezi și: Mișcarea, esențială pentru prevenirea AVC-ului. Reglează tensiunea arterială

Noi tratamente

Choi, Rao și colegii lor vor să își extindă eforturile pentru a dezvolta tratamente noi pentru pacienții cu lupus. Ei lucrează acum pentru a găsi modalități de a livra aceste molecule în siguranță și eficient oamenilor.

Ce este lupusul

Lupusul este o boală care apare atunci când sistemul imunitar al corpului tău atacă propriile țesuturi și organe (boală autoimună). Inflamația cauzată de lupus poate afecta multe sisteme diferite ale corpului — inclusiv articulațiile, pielea, rinichii, celulele sanguine, creierul, inima și plămânii.

Lupusul poate fi dificil de diagnosticat deoarece semnele și simptomele sale imită adesea pe cele ale altor afecțiuni. Cel mai distinctiv semn al lupusului este o erupție facială care seamănă cu aripile unui fluture desfășurate pe ambele obraji care apare în multe, dar nu în toate cazurile de lupus.

Unii oameni se nasc cu o predispoziție pentru dezvoltarea lupusului, care poate fi declanșat de infecții, anumite medicamente sau chiar de lumina solară. Deși nu există un tratament pentru lupus, tratamentele pot ajuta la controlul simptomelor, potrivit Mayo Clinic.

Vezi și: Medicii avertizează: FLiRT, FLuQE și LB.1, variante COVID-19, se răspândesc. "Au modificări în proteina spike. Ignoră imunitatea de la vaccin sau infectarea anterioară

Lupusul, tratament

În prezent, nu există un tratament pentru lupus. Cu toate acestea, există tratamente care pot ajuta la gestionarea simptomelor și la reducerea riscului de complicații.

Tratamentul pentru lupus are mai multe obiective importante. În mod specific, tratamentul urmărește să:

- îmbunătățească simptomele lupusului

- prevină apariția episoadelor acute de lupus

- reducă deteriorarea organelor și țesuturilor

- minimizeze nivelul de imunosupresie asociat cu tratamentul lupusului

- îmbunătățească calitatea vieții, potrivit Healthline.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel