Legătura dintre stres și artrita reumatoidă. Complicațiile oculare majore și cauzele artritei reumatoide

artrita reumatoida foto:freepik
Care este legătura dintre stres și artrita reumatoidă. Ce este artrita reumatoidă, cum afectează ochii și care sunt complicațiile majore.

Artrita reumatoidă este o afecțiune complexă, care nu se limitează doar la articulații. Odată cu inflamația caracteristică, aceasta poate afecta și alte părți ale corpului, inclusiv ochii. Este esențial să înțelegem cum artrita reumatoidă poate influența sănătatea ochilor și să explorăm modalitățile de gestionare a acestor complicații.

Vezi și: Planta care poate trata afecțiunile renale și protejează ficatul împotriva deteriorării cauzate de diabet. Este un aliat puternic pentru sistemul imunitar 

Ce estem artrita reumatoidă și cum afectează ochii?

Artrita reumatoidă este o boală autoimună în care sistemul imunitar atacă greșit propriile țesuturi, provocând inflamație și deteriorarea articulațiilor. Ceea ce nu este întotdeauna evident este că această inflamație poate afecta și alte părți ale corpului, inclusiv ochii.

Simptome oculare

Printre cele mai comune simptome oculare întâlnite în artrita reumatoidă se numără:

Ochi uscați: Cunoscută și sub numele de keratoconjunctivita sicca, această afecțiune apare atunci când inflamația din artrita reumatoidă afectează glandele lacrimale, reducând producția de lacrimi și provocând senzația de ochi uscați, iritație și sensibilitate crescută la lumină.

Roșeață oculară: Inflamația din artrita reumatoidă poate afecta membranele ochiului, provocând roșeață, senzație de arsură și disconfort.

Uveită: Această complicație mai gravă poate apărea în artrita reumatoidă, implicând inflamația straturilor intermediare ale ochiului și determinând simptome precum roșeață intensă, durere oculară și vedere încețoșată.

Complicații oculare majore

Complicațiile oculare asociate cu artrita reumatoidă pot fi severe și pot include:

Sclerita: O inflamație a sclerei (partea albă a ochiului), care poate provoca dureri severe, sensibilitate la lumină și scăderea vederii.

Ulcer cornean: Ochiul uscat cronic netratat poate duce la deteriorarea corneei, cu potențialul de a cauza cicatrici și pierderea permanentă a vederii.

Diagnosticul precoce și tratamentul adecvat sunt cruciale în gestionarea complicațiilor oculare asociate cu artrita reumatoidă. Odată ce simptomele oculare sunt recunoscute, medicul oftalmolog poate recomanda diverse opțiuni de tratament, inclusiv:

- Picături oftalmice lubrifiante pentru a ameliora ochii uscați și iritați

- Medicație antiinflamatoare pentru a reduce inflamația și disconfortul

Vezi și: Ce poți face când nu îți mai găsești motivația. Rolul depresiei în lipsa entuziasmului și motivației

Artrita reumatoidă poate avea un impact semnificativ asupra sănătății ochilor, cauzând o gamă largă de simptome și complicații. Este esențial ca persoanele cu artrita reumatoidă să acorde atenție simptomelor oculare și să caute tratament adecvat pentru a preveni deteriorarea vederii și complicațiile severe. Consultarea regulată a unui medic oftalmolog și a unui reumatolog poate ajuta la monitorizarea și gestionarea corectă a sănătății ochilor în cazul artritei reumatoide.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel