Intoleranța la histamină: cauze, simptome. Semnul dat de durerea de cap. Alimentele la care să fii atent și la care trebuie să renunți

Intoleranța la histamină - Foto: Freepick @mediaphotos
EXCLUSIV
Intoleranța la histamină - ce este, care sunt simptomele și care sunt alimentele care trebuie evitate.

Intoleranța la histamină nu este o sensibilitate la histamină, ci un indiciu că ați dezvoltat o cantitate prea mare de histamină.

Histamina este o substanță chimică responsabilă de câteva funcții majore:

- comunică mesaje către creier

- declanșează eliberarea de acid gastric pentru a ajuta digestia

- se eliberează după o rană sau o reacție alergică, ca parte a răspunsului tău imunitar.

Cum știi dacă ai alergie sau intoleranță la un aliment. Alimentele care sau cele mai multe alergii și primele semne de ALARMĂ: Toată lumea trebuie să știe. Internare de urgență

Pandemia, transformată în hiperendemie. Când se termină COVID. Popovici: OMS a dat un semnal. Nu putem să așteptăm

Astenia de primăvară și schimbarea orei de vară, efecte și adaptare. Dafinoiu: Avem nevoie cam de o săptămână

Atunci când nivelul de histamină devine prea ridicat sau când nu se poate descompune în mod corespunzător, poate afecta funcțiile normale ale corpului tău.

"De obicei, intoleranțele au o manifestare mult mai puternică decât alergiile, adică discutăm despre manifestări digestive, manifestări cutanate de cele mai multe ori. De exemplu, intoleranța la histamină", ne-a spus medicul nutriționist Florin Ioan Bălănică, în exclusivitate pentru DC Medical și Spectacola, în emisiunea "Pastila de Frumusețe".

Intoleranța la histamină - simptome

 

Histamina este asociată cu răspunsuri și simptome alergice comune. Multe dintre acestea sunt similare cu cele ale unei intoleranțe la histamină.

"Histamina, fiind prezentă în majoritatea alimentelor, poate să dea dureri de cap sau stare permanentă de rău.

Pacientul merge se caute la diverși medici. Iar ei ajung la mine în momentul în care spun dl. dr. am un întreg dosar medical, am fost la toți medicii posibil, dar mie tot bin rău, toți îmi spun că n-am nimic. Și atunci, dacă testăm această sferă a intoleranțelor, putem să găsim cauza", ne-a mai spus medicul.

Deși simptomele pot varia, unele reacții comune asociate cu această intoleranță includ:

- dureri de cap sau migrene

- congestie nazală sau probleme cu sinusurile

- oboseală

- urticarie

- probleme digestive

- ciclu menstrual neregulat

- greață

- vărsături

În cazurile mai severe de intoleranță la histamină, puteți experimenta:

- crampe abdominale

- umflarea țesuturilor

- tensiune arterială ridicată

- ritm cardiac neregulat

- anxietate

- dificultăți în reglarea temperaturii corpului

Primele semne de alarmă că ai o tumoare solidă. Monica Dragomir: Ciudățenii, sunt cele mai importante. Aș vrea să știe asta toată lumea: ne ocupăm de tot!

- amețeli.

Ce cauzează niveluri ridicate de histamină?


Produceți histamină în mod natural împreună cu enzima diamină oxidază (DAO). DAO este responsabilă pentru descompunerea histaminei pe care o absorbiți din alimente.

Dacă dezvoltați o deficiență de DAO și nu sunteți în măsură să descompuneți histamina, ați putea dezvolta o intoleranță.

Unele motive pentru care nivelurile enzimei DAO ar putea fi afectate includ:

- medicamente care blochează funcțiile DAO sau împiedică producția

- tulburări gastrointestinale, cum ar fi sindromul intestinului permeabil și boala inflamatorie intestinală

- alimente bogate în histamină care determină enzimele DAO să funcționeze necorespunzător

- alimente care blochează enzimele DAO sau care declanșează eliberarea de histamină

Supraînmulțirea bacteriană este un alt factor care contribuie la dezvoltarea unei intoleranțe la histamină. Bacteriile se dezvoltă atunci când alimentele nu sunt digerate corespunzător, provocând o supraproducție de histamină. Nivelurile normale ale enzimelor DAO nu pot descompune nivelurile crescute de histamină din organism, provocând o reacție.

Intoleranța la histamină - Ce alimente trebuie să eviți

 

O dietă sănătoasă conține niveluri moderate de histamină. Cu toate acestea, există unele alimente bogate în histamină care pot declanșa reacții inflamatorii și alte simptome negative.

Alimentele bogate în histamină sunt:

alcoolul și alte băuturi fermentate

alimentele fermentate și produsele lactate, cum ar fi iaurtul și varza murată

fructele uscate

avocado

vinetele

spanac

carne procesată sau afumată

crustacee

brânză maturată

Există, de asemenea, o serie de alimente care declanșează eliberarea de histamină în organism, cum ar fi:

alcool

bananele

roșiile

germenii de grâu

fasole

papaya

ciocolată

citrice

nuci, în special nuci, caju și arahide

coloranți alimentari și alți aditivi

Alimentele care blochează producția de DAO includ:

alcoolul

ceaiul negru

ceaiul mate

ceai verde

băuturi energizante

Intoleranța la histamină - Ce alimente poți să consumi

Dacă aveți o intoleranță la histamină, încorporarea alimentelor cu conținut scăzut de histamină în dieta dvs. poate ajuta la reducerea simptomelor. Nu există o dietă fără histamină. Consultați un dietetician înainte de a elimina alimente din dieta dumneavoastră.

Unele alimente cu conținut scăzut de histamină includ:

carnea proaspătă și peștele proaspăt pescuit

fructe care nu sunt citrice

ouă

cereale fără gluten, cum ar fi quinoa și orez

înlocuitori de lactate, cum ar fi laptele de cocos și laptele de migdale

legume proaspete, cu excepția roșiilor, a avocado, a spanacului și a vinetelor

uleiuri de gătit, cum ar fi uleiul de măsline.

Se poate scăpa de alergiile și intoleranțele alimentare?

 

"În timp, vom putea ajunge din nou să le consumăm, dar depinde de tipul de intoleranță sau alergie, dar în principiu, persoanele cu alergii minore la alte tipuri de alimente le pot consuma.

Sunt și cazuri în care testările arată că există o alergie sau o anumită reactivitate, de fapt, la un anumit tip de aliment, dar acea persoană să poată consuma rar acel aliment fără să aibă niciun fel de manifestare.

Deci este un teritoriu extrem de cenușiu în care există foarte multă varietate de reacții și implicit este nevoie de această comunicare permanentă a pacientului cu medicul, în așa fel încât pacientul să găsească soluția optimă pentru el.

Dar primul pas este de a identifica intorența sau alergia, mai apoi de a găsi soluția și de aici mai departe pacientul decide care este varianta optimă și care îi influențează în mod pozitiv starea de sănătate", a conchis medicul Florin Ioan Bălănică.

 

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel