Insomnia este factor de risc pentru ruptura anevrismului cerebral fatal. STUDIU

Insomnia              Foto: Pixabay
Cercetătorii au ajuns la concluzia că insomnia este un potențial factor de risc pentru anevrismul cerebral, numit și anevrism intracranian, și un tip de accident vascular cerebral numit hemoragie subarahnoidiană anevrismală. Fumatul și hipertensiunea arterială, care sunt identificați factori de risc de accident vascular cerebral, au fost, de asemenea, asociate cu un risc crescut de anevrism cerebral. 

Insomnia poate fi un potențial factor de risc pentru o sângerare cerebrală de la un anevrism rupt, împreună cu factori de risc mai cunoscuți precum fumatul și hipertensiunea arterială, potrivit unui nou studiu (link direct studiu) publicat în Journal of the American Heart Association, un jurnal cu acces deschis al Asociației Americane a Inimii.

Peste 3% dintre adulții din întreaga lume au malformații nerupte ale vaselor de sânge din creier numite anevrisme intracraniene, dintre care majoritatea nu se vor rupe niciodată. Aproximativ 2,5% din anevrismele intracraniene se vor rupe, ducând la o hemoragie subarahnoidiană (SAH), numită și sângerare cerebrală. SAH este un tip de accident vascular cerebral care apare atunci când un vas de sânge de la suprafața creierului se rupe și sângerează în spațiul dintre creier și craniu.

„Anevrismele rupte sunt extrem de fatale. Prin urmare, este extrem de important să se identifice factorii de risc modificabili care pot ajuta la prevenirea rupturii anevrismelor”, a declarat autorul studiului dr. Susanna C. Larsson, profesor asociat în unitatea de epidemiologie cardiovasculară de la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia, și unitatea de epidemiologie medicală de la Universitatea Uppsala din Uppsala, Suedia.

Cercetătorii au încercat să determine dacă diverși factori au fost asociați cu anevrismul intracranian și/sau cu ruperea anevrismului. Ei au studiat factorii de risc stabiliți, cum ar fi fumatul și hipertensiunea arterială și, de asemenea, au evaluat legătura dintre anevrisme și consumul de cafea, somn, activitate fizică, indicele de masă corporală (IMC), nivelurile de glucoză din sânge, diabet de tip 2, tensiune arterială, colesterol, inflamație cronică. și funcția rinichilor.

Datele din mai multe studii de asociere la nivelul genomului au fost folosite pentru a evalua asociațiile genetice cu stilul de viață și factorii de risc cardiometabolici. Informațiile genetice dintr-o meta-analiză efectuată de Consorțiul Internațional de Genetică a AVC au fost utilizate pentru a identifica aproape 6.300 de cazuri de anevrism intracranian și aproape 4.200 de cazuri de hemoragie anevrismală subarahnoidiană. Cazurile de anevrism intracranian și hemoragie subarahnoidiană au fost comparate cu peste 59.500 de controale pentru a determina predispoziția genetică pentru anevrisme. Conform analizei:

- O predispoziție genetică pentru insomnie a fost asociată cu un risc crescut cu 24% pentru anevrism intracranian și hemoragie anevrismală subarahnoidiană.
- Riscul de anevrism intracranian a fost de aproximativ trei ori mai mare pentru fumători față de nefumători.
- Riscul de anevrism intracranian a fost de aproape trei ori mai mare pentru fiecare creștere cu 10 mm Hg a tensiunii arteriale diastolice.
- Nivelurile ridicate ale trigliceridelor și IMC ridicat nu au demonstrat un risc crescut de anevrism intracranian și hemoragie anevrismală subarahnoidiană.

„Asocierea dintre insomnie și anevrism intracranian nu a fost raportată anterior, iar aceste constatări justifică confirmarea în studii viitoare”, a spus Larsson. „Cercetarea noastră susține ideea că factorii de risc pe care oamenii îi pot modifica sau gestiona pot avea un impact asupra anevrismelor cerebrale și a riscului de hemoragie”, a mai arătat aceasta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel