Jennifer Aniston, diagnosticată cu somnambulism: A început undeva pe la 30 de ani

Jennifer Aniston. FOTO Instagram @ Jennifer Aniston
Jennifer Aniston recomandă ajutor medical în cazurile de tulburare de somn. ”Obișnuia să fie ultimul lucru de pe listă”, a afirmat vedeta din Friends.

Fosta vedetă din Friends a declarat pentru People că a petrecut zeci de ani confruntându-se cu probleme de somn înainte de a căuta în cele din urmă ajutor profesional. Aniston, în vârstă de 53 de ani, a spus că problemele ei de somn "au început undeva la 30 de ani sau chiar mai devreme, dar pur și simplu nu începi să observăm efectele lipsei de somn atunci când suntem mai tineri, pentru că suntem atât de invincibili".

"A început ca fiind ceva ce pur și simplu acceptam și apoi, dintr-o dată, îți dai seama de efectele lipsei de somn și de modul în care îți afectează ziua, munca și funcționarea minții și a fizicului", a continuat ea. Aniston a spus că încerca să adoarmă și sfârșea prin a se uita la ceas. "Cu cât îmi fac mai multe griji, cu atât îmi este mai greu să adorm", a spus ea, potrivit Spectacola.ro.

Jennifer Aniston ajunsese să fie somnambulă 

"Am fost trezită de alarmele din casă care se declanșau și pe care eu le declanșasem", a spus ea. "Și nu cred că mai fac asta - asta se întâmpla când eram super nedormită. Corpul îmi spune: "Acum nu ieși și nu mai declanșa alarma din nou, bine?"".

În ciuda faptului că problemele ei cu somnul au continuat, Aniston a spus că a căutat ajutor abia recent. "A devenit ceva cu care mă luptam cu adevărat", a spus ea. "Obișnuia să fie ultimul lucru de pe listă, dar nu poți respecta cu adevărat cei trei piloni ai sănătății - care sunt dieta, exercițiile fizice și somnul - dacă nu poți face cu adevărat exerciții fizice și nu poți mânca bine dacă nu ai dormit bine, pentru că ceasul corpului tău este complet dat peste cap."

Acum, actrița urmează un ritual de noapte pentru a o ajuta să doarmă. Acesta include exerciții de stretching sau yoga la culcare și să-și lase telefonul în afara camerei. De asemenea, ea își propune să aibă o oră de culcare constantă în fiecare seară.

Ce a scos la iveală lockdown-ul la nivel comportamental. 3 din 10 oameni au fost afectați

Ce este Somnambulismul

Academia Americană de Medicină a Somnului (AASM) estimează că până la 4% dintre adulții din SUA experimentează somnambulismul. 

Somnambulismul este o afecțiune care tinde să apară atunci când cineva este trezit din somnul cu unde lente, explică AASM. (Somnul cu unde lente este o perioadă de somn adânc în care creierul este mai puțin receptiv la factorii declanșatori externi). Este clasificată ca o parasomnie, care este un comportament sau o experiență nedorită care are loc în timpul somnului.

"În această stare, oamenii sunt capabili să se miște, să conducă, să mănânce, să întrețină relații sexuale etc. și, de obicei, nu au nicio amintire a evenimentelor", spune W. Chris Winter M.D., neurolog, specialist în somn și autor al cărților The Sleep Solution și The Rested Child, potrivit Prevention

Atunci când ești somnambul, te plimbi cu o stare de conștiință alterată și o judecată afectată, spune AASM. Poate fi greu să trezești pe cineva care este somnambul și, odată ce se trezește, de obicei nu-și poate aminti ce s-a întâmplat în timp ce dormea.

Simptomele somnambulismului

Simptomele somnambulismului pot varia de la o persoană la alta. Cu toate acestea, Clinica Mayo a clasificat câteva semne comune la majoritatea pacienților, în timpul somnului. 

Se ridică din pat și se plimbă

Se așează în pat și deschid ochii

Are o expresie sticloasă, cu ochii sticloși

Nu răspunde sau nu comunică cu ceilalți

Este dificil de trezit în timpul unui episod

Este dezorientat sau confuz pentru o perioadă scurtă de timp după ce a fost trezit

Nu își amintește episodul dimineața

Are probleme de funcționare în timpul zilei din cauza somnului perturbat

Are frica de somn din cauza somnambulismului

Are activități de rutină, cum ar fi să se îmbrace, să vorbească sau să mănânce

Iese din casă

Conduce o mașină

Să aibă un comportament neobișnuit, cum ar fi să facă urineze într-un dulap

Întrețin relații sexuale fără să fie conștienți

Se răneasc

Devin violenți imediat după ce se trezesc sau în timpul somnambulismului

Care sunt cauzele somnambulismului

Există câteva lucruri diferite care vă pot crește riscul de somnambulism, potrivit Clinicii Mayo. Acestea includ:

 

Privarea de somn
Stres
Febră
Tulburări ale programului de somn, călătorii sau întreruperi ale somnului
Tulburări de respirație în timpul somnului
Administrarea anumitor medicamente, cum ar fi hipnoticele, sedativele sau anumite medicamente utilizate pentru tulburări psihiatrice
Alcoolul
Sindromul picioarelor neliniștite
Boala de reflux gastroesofagian (GERD)
Somnambulismul tinde, de asemenea, să se moștenească genetic, spune Clinica Mayo. Privarea de somn "poate provoca sau agrava problema", spune Dr. Winter.

Cum se tratează somnambulismul

Dacă sunteți somnambul o dată sau de două ori, probabil că nu aveți nevoie de tratament, spune Dr. Winter. Dar dacă se întâmplă în mod constant, dacă ieșiți din casă când sunteți somnambul sau dacă sunteți somnambul pentru prima dată, el spune că este timpul să căutați ajutor.

Există câteva opțiuni de tratament disponibile, potrivit Clinicii Mayo. Acestea includ:

Tratarea oricăror afecțiuni de bază, cum ar fi insomnia

Ajustarea medicației

Luarea de medicamente, cum ar fi benzodiazepine sau anumite antidepresive

Autohipnoza

Terapia sau consilierea

Încercarea de a obține un somn adecvat

Urmând o rutină regulată și relaxantă înainte de culcare

Învățarea unor mecanisme mai bune de adaptare la stres

Evitarea alcoolului

În general, somnambulismul se tratează făcând ceea ce a făcut Aniston, spune Dr. Winter: "Preia controlul asupra somnului tău și creează o rutină".

În cazul în care somnambulismul este sever, medicul dumneavoastră poate dori să facă un studiu de somn (în care sunteți observat peste noapte) pentru a vedea dacă aveți o tulburare de somn subiacentă. "Pentru unele cazuri mai extreme, pot fi necesare medicamente", spune Dr. Winter.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

Crossuri externe

pixel