Un nou studiu arată că diagnosticarea...
Cercetările efectuate de Colegiul de Nursing NYU Rory Meyers au arătat că tot mai mulți adulți dezvoltă diabet de tip 2 înainte de vârsta de 45 de ani, care este un factor de risc cunoscut pentru demență.
Adulții diagnosticați cu diabet de tip 2 înainte de vârsta de 50 de ani au o șansă mai mare de a dezvolta demență decât cei diagnosticați mai târziu în viață. Participanții cu obezitate care au primit un diagnostic de diabet de tip 2 înainte de vârsta de 50 de ani au prezentat cel mai mare risc de demență.
Deși diabetul de tip 2 este întâlnit de obicei la adulții cu vârsta de 45 de ani și peste, studii recente arată o rată mai mare de adulți mai tineri care dezvoltă această afecțiune mai devreme în viață. Studiul subliniază importanța depistării precoce și a gestionării diabetului de tip 2 în prevenirea demenței.
Studiul realizat de Institutul de Cercetare Socială al Universității din Michigan a analizat date de la 1.200 de adulți americani cu vârsta de 50 de ani și peste, care aveau diabet de tip 2 la momentul studiului privind sănătatea și pensionarea.
Studiul a constatat că diabetul de tip 2 apare la vârste mult mai tinere decât înainte, ridicând întrebarea dacă dezvoltarea diabetului mai devreme în viață are un impact diferit asupra riscului de demență decât mai târziu.
Cercetările anterioare au arătat că persoanele diagnosticate cu diabet la vârste mai tinere au adesea rezultate mai proaste în ceea ce privește sănătatea, inclusiv un control mai slab al glicemiei și mai multe probleme cardiovasculare.
Studiul a emis ipoteza că o durată mai lungă de expunere la complicațiile legate de diabet ar putea crește, de asemenea, riscul de demență. Cu toate acestea, puține studii au examinat această relație în special în rândul persoanelor cu diabet de tip 2.
Înțelegerea modelelor de risc în cadrul acestui grup ar putea ajuta medicii să identifice mai bine persoanele cu risc ridicat și să dezvolte strategii de prevenire mai bine direcționate.
Foto: Freepik @pixel-shot.com
Un studiu a constatat că persoanele diagnosticate cu diabet de tip 2 înainte de vârsta de 50 de ani sunt de 1,9 ori mai expuse riscului de a dezvolta demență comparativ cu cele diagnosticate la vârsta de 70 de ani sau mai mult.
Studiul, realizat de Bei Wu, profesor decan în sănătate globală și vicedecan pentru cercetare la NYU Rory Meyers College of Nursing și echipa sa, a constatat că persoanele diagnosticate înainte de vârsta de 50 de ani aveau un risc de aproape două ori mai mare de a dezvolta demență comparativ cu cele diagnosticate la vârsta de 70 de ani sau mai mult.
De asemenea, studiul a constatat că cei diagnosticați între 50 și 59 de ani au crescut riscul de demență de 1,72 ori, iar între 60 și 69 de ani de 1,7 ori.
Studiul subliniază importanța diagnosticării precoce în reducerea riscului de demență, deoarece creșterea rapidă a diabetului de tip 2 cu debut precoce la nivel mondial ar putea duce la un val mai mare de cazuri de demență în viitor.
Acest lucru se aliniază cu accentul pus de Comisia Lancet 2024 pe faptul că „cu cât mai devreme, cu atât mai bine” pentru reducerea riscurilor.
Cercetătorii au descoperit o legătură între diabetul de tip 2 și demență, cu cel mai mare risc de demență în rândul persoanelor cu obezitate care au primit un diagnostic înainte de vârsta de 50 de ani.
Această constatare este echivalentă cu un risc de trei ori mai mare în cazul persoanelor fără obezitate și diagnosticate cu diabet după vârsta de 50 de ani.
Interacțiunea dintre diabetul precoce și obezitate sugerează multiple puncte de intervenție pentru prevenire și este esențial să fim deosebit de vigilenți cu privire la sănătatea cognitivă la pacienții cu diabet mai tineri, în special la cei cu obezitate.
Cercetarea a evidențiat o tendință îngrijorătoare: persoanele mai tinere care dezvoltă diabet de tip 2 se confruntă cu un risc semnificativ mai mare de demență, mai ales dacă trăiesc și cu obezitate.
Acest lucru este îngrijorător, deoarece atât diabetul, cât și obezitatea sunt în creștere la vârste mai mici și afectează un număr tot mai mare de persoane. Principala constatare este că factorii de risc identificați - obezitatea și diabetul cu debut precoce - sunt potențial modificabili, permițând persoanelor și medic să ia măsuri pentru a reduce riscul de demență.
Scopul cercetării este de a găsi modalități practice de a preveni demența, de a interveni la timp și, eventual, de a preveni declinul cognitiv, îmbunătățind în cele din urmă calitatea vieții pentru milioane de persoane și familiile acestora.
Un studiu realizat de Clifford Segil, neurolog la Providence Saint John's Health Center din Santa Monica, sugerează că apariția timpurie a diabetului crește riscul de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale la pacienții cu diabet de tip 2, ducând la demență vasculară, dar nu și la demență Alzheimer.
Clifford Segil crede că diabetul precoce crește riscul cardiovascular și crește riscul de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale. Acesta sugerează, de asemenea, că RMN-urile creierului participanților la studiu și un test de screening cognitiv ar putea ajuta la determinarea dacă diabetul precoce cauzează înrăutățirea cogniției în plus față de înrăutățirea așteptată a bolii cronice ischemice a substanței albe a creierului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Un nou studiu arată că diagnosticarea...
Produsele ecologice nu sunt automat...
Cum îți dai seama singur că ai...
Medicul Cătălina Poiană a vorbit...
Adevărul despre sare. Greșeala pe...
Un studiu recent sugerează că există...
Acestea sunt problemele grave pe care...