Lapte cu turmeric, combinația care reduce inflamația. Previne și îmbătrânirea prematură

turmeric - FOTO: Freepik
Această băutură de aur reduce inflamația și previne îmbătrânirea prematură.

Specialiștii afirmă că o linguriță de turmeric poate avea efecte uimitoare asupra sănătății tale. Această substanță, adăugată într-un pahar de lapte, nu doar că oferă beneficii considerabile pentru sănătate, dar poate transforma băutura într-o experiență plăcută.

În societățile occidentale, "laptele de aur" câștigă tot mai mult teren datorită beneficiilor sale evidente. Această combinație de turmeric și lapte, obișnuită în India, devine tot mai populară pe fondul creșterii conștientizării asupra beneficiilor pe care le aduce organismului.

Efect antiinflamator

Curcumina, ingredientul activ din turmeric, este recunoscută pentru efectele sale puternice antiinflamatoare. Studiile sugerează că aceste efecte pot rivaliza cu cele ale anumitor medicamente farmaceutice, având un impact semnificativ în reducerea inflamațiilor și a daunelor oxidative.

Curcumina nu doar că sporește capacitatea antioxidantă a organismului, dar contribuie și la reducerea stresului oxidativ, un factor important în combaterea îmbătrânirii premature și a bolilor cronice, potrivit Healthline.

Vezi și: Cancerul de sân, progrese terapeutice. Dr. Mircea Dediu: S-au diversificat foarte mult. Reduc la maximum amploarea rezecției

Beneficii pentru creier

Pe lângă efectele sale antiinflamatoare și antioxidante, curcumina pare să contribuie și la protejarea hipocampului, regiunea creierului responsabilă cu funcțiile de învățare și memorie.

În rețetele de "lapte de aur", pe lângă curcumă și lapte, se adaugă frecvent scorțișoară și ghimbir. Aceste condimente nu doar că îmbogățesc gustul băuturii, dar și ele au proprietăți antioxidante puternice, contribuind la întărirea beneficiilor pentru sănătate.

Pentru a intensifica beneficiile, adăugați un praf de piper negru în băutura preparată. Piperina din piperul negru sporește absorbția curcuminei în organism, maximizând astfel beneficiile pentru sănătate, potrivit National Library of Medicine.

Vezi și: Semaglutida, asociată cu o afecțiune oculară gravă. Poate duce la orbire

Lapte cu turmeric - FOTO: Freepik@v_elena

Laptele cu turmeric, efect anti-îmbătrânire

Curcumina, un compus activ din turmeric, este recunoscută pentru multiplele sale beneficii asupra sănătății și longevității. Studiile arată că aceasta contribuie la reducerea riscului de cancer și boli cardiovasculare. Consumul de lapte de turmeric, cunoscut și sub denumirea de "lapte auriu" încetinește procesul de îmbătrânire și protejează celulele de deteriorare. De asemenea, această băutură îmbunătățește tonusul pielii și diminuează apariția ridurilor și liniilor fine.

Turmericul a fost utilizat de secole pentru tratarea diverselor afecțiuni ale pielii, iar astăzi, curcumina este un ingredient comun în numeroase produse cosmetice și geluri pentru piele. Proprietățile antioxidante ale curcuminei fortifică apărarea naturală a pielii, protejând-o de efectele nocive ale mediului. În plus, scorțișoara adăugată în laptele de turmeric stimulează producția de colagen, esențială pentru menținerea elasticității și fermității pielii. Acest proces combate semnele precoce ale îmbătrânirii și susține sănătatea generală a pielii, potrivit MedicineNet.

Curcuma, alte beneficii

Curcumina este un compus bioactiv distinct și este ceea ce conferă turmericului culoarea sa strălucitoare. A fost izolată pentru prima dată de către oamenii de știință în jurul schimbării secolului al XX-lea, iar proprietățile sale antibacteriene au fost demonstrate pentru prima dată în 1949. Cercetările ulterioare au arătat că are proprietăți antiinflamatorii, antioxidante și alte beneficii semnificative, notează WebMD.

Ameliorarea simptomelor artritei

Curcumina a demonstrat capacitatea de a ajuta la reducerea simptomelor dureroase ale atât osteoartritei cât și artritei reumatoide. Aceasta se datorează în mare parte proprietăților sale antiinflamatorii. Inflamația se poate manifesta prin roșeață, umflare, căldură în articulațiile afectate, durere și rigiditate articulară. Mai multe studii au arătat eficacitatea curcuminei în reducerea acestor simptome de inflamație.

Vezi și: Cofeina, rol protector asupra creierului. Ar putea preveni apariția bolii Alzheimer

Sănătate oculară

Mai multe studii au arătat că curcumina poate fi benefică în gestionarea tulburărilor oculare inflamatorii și degenerative. Deși dimensiunile studiilor au fost relativ mici, acestea indică faptul că curcumina poate fi benefică pentru menținerea sănătății ochilor și tratamentul unor boli oculare.

Sănătatea rinichilor

Cercetările au arătat că curcumina poate fi benefică pentru rinichi. În mod specific, curcumina poate ajuta la vindecarea leziunilor acute ale rinichilor și la creșterea nivelului de antioxidanți.

Vezi și: Anticoagulantele, esențiale în cazul pacienților cu fibrilație atrială. Scad riscul de AVC ischemic recurent

Reducerea simptomelor rinitei alergice

Curcumina poate contribui la reducerea simptomelor rinitei alergice sau altor alergii sezoniere. Aceste simptome includ strănut, mâncărime, secreție nazală și congestie.

Riscuri pentru sănătate

Sunt foarte puține efecte secundare sau riscuri pentru sănătate cunoscute asociate cu curcumina. Cu toate acestea, într-un studiu în care participanții au ingerat doze extrem de mari de curcumină, unii au raportat diaree, dureri de cap, greață și scaun galben.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Diabet simptome - Foto: Freepik @plusonevector
EXCLUSIV
Diabet: cele 5 simptome care apar încă de la început
Durere de stomac bruscă: 7 motive pentru care apare

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel