Laptele și sănătatea oaselor: mit sau adevăr. Nu este totul așa cum am văzut în reclame

laptele si sanatatea oaselor foto:freepik@dragana_gordic
Laptele și sănătatea oaselor - mit sau adevăr. Cum ne-au influențat reclamele în ultimele decenii.

Studiile au demontat mitul care face legătura între lapte și sănătatea oaselor. Specialiștii în marketing au promovat ani de-a rândul consumul de lapte, care aduce beneficii în mod direct asupra oaselor din corp. Cu toate acestea, s-a demonstrat în câteva studii că acesta nu a avut efectele așteptate asupra organismului.

Potrivit Physicians Committee for Responsible Medicine, legătura dintre produsele lactate și sănătatea oaselor este una dintre cele mai răspândite mituri despre lapte. Un studiu amplu realizat de Harvard, care a urmărit 72.000 de femei pe parcursul a două decenii, nu a găsit nicio dovadă că consumul de lapte poate preveni fracturile osoase sau osteoporoza. Un alt studiu efectuat pe mai mult de 96.000 de persoane a constatat că bărbații care consumă mai mult lapte în adolescență experimentează mai multe fracturi osoase în viața adultă. De asemenea, un alt studiu a descoperit că fetele adolescente care consumau cea mai mare cantitate de calciu, în principal din produse lactate, aveau un risc mai mare de fracturi de stres decât cele care consumau mai puțin calciu.

Vezi și: Ceaiul care ameliorează cârceii. Este din ce în ce mai utilizat de români

Alte mituri legate de efectele pozitive ale laptelui asupra organismului sunt:

1. Consumul de lapte te ajută să slăbești

Specialiștii în marketing ne pot face să credem că consumul de lapte ne ajută să slăbim, însă studiile arată constant că produsele lactate nu oferă niciun beneficiu în a avea control asupra greutății. Un studiu major a descoperit chiar că produsele lactate ar putea duce la luarea în greutate. În anul 2005, Physicians Committee for Responsible Medicine a solicitat către FTC să pună capăt imediat campaniilor înșelătoare ale industriei lactatelor despre lapte și controlul greutății. În urma acestei solicitări, multe țări nu mai permit campaniilor publicitare să afirme că produsele lactate duc la pierderea în greutate.

2. Laptele este "hrana ideală de la mama natură"

Laptele de vacă este ideal pentru creșterea vițeilor, dar este departe de a fi o hrană perfectă pentru oameni. Peste 60% din oameni sunt intoleranți la lactoză, ceea ce poate duce la simptome inconfortabile, precum crampe, diaree și balonare. Consumul regulat de produse lactate a fost, de asemenea, asociat cu cancerul de prostată, cancerul pulmonar, cancerul de sân și cancerul ovarian.

Vezi și: Materialul pe care îl ai în casă și e toxic pentru sănătate. Are un impact negativ în întreaga lume

3. Copiii au nevoie de lapte pentru a fi sănătoși

După ce bebelușii sunt înțărcați de la laptele matern sau cel din comerț, nu au nevoie de niciun fel de lapte pentru a fi sănătoși. Consumul de lapte în copilărie a fost chiar asociat cu colici și diabet de tip 1. Un alt studiu nu a găsit nicio dovadă că laptele cu conținut scăzut de grăsimi joacă vreun rol în prevenirea obezității infantile.

4. Laptele este sănătos pentru inimă

Produsele lactate conțin, de asemenea, colesterol dietetic. Dietele bogate în grăsimi, grăsimi saturate și colesterol cresc riscul bolilor de inimă, care fac din acest fapt principala cauză de deces în America.

Vezi și: Ciocolata albă, riscuri pentru sănătate. Conține o cantitate foarte mare de zahăr

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel