A început sezonul accidentelor pe...
Lumina albastră, în ciuda faptului că este ecologică, poate avea un impact negativ asupra somnului și poate provoca boli. Ritmul circadian al organismului este perturbat de lungimile de undă albastre, care sunt benefice în timpul zilei pentru creșterea atenției, a timpului de reacție și a dispoziției.
Cercetările arată că lumina albastră poate contribui la cancer, diabet, boli de inimă și obezitate. Proliferarea aparatelor electronice cu ecrane și a iluminatului eficient din punct de vedere energetic crește expunerea noastră la lungimile de undă albastre, în special după apusul soarelui. Impactul luminii albastre nu se limitează la soare, deoarece poate afecta și ritmul circadian, afectându-ne somnul și sănătatea generală.
Lumina albastră, în ciuda faptului că este ecologică, poate avea un impact negativ asupra somnului și poate provoca boli. Ritmul circadian al organismului este perturbat de lungimile de undă albastre, care sunt benefice în timpul zilei pentru creșterea atenției, a timpului de reacție și a dispoziției.
Cercetările arată că lumina albastră poate contribui la cancer, diabet, boli de inimă și obezitate. Proliferarea aparatelor electronice cu ecrane și a iluminatului eficient din punct de vedere energetic crește expunerea noastră la lungimile de undă albastre, în special după apusul soarelui.
Impactul luminii albastre nu se limitează la soare, deoarece poate afecta și ritmul circadian, afectându-ne somnul și sănătatea generală.
Foto: Freepik @teksomolika
S-a constatat că lumina albastră pe timp de noapte suprimă secreția de melatonină mai puternic decât lumina verde. Cercetătorii de la Harvard au constatat că expunerea la lumina albastră timp de 6,5 ore a suprimat melatonina timp de aproximativ două ori mai mult decât lumina verde și a modificat ritmul circadian de două ori mai mult.
Studiul Universității din Toronto a constatat, de asemenea, că nivelurile de melatonină au fost similare la persoanele expuse la lumina puternică din interior cu ochelari care blochează lumina albastră, comparativ cu cele expuse la lumina slabă obișnuită fără ochelari.
Acest lucru sugerează că lucrătorii în schimburi și persoanele care dorm noaptea ar putea să se protejeze purtând ochelari care blochează lumina albastră. Cu toate acestea, ochelarii de soare ieftini cu lentile colorate în portocaliu nu sunt potriviți pentru utilizarea în interior pe timp de noapte.
Lumina albastră poate avea efecte adverse asupra sănătății, putând intra în conflict cu preocupările legate de mediu și cu urmărirea unui iluminat eficient din punct de vedere energetic.
Luminile fluorescente compacte și LED sunt mai eficiente din punct de vedere energetic decât becurile cu incandescență, dar produc și mai multă lumină albastră. Natura luminilor fluorescente nu poate fi modificată, dar straturile din interiorul becurilor pot produce o lumină mai caldă, mai puțin albastră.
LED-urile sunt mai eficiente, dar produc și o anumită lumină albastră. Becurile incandescente produc, de asemenea, lumină albastră, deși mai puțin decât majoritatea becurilor fluorescente.
Pentru a menține un ciclu de somn sănătos, folosiți lumini roșii slabe noaptea, evitați ecranele luminoase cu două-trei ore înainte de culcare, purtați ochelari care blochează lumina albastră sau instalați o aplicație care filtrează lungimea de undă albastră/verde noaptea și expuneți-vă la lumină puternică în timpul zilei. Acest lucru va îmbunătăți somnul pe timp de noapte și starea de spirit și vigilența în timpul zilei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
A început sezonul accidentelor pe...
Știai că data și grosimea primei...
Schimbările alimentare pot fi un...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Uite trucul simplu care îți usucă...
Aerul pe care îl inspirăm, deși...