Intervenția care previne AVC-ul. Dr. Sorin Băilă: Trebuie să diferențiem pacientul simptomatic de cel asimptomatic

avc - FOTO: Freepik@halalstock
EXCLUSIV
Aceasta este cauza tăcută care poate duce la AVC. Există, însă, o intervenție care poate preveni accidentul vascular cerebral.

În era tehnologiilor avansate, chirurgia deschisă continuă să fie esențială pentru combaterea ateromatozei la nivelul arterelor carotide extracerebrale, în special când se vorbește despre arterele carotide interne. Dr. Sorin Băilă, specialist în chirurgie vasculară la Spitalul Clinic SANADOR, detaliază în exclusivitate pentru DC MEDICAL cum această abordare chirurgicală poate preveni accidentele vasculare cerebrale.

Diferențierea pacientului: simptomatic sau asimptomatic

Unul dintre pașii cruciali în prevenirea AVC-urilor este identificarea corectă a pacienților cu leziuni ateromatoase. În cazul pacienților simptomatici, evaluarea ateromatozei carotidiene se face adesea într-un context mai amplu, incluzând și examinarea arterelor coronariene și a celor ale membrelor inferioare. Dr. Băilă subliniază importanța diferențierii între pacienții simptomatici și cei asimptomatici, având în vedere că stenozările carotidiene semnificative pot exista fără a produce simptome imediate.

“În această eră a procedurilor endovasculare, locul unde chirurgia deschisă încă nu și-a pierdut prioritatea este localizarea ateromatozei la nivelul arterelor carotide extracerebrale, carotida comună la bifurcație cu placa prelungită la nivelul carotidei interne. Trebuie să diferențiem pacientul simptomatic, de pacientul asimptomatic.

Sanador

Putem să descoperim aceste leziuni ateromatoase carotidiene când facem o evaluare a pacientului ateromatos simptomatic într-un teritoriu. Obligatoriu mărim teritoriul coronarian, carotidian și localizarea la nivelul arterelor membrelor inferioare. Este important să știm că vorbim de acele stenoze importante hemodinamic de 70 și peste 70% din lume nu au afectat. 

Vezi și: Colesterolul și riscurile cardiovasculare. Dr. Sorin Băilă: Pe locul 1 este infarctul de miocard, pe locul 3 accidentul vascular cerebral ischemic. La mijloc sunt neoplaziile

Depinde și de modul în care se face măsurătoarea ecografică. Este foarte important să vorbim de calitatea plăcii de aterom. Sunt anumite semne ecografice pentru plăcile instabile. Sunt acele plăci care se pot rupe și pot emboliza, pentru că în esență accidentul vascular cerebral este un accident tromboembolic. 

Sunt situații în care cele două artere carotide interne pot fi complet ocluzionate, iar pacientul să fie asimptomatic. Accidentul cerebral vascular ischemic este un eveniment acut în evoluția acestei boli și făcând această coroborare între gradul de stenoză, calitatea plăcii de aterom, pacient simptomatic/asimptomatic, pui indicația operatorie",  explicat dr. Sorin Băilă, medic specialist în chirurgie vasculară la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Vezi și: Valoarea la care se consideră că ai colesterolul mărit. Dr. Sorin Băilă: Este foarte, foarte mult. Nu e normal să ajungem aici

Intervenția care previne AVC-ul - FOTO: Freepik

Rolul echipei multidisciplinare

O echipă multidisciplinară, incluzând neurologi, cardiologi, anesteziști și chirurgi vasculari, este esențială pentru succesul intervenției.

"Într-o echipă multidisciplinară, din care nu trebuie să lipsească neurologul, cardiologul, medicul anestezist și chirurgul vascular, care este cel care face procedura. 

Procedura este simplă. Se deschide artera și se elimină placa de aterom împreună cu o parte din grosimea peretelui arterial unde se dezvoltă. Această intervenție se cheamă endarterectomie. Practic, este excizia în bloc a plăcii de aterom. Dacă placa de aterom este complicată și cu tromb, operația se cheamă trombendartectomie.

Leziunile sunt vizibile la vedere normală, dar folosim lupe de magnificare în momentul în care coasem", a explicat dr. Sorin Băilă, medic specialist în chirurgie vasculară la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

antibioticele - FOTO: Freepik@toonsteb
EXCLUSIV
Antibioticele, prezente în alimente. Prof. univ. dr. Codruț Sarafoleanu: Aduc un aport nedorit în organism
OMS aprobă pentru prima dată testul pentru tuberculoză

Crossuri externe

pixel