Jumătate din țările lumii vor avea un risc crescut de rujeolă până la finalul anului. Vaccinul care ar putea stopa infectarea

rujeola Foto: Freepik
Află mai multe despre avertismentul Organizației Mondiale a Sănătății despre cazurile de rujeolă.

Potrivit OMS, mai mult de jumătate din țările lumii vor fi expuse unui risc ridicat sau foarte ridicat de apariție a rujeolei până la sfârșitul anului, dacă nu se iau măsuri urgente de prevenire. Avertismentul vine din partea Organizației Mondiale a Sănătății, după ce cazurile de rujeolă au crescut în majoritatea regiunilor, în principal din cauza lipsei de vaccinări în anii COVID-19, când sistemele de sănătate au fost copleșite și au rămas în urmă cu vaccinările de rutină pentru bolile care pot fi prevenite, citează Reuters.

În România, în 2023, au fost notificate 2805 de cazuri confirmate cu rujeolă în 29 de județe, cele mai multe în județele Mureș, Brașov, Giurgiu și Cluj. Rata de acoperire vaccinală cu prima doză, la nivel național, este de 78%.

Rujeola, o infecție din copilărie cauzată de virusul rubeola, poate fi acum aproape întotdeauna prevenită cu ajutorul vaccinului împotriva rujeolei. Deși ratele de deces au scăzut la nivel mondial datorită faptului că mai mulți copii au primit vaccinul, boala ucide în continuare peste 200.000 de persoane anual, în principal copii.

Vezi și: Ce să faci dacă ai boala Crohn. Calmează sistemul digestiv în 7 pași

Simptome

Simptomele rujeolei apar de obicei la aproximativ 10-14 zile de la expunerea la virus, incluzând febră, tuse uscată, secreții nazale, dureri în gât, ochi inflamați (conjunctivită), mici pete albe cu centrul alb-albăstrui pe fond roșu, sau pete Koplik, și o erupție cutanată formată din pete mari și plate. Infecția apare în etape, pe parcursul a 2 până la 3 săptămâni.

În primele 10-14 zile, virusul rujeolei se răspândește fără semne sau simptome specifice. Febra ușoară până la moderată durează de obicei între 2 și 3 zile. Conform Mayo Clinic, erupția cutanată, formată din pete roșii mici, se răspândește pe brațe, piept, spate, coapse, partea inferioară a picioarelor și picioarelor, iar febra crește brusc.

Recuperarea în urma rujeolei variază, erupția cutanată durând aproximativ șapte zile și dispărând treptat, mai întâi de pe față și ultima dată de pe coapse și picioare. Pe măsură ce alte simptome dispar, tusea și întunecarea sau descuamarea pielii pot rămâne timp de aproximativ 10 zile.

Complicații

Rujeola poate duce la diverse complicații, inclusiv encefalită, pneumonie, infecții ale urechii, bronșită și laringită.

Encefalita este o afecțiune cu inflamație a creierului care poate provoca leziuni permanente ale creierului și poate apărea imediat sau câteva luni mai târziu. Pneumonia este o infecție pulmonară care poate fi periculoasă pentru cei cu un sistem imunitar slăbit și poate duce la deces.

Infecțiile urechii sunt o altă complicație frecventă. Bronșita, laringita și crup pot provoca inflamarea căilor respiratorii, a plămânilor și a laringelui. Diareea și vărsăturile pot duce la deshidratare, deoarece corpul pierde prea multă apă din organism. Aceste complicații pot fi deosebit de periculoase pentru cei cu un sistem imunitar slăbit.

Vezi și: 10 alimente care grăbesc vindecarea. Conțin nutrienții de care organismul are nevoie să se refacă

Când poate o persoană să răspândească virusul rujeolei?

Timp de aproximativ opt zile, începând cu patru zile înainte de apariția erupției cutanate și terminând la patru zile după apariția acesteia, o persoană care are rujeolă poate transmite virusul altora.

Foto: Freepik @jcomp

Vaccinul împotriva rujeolei

Vaccinul împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei (ROR) este un vaccin combinat care este recomandat pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 luni și din nou între 4 și 6 ani, înainte de a intra la școală. Vaccinul are o eficacitate de 97% în prevenirea rujeolei și oferă protecție pe viață împotriva acesteia. 

Cele două doze de vaccin ROR au o eficacitate de 97% în prevenirea rujeolei și în protejarea împotriva acesteia pe viață. Simptomele rujeolei nu sunt, de obicei, foarte severe la puținele persoane care o au după ce au fost vaccinate.

Dacă nu este administrat la momentele recomandate, copilul poate avea nevoie de două doze la patru săptămâni distanță. Bebelușii născuți din mame care au primit vaccinul sau care sunt deja imunizate din cauza rujeolei sunt de obicei protejați împotriva rujeolei timp de aproximativ 6 luni după naștere. Dacă un copil are nevoie de protecție înainte de 12 luni, vaccinul poate fi administrat încă de la vârsta de 6 luni.

Combinarea vaccinului ROR cu alte vaccinuri recomandate poate preveni întârzierea protecției copilului împotriva infecției cauzate de rujeolă, oreion și rubeolă, cu mai puține injecții. Efectele secundare sunt, în general, ușoare și pot include o durere de braț și febră.

Dacă ești adult și nu aveți dovada imunității, este posibil să ai nevoie de vaccinul împotriva rujeolei. Pentru a preveni rujeola în timpul unui focar sau al unei infecții cunoscute, ia următoarele măsuri de precauție: izolează-te de grupuri, stai acasă și evită activitățile în care interacționezi cu alte persoane.

Stai departe de persoana infectată, în special dacă este rudă de familie. Asigură-te că orice persoană care riscă să se îmbolnăvească de rujeolă primește vaccinul cât mai curând posibil, inclusiv sugarii mai mari de 6 luni și cei născuți în 1957 sau mai târziu, fără dovadă de imunitate. Acest lucru va ajuta la protejarea familiei și prietenilor tăi împotriva virusului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oua rosii Paste - Foto: Freepik @pvproductions
EXCLUSIV
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Nu vei mai face asta de acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel