Ipohondrii, bolnavii închipuiți. Cum știi dacă ești un ipohondru. Leca: Se duce cu drag mult la medic și caută răul din orice. Își dorește să aibă ceva rău ca să fie vizibil

Ipohondrii - Foto: Freepick @storyset
EXCLUSIV
Ipohondrii sunt bolnavii care nu au niciun diagnostic și sunt bolnavi doar în mintea lor.

Ipohondrii sunt o categorie de pacienți care sunt preocupați de starea lor de sănătate. Văd boli acolo unde nu există și caută cu disperare confirmarea unei boli de care nu suferă de fapt.

Ce este ipohondria, boală psihică fără nicio afecțiune medicală

Ipohondria, sau hipocondriazia, este o afecțiune extremă, preocupată de îngrijorarea de a avea o boală medicală sau de a dezvolta o boală. Pacienții se confruntă nu numai cu preocupări somatice dureroase (plângeri corporale) care sunt inexplicabile din punct de vedere medical, ci și cu gânduri, sentimente și comportamente anormale.

De exemplu, pacienții au de obicei convingeri persistente despre gravitatea senzațiilor corporale normale și petrec cantități excesive de timp urmărind un diagnostic al preocupărilor lor fizice.

Psihologul Radu Leca ne-a explicat, în exclusivitate pentru DC Medical, ce înseamnă ipohondria și cum reacționează o astfel de persoană, pentru că suferința ipohondrilor este reală.

”Nu prea ne dăm seama că suntem ipohondri. Poate suntem cumva diagnosticați de către un psiholog clinician, dar e foarte greu să acceptăm.

Un ipohondru nu va accepta niciodată că este ipohondru, fiindcă el se duce cu drag mult la medic și caută răul din orice și își dorește să aibă ceva rău ca să fie vizibil. De la tot ceea ce înseamnă atacurile de panică pe care el le vede ca fiind infarcturi fabuloase până la montarea de stenturi când nu are nevoie, până la excludere de grăsimi de pe corp sub formă de operații, până la schimbarea cristalinului chiar dacă nu are nevoie.

Mersul la psiholog pentru un ipohondru este inutil. Nu are nevoie de un psiholog. El are nevoie de un psihoterapeut, și, în cel mai bun caz are nevoie de un psihiatru pe care să îl accepte, să nu îl eticheteze, să nu îl lezeze emoțional ipohondrul pe psihiatru”, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical, psihologul Radu Leca.

psiholog Radu Leca - FOTO: Facebook

Vezi și: Hidroterapia, tratament pentru dureri. Unde și cum poți să te bucuri de beneficiile apei

Ipohondrii caută boli chiar dacă nu le au

Deși ipohondria este un termen înțeles pe scară largă, nu este un termen desemnat oficial. În schimb, numele de tulburare de anxietate este utilizat atunci când simptomele sunt în primul rând generalizate cu griji legate de sănătate. În plus, senzațiile normale ale corpului sunt interpretate ca boală supărătoare sau amenințătoare.

Pacienții sunt preocupați de ideea că s-ar putea să se îmbolnăvească. Tulburarea simptomelor somatice se obține atunci când îngrijorarea se manifestă în simptome corporale care însoțesc convingerea că o boală fizică este prezentă, dacă numai medicul potrivit ar putea să o găsească. Pacienții sunt preocupați de a avea o tulburare specifică.

În ambele cazuri, suferința psihologică caută expresie în simptomele și senzațiile fizice, iar ambele tipuri de pacienți sunt utilizatori frecvenți ai sistemului de îngrijire medicală, deși un subset al celor cu anxietate pot evita medicii cu totul, astfel încât temerile lor cele mai grave să rămână neconfirmate. Aproximativ 5% din toate vizitele în ambulatoriu medical general sunt atribuite ipohondriei, arată Psychology Today.

Vezi și: Crampele musculare, cauze și tratament. Durerea extremă și legătura cu deficitul de minerale

Ipohondria, simptome. Merg la medic să le confirme o boală inexistentă 

Aproape toată lumea se îngrijorează intermitent de boală. Persoanele cu ipohondrie trăiesc cu teamă că au o boală gravă.

Simptomele peste care se îngrijorează se pot manifesta oriunde în organism.

O durere de cap este dovada unei tumori cerebrale.

Durerile de stomac sunt un semn de cancer pancreatic.

Un mușchi inflamat indică scleroză multiplă. Ipohondrii caută dovezi online sau mergând la medici.

Undeva între 5 și 10% dintre oameni sunt considerați a avea ipohondrie, dar medicii consideră că practicile lor sunt disproporționat de împovărate de astfel de pacienți. Femeile sunt mai predispuse la această tulburare, și, în general, simptomele încep la vârsta adultă.

La copii, tulburarea se manifestă în dureri abdominale recurente sau dureri de cap.

Vezi și: Regina Consoartă Camilla, boala chinuitoare cu care se luptă. Mama și bunica ei au murit din cauza asta: Uite, dacă nu aveți grijă, asta vi se va întâmplă. Și-a pierdut dorința de a trăi

Cum știi dacă ești un ipohondru: Ești stresat de orice simptom

Pacienții cu tulburare de anxietate sau simptome somatice petrec o mare parte din timp monitorizând senzațiile corpului și fac vizite regulate la medici. Ei petrec mult timp căutând informații despre sănătate online.

Ei se specializează în autodiagnosticare și solicită frecvent teste medicale, chiar și atunci când medicul lor consideră că astfel de teste nu sunt necesare. Ca urmare, aceștia pot avea facturi medicale de 10 ori mai mari decât media națională.

Cu toate acestea, ei nu sunt liniștiți atunci când medicul lor raportează că nu poate fi găsită nicio problemă medicală și pot fi în mod constant dezamăgiți sau chiar supărați pe medicul lor pentru că nu a reușit să găsească o boală. Ei sunt susceptibili de a considera medicul lor ca fiind necalificat.

Vezi și: De ce să nu mai stai niciodată lângă cuptorul cu microunde atunci când e pornit

Ipohondrii pot experimenta simptome ale unor boli

"Doctor Google", CAPCANA unor informații neverificate prin consult medical. Medic, mesaj FERM: Google nu a depus jurământul lui Hipocrate

Ipohondria nu este o condiție voluntară. Ipohondrii nu vor avea simptome de boală, ci este vorba doar de senzațiile obișnuite ale corpului. Nu numai că simptomele nu sunt sub control voluntar, ele interferează de obicei cu viața persoanei: Îngrijorarea obsesivă îi determină adesea să limiteze participarea la multe experiențe și activități plăcute, mai notează Psychology Today. 

Există unele dovezi că, la fel ca mulți oameni care suferă de anxietate, cei care dezvoltă ipohondrie interpretează greșit senzațiile normale ale corpului ca indicatori ai evoluțiilor interne cumplite.

Vezi și: Culoarea naturală a părului, semn al anumitor boli. Ce spune despre sănătatea ta

Ipohondria, tulburare derutantă

Ipohondria este o tulburare derutantă. Nimeni nu știe sigur ce îi face pe unii oameni să fie deosebit de predispuși să-și exprime suferința exclusiv prin plângeri fizice. Sau de ce oamenii persistă să creadă că au o tulburare medicală după ce au fost în mod repetat asigurați de medici că sunt bine. Dar este bine documentat faptul că multe persoane cu anxietate de boală refuză trimiterea la specialiștii în sănătate mintală, rezistând să vadă simptomele lor ca având o origine psihologică.

Vezi și: "Veșnic nemulțumit", boala tăcută care te macină pe interior. Cele 3 motive principale și cum să-ți dai seama de propria valoare. Radu Leca: Este o persoană toxică

Ipohondrii, factori de risc. Cine este mai predispus tulburării

O serie de factori în plus față de stresul din viața recentă au fost legați de dezvoltarea ipohondriei. Ca și în cazul anxietății generale, anxietatea de boală este legată de trăsătura de personalitate a neuroticismului, de tendința de a răspunde la experiența cu afectivitate negativă - adică gânduri dureroase și sentimente îngrijorătoare - și de a fi asaltați de ele.

Alte cauze ale ipohondriei:

- persoanele care au avut experiențe neplăcute legate de starea de sănătate în trecut pot fi mai predispuse să dezvolte o senzaţie de teamă la gândul că se vor îmbolnăvi din nou

- legături cu alte afecțiuni precum: depresie majoră, tulburare de panică, tulburarea obsesiv-compulsivă, tulburare de anxietate

- persoanele care au o rudă apropiată cu ipohondrie sunt mai predispuse să o dezvolte această problemă

- pacienţii nu pot înţelege simptomele cu care se confruntă şi cum funcţionează organismul

- tipul de personalitate – de cele mai multe ori ipohondrii sunt autocritici și perfecţioniști.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel