Nu mai arunca apa în care ai fiert...
Intoleranța la histamină nu este o sensibilitate la histamină, ci un indiciu că ați dezvoltat o cantitate prea mare de histamină.
Histamina este o substanță chimică responsabilă de câteva funcții majore:
- comunică mesaje către creier
- declanșează eliberarea de acid gastric pentru a ajuta digestia
- se eliberează după o rană sau o reacție alergică, ca parte a răspunsului tău imunitar.
Atunci când nivelul de histamină devine prea ridicat sau când nu se poate descompune în mod corespunzător, poate afecta funcțiile normale ale corpului tău.
"De obicei, intoleranțele au o manifestare mult mai puternică decât alergiile, adică discutăm despre manifestări digestive, manifestări cutanate de cele mai multe ori. De exemplu, intoleranța la histamină", ne-a spus medicul nutriționist Florin Ioan Bălănică, în exclusivitate pentru DC Medical și Spectacola, în emisiunea "Pastila de Frumusețe".
Histamina este asociată cu răspunsuri și simptome alergice comune. Multe dintre acestea sunt similare cu cele ale unei intoleranțe la histamină.
"Histamina, fiind prezentă în majoritatea alimentelor, poate să dea dureri de cap sau stare permanentă de rău.
Pacientul merge se caute la diverși medici. Iar ei ajung la mine în momentul în care spun dl. dr. am un întreg dosar medical, am fost la toți medicii posibil, dar mie tot bin rău, toți îmi spun că n-am nimic. Și atunci, dacă testăm această sferă a intoleranțelor, putem să găsim cauza", ne-a mai spus medicul.
Deși simptomele pot varia, unele reacții comune asociate cu această intoleranță includ:
- dureri de cap sau migrene
- congestie nazală sau probleme cu sinusurile
- oboseală
- urticarie
- probleme digestive
- ciclu menstrual neregulat
- greață
- vărsături
În cazurile mai severe de intoleranță la histamină, puteți experimenta:
- crampe abdominale
- umflarea țesuturilor
- tensiune arterială ridicată
- ritm cardiac neregulat
- anxietate
- dificultăți în reglarea temperaturii corpului
- amețeli.
Produceți histamină în mod natural împreună cu enzima diamină oxidază (DAO). DAO este responsabilă pentru descompunerea histaminei pe care o absorbiți din alimente.
Dacă dezvoltați o deficiență de DAO și nu sunteți în măsură să descompuneți histamina, ați putea dezvolta o intoleranță.
Unele motive pentru care nivelurile enzimei DAO ar putea fi afectate includ:
- medicamente care blochează funcțiile DAO sau împiedică producția
- tulburări gastrointestinale, cum ar fi sindromul intestinului permeabil și boala inflamatorie intestinală
- alimente bogate în histamină care determină enzimele DAO să funcționeze necorespunzător
- alimente care blochează enzimele DAO sau care declanșează eliberarea de histamină
Supraînmulțirea bacteriană este un alt factor care contribuie la dezvoltarea unei intoleranțe la histamină. Bacteriile se dezvoltă atunci când alimentele nu sunt digerate corespunzător, provocând o supraproducție de histamină. Nivelurile normale ale enzimelor DAO nu pot descompune nivelurile crescute de histamină din organism, provocând o reacție.
O dietă sănătoasă conține niveluri moderate de histamină. Cu toate acestea, există unele alimente bogate în histamină care pot declanșa reacții inflamatorii și alte simptome negative.
Alimentele bogate în histamină sunt:
alcoolul și alte băuturi fermentate
alimentele fermentate și produsele lactate, cum ar fi iaurtul și varza murată
fructele uscate
avocado
vinetele
spanac
carne procesată sau afumată
crustacee
brânză maturată
Există, de asemenea, o serie de alimente care declanșează eliberarea de histamină în organism, cum ar fi:
alcool
bananele
roșiile
germenii de grâu
fasole
papaya
ciocolată
citrice
nuci, în special nuci, caju și arahide
coloranți alimentari și alți aditivi
Alimentele care blochează producția de DAO includ:
alcoolul
ceaiul negru
ceaiul mate
ceai verde
băuturi energizante
Dacă aveți o intoleranță la histamină, încorporarea alimentelor cu conținut scăzut de histamină în dieta dvs. poate ajuta la reducerea simptomelor. Nu există o dietă fără histamină. Consultați un dietetician înainte de a elimina alimente din dieta dumneavoastră.
Unele alimente cu conținut scăzut de histamină includ:
carnea proaspătă și peștele proaspăt pescuit
fructe care nu sunt citrice
ouă
cereale fără gluten, cum ar fi quinoa și orez
înlocuitori de lactate, cum ar fi laptele de cocos și laptele de migdale
legume proaspete, cu excepția roșiilor, a avocado, a spanacului și a vinetelor
uleiuri de gătit, cum ar fi uleiul de măsline.
"În timp, vom putea ajunge din nou să le consumăm, dar depinde de tipul de intoleranță sau alergie, dar în principiu, persoanele cu alergii minore la alte tipuri de alimente le pot consuma.
Sunt și cazuri în care testările arată că există o alergie sau o anumită reactivitate, de fapt, la un anumit tip de aliment, dar acea persoană să poată consuma rar acel aliment fără să aibă niciun fel de manifestare.
Deci este un teritoriu extrem de cenușiu în care există foarte multă varietate de reacții și implicit este nevoie de această comunicare permanentă a pacientului cu medicul, în așa fel încât pacientul să găsească soluția optimă pentru el.
Dar primul pas este de a identifica intorența sau alergia, mai apoi de a găsi soluția și de aici mai departe pacientul decide care este varianta optimă și care îi influențează în mod pozitiv starea de sănătate", a conchis medicul Florin Ioan Bălănică.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Nu mai arunca apa în care ai fiert...
Această vitamină oferă speranțe...
Aceste semne banale îți arată că, de...
De ce să nu ignori niciodată durerea...
Aceasta este cea mai mare greșeală pe...
Cum faci diferența între o infecție bacteriană și una virală....
Congelarea corectă a fructelor și...
Acestea sunt cele mai importante...