Laserul cosmetic, efectul neașteptat în imunoterapie

Celule
Un laser cosmetic a fost utilizat pentru a îmbunătăți efectul imunoterapiei în tratarea unor tumori. Efectul a fost neașteptat.

Utilizarea unui laser cosmetic inventat la Spitalul General din Massachusetts (MGH) poate îmbunătăți eficacitatea anumitor terapii antitumorale și extinde utilizarea acestora în forme mai diverse de cancer. Strategia a fost testată și validată la șoareci, așa cum este descris într-un studiu publicat în Science Translational Medicine.
Inhibitorii punctelor de control imun sunt medicamente importante care stimulează răspunsul sistemului imunitar împotriva diferitelor tipuri de cancer, dar numai anumiți pacienți par să beneficieze de medicamente. Celulele canceroase ale acestor pacienți au adesea mutații multiple care pot fi recunoscute ca străine de sistemul imunitar, inducând astfel un răspuns inflamator.
În încercarea de a extinde beneficiile inhibitorilor punctului de control imun pentru pacienți suplimentari, o echipă condusă de David E. Fisher (director al Programului de melanom al Centrului General de Cancer de Masă și director al Centrului de Cercetare în Biologie Cutanată al MGH) a experimentat la șoareci cu un melanom slab imunogen, care nu este împiedicat de inhibitorii punctului de control imun. Cercetătorii au descoperit că expunerea celulelor melanomului la radiații ultraviolete i-a determinat să facă mai multe mutații, ceea ce a făcut ca inhibitorii punctelor de control imun să fie mai eficienți în stimularea răspunsului imun împotriva melanoamelor. Oarecum neașteptat, răspunsul îmbunătățit a inclus atacul imun împotriva proteinelor nemutante din tumoră, un proces numit „răspândirea epitopului”.
„Răspândirea epitopului ar putea fi importantă, deoarece multe tipuri de cancer uman nu au un număr foarte mare de mutații și, în consecință, nu răspund bine la imunoterapie, astfel încât un tratament care poate viza în siguranță proteinele nemutate ar putea fi valoros”, explică Fisher.
În continuare, cercetătorii au căutat să înlocuiască răspunsul declanșat de mutații după radiațiile ultraviolete, deoarece probabil că nu este sigur să se adauge mutații tumorii unui pacient ca strategie de tratament. „Am descoperit că utilizarea unui laser cosmetic, cunoscut și sub numele de laser fracțional, dezvoltat la MGH, atunci când este luminat pe o tumoră poate declanșa o formă de inflamație locală care imita prezența mutațiilor, sporind puternic atacurile imune împotriva proteinelor tumorale nemutate, vindecând astfel multe tumori care altfel nu au răspuns la imunoterapie, în studiile făcute pe șoareci”, spune Fisher.
Constatările sugerează că utilizarea unei astfel de abordări cu laser sau a altor metode pentru a optimiza răspunsurile imune împotriva țintelor nemutate asupra tumorilor, ar putea face inhibitorii punctelor de control imuni eficienți împotriva cancerelor incurabile în prezent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel