Un simplu ecograf abdominal îți poate...
Un grup de parlamentari PSD, PNL şi neafiliaţi au lansat un proiect de lege privind regimul juridic al plantei canabis, al substanţelor şi preparatelor ce conţin canabis, utilizate în scop medical. Proiectul inițiat de ei în anul 2019 a constituit miercuri temă de dezbatere la Comisia pentru sănătate şi familie a Camerei Deputaţilor.
Reprezentantul Ministerului Sănătăţii, dr. Gabriel Diaconu, spune că parlamentarii ar trebui să explice "ce au avut în cap" când s-au gândit că Ministerul Sănătăţii ar putea să-şi deschidă plantaţii de canabis şi agenţii privind cultura de canabis.
Vezi și poziția ANMDR - Lege tratament canabis în România. Răzvan Prisada (ANMDR): Produsul va putea fi prescris şi ridicat din farmacii
"Atâta vreme cât şi colegii mei au arătat asta, regimul licit al plantei este reglementat în România de mai bine de 20 de ani.
Confuziile din interiorul proiectului de lege sunt la multiple niveluri şi tare mi-e teamă că nici măcar acum, într-o discuţie tehnic avizată, oamenii care au venit cu acest proiect nu fac foarte uşor diferenţa între medicina bazată pe dovezi vizavi de medicina bazată pe poveşti.
Evident că în medicină unele poveşti pot să fie foarte convingătoare, din păcate pentru dânşii, într-un sistem public de sănătate, avizele şi procedurile privind introducerea de noi molecule trebuie să fie făcute după o analiză atentă din baza de cunoaştere, din studii şi meta-analize, ceea ce a fost astăzi atins, cred eu, destul de convingător din partea reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii", a declarat Gabriel Diaconu, la Parlament, potrivit Agerpres.
"În fond, nu suntem împotriva explorării suplimentare vizavi de potenţialul terapeutic al canabisului în scop medicinal.
Suntem în continuare rezervaţi vizavi de faptul că, sub adăpostul acestui nume, vorbim de o familie de compuşi care nu este reglementată încă la nivel european. Introducerea pe un circuit de avizare continuă să fie cu referinţă la produse bogate în THC, în Tetrahydrocannabinol, compus care în continuare pe legislaţia românească este introdus în categoria substanţelor ilicite din tabelul aferent care le pune pe acelaşi palier cu narcotice şi stupefiante.
Drept urmare, pentru Ministerul Sănătăţii, să avizeze un astfel de proiect ar însemna să se împuşte singur în picior.
Suntem conştienţi că vor fi situaţii punctuale, de obicei asociate cu paliaţie şi cu medicina paliaţiei în care s-ar putea să fie în beneficiul superior al pacientului aflat la limita terapeutică să acceseze produse pe bază de canabis compasional pentru ameliorarea calităţii vieţii şi să nu fie incriminat pentru asta.
Dar din nou este o chestiune care tangenţial are de-a face cu Ministerul Sănătăţii, are de-a face din nou cu Ministerul Justiţiei, etc. Şi atunci, pe proiectul de astăzi, avizul nostru a trebuit să fie negativ", a mai spus Gabriel Diaconu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Un simplu ecograf abdominal îți poate...
Această plantă aduce bogăție și...
Medicul Mihai Dobra ne-a vorbit...
Dacă ai oricare dintre aceste...
Trucul inedit care previne aburirea...
Greșeala enormă pe care ai făcut-o...
Terapia care vindecă cel mai agresiv...