Laptele, nutrient esențial. Cât și cum ar trebui să îi consumi. Ce se întâmplă dacă bei prea mult

laptele - FOTO: Freepik@jcomp
Laptele este plin de nutrienți esențiali necesari funcționării organismului. Dar ce se întâmplă dacă bei prea mult.

Laptele este o sursă excelentă de calciu care este necesară pentru o sănătate optimă a oaselor. Laptele joacă un rol vital în formarea și repararea oaselor și dinților. Laptele este bogat în calciu. Fiecare porţie de 240 ml de lapte conține până la 300 miligrame de acest mineral, care este necesar nu numai pentru formarea oaselor, dar este, de asemenea, crucial pentru repararea și întreținerea lor.

Cât lapte ar trebui să bei într-o zi

Necesarul de lapte variază în funcție de vârstă și sex. De obicei, femeile au un risc mai mare de a suferi de osteoporoză și astfel aportul zilnic recomandat de calciu este mai mare decât cel pentru bărbați, potrivit New Health Advisor.

Pentru femei

Femelele care au între 19 și 50 de ani au nevoie de aproximativ 1000 de miligrame de calciu în fiecare zi. Această cerință zilnică de calciu crește la 1200 miligrame pentru femeile care sunt dincolo de 50 de ani.

În termeni mai simpli, dacă ar fi să beți trei-patru pahare de lapte în fiecare zi, veți satisface cu ușurință nevoile de calciu.

Vezi și: Sindromul Sweet, afecțiune a pielii, cauze și tratament. Poate fi chiar un semn de cancer

Pentru bărbați

Nevoile de calciu pe zi pentru bărbați sunt destul de asemănătoare cu cerințele omologilor lor de sex feminin. Cei care au între 19 și 70 de ani, 1000 de miligrame de calciu pe zi ar fi suficiente pentru ei, în timp ce această cantitate ar merge până la 1200 miligrame în fiecare zi dacă bărbatul are peste 70 de ani.

Pentru copii

Necesarul zilnic de calciu pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 3 ani și cei cu vârsta cuprinsă între 4 și 8 ani este de 500 miligrame și, respectiv, 700 miligrame. Această cerință crește la 1300 miligrame de calciu pe zi odată ce copilul are vârsta de 9 ani, indiferent de sex.

Laptele, necesar pentru sănătatea oaselor

Pentru a asigura oase și dinți sănătoși, este absolut esențial să includem cel puțin 2 porții de lapte sau alte produse lactate în dieta noastră în fiecare zi. Pentru vegetarieni și vegani, se sugerează că, în loc să opteze pentru produse lactate, ei pot consuma lapte de soia sau alte produse din soia care sunt bogate în conținutul lor de calciu.

Vezi și: Mituri legate de anticoncepționale, demontate. Ginecolog: Infertilitatea vine de la sechelele BTS, nu de la pilule

Laptele, cum ar trebui să îl bei

O altă întrebare importantă este cum să-l beau. Laptele conține o varietate de minerale și vitamine esențiale și se oferă chiar și senzație de sațietate.  Consumul de lapte este o modalitate foarte bună de a reduce foamea cuiva. În loc să beți băuturi acidulate carbogazoase, consumul de lapte este o alternativă mai sănătoasă. Există mai multe moduri de a încorpora laptele în cele dieta.

Datorită acestor niveluri concentrate de calciu în lapte și produse lactate, se recomandă ca toată lumea să includă zilnic astfel de alimente în dieta lor. Procedând astfel, toată lumea, în special femeile, care tind să aibă cerințe mai mari de calciu, previn riscul de a suferi de osteoporoză. În plus, laptele conține și alți nutrienți benefici, cum ar fi proteinele, riboflavina și vitamina B-12.

Astăzi, laptele ambalat și îmbuteliat este întărit în continuare de minerale și nutrienți suplimentari, ceea ce face ca laptele să fie un aliment complet.

Vezi și: De ce să mănânci pâine cu brânză. Bilic: Sunt două tipuri de substanțe care stimulează diferit creierul. Apare miracolul

Laptele încorporat în alimente

Laptele poate fi adăugat la piureuri, cereale pentru micul dejun, cafea, ceai și iaurt. De asemenea, poate fi consumat ca o băutură. Deși calciul are o importanță supremă pentru ambele sexe la fiecare vârstă, acesta trebuie completat cu vitamina D.

Acest lucru se datorează faptului că deficitul de vitamina D în organism poate duce la o absorbție redusă a calciului care duce la pierderea densității osoase, ceea ce va duce la o sănătate osoasă precară. Astfel, este esențial să încorporezi în dieta ta acele alimente care nu sunt doar surse excelente de calciu, ci conțin și cantități suficiente de vitamina D.

Astăzi, majoritatea laptelui ambalat este deja fortificat cu vitamina D; fiecare porţie de lapte de 240 ml îndeplineşte aproximativ 30% din necesarul zilnic de vitamina D, asigurându-se astfel ca calciul este absorbit în organism. Trei pahare de lapte fortificat pot satisface cu ușurință cerințele zilnice de vitamina D ale unei persoane.

Laptele, avertisment

Deși includerea laptelui și a produselor lactate în dieta cuiva are o importanță extraordinară, consumul excesiv de lapte și produse lactate poate avea un impact negativ asupra sănătății dumneavoastră. Dacă bărbații consumă mai mult de 2,5 porții de lapte sau produsele sale, este mai probabil să sufere de cancer de prostată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel