Infecție urinară: când să iei antibiotic. Pârlițeanu: Mai bine începeți cu o metodă băbească, un duș cald, ceva cald pe abdomen și apoi faceți urocultura

Infectie urinara - Foto: Freepik @dariakulkova @zinkevych
EXCLUSIV
"Decât să luați un tratament antibiotic fără să vă examinați dacă aveți sau nu infecție urinară, mai bine folosiți o metodă băbească". Ce este urocultura.

Când vine vorba de orice durere, simptom sau afecțiune diagnosticată de medic, oamenii vor medicamente și soluții rapide.

De multe ori este nevoie de timp pentru ameliorarea unei probleme. Cu toate acestea, cei mai mulți români apelează la antibiotic, chiar și atunci când nu este nevoie, fără să știe să își fac mai mult rău.

"Terapii medicamentoase cu soluții rapide pot fi în anumite cazuri, în cazuri selecționate. Din păcate marea majoritate a pacienților recurg la tratament antibiotic.

Chiar dacă în cazul în care nu ai o infecție urinară documentată pe bacteriologie, ele tot recurg la acest tratament pentru că reduc simptomele urinare pentru o perioadă de 4 săptămâni, 6 săptămâni și reapar", a declarat dr. Bogdan Gabriel Pârlițeanu, medic specialist Urologie în Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.

"Unii pacienți consideră că nu le ofer tratament"

"Stau cu pacientele și le explic acest lucru, acest risc. Unele înțeleg, altele consideră că nu le ofer tratament.

Dar trebuie să înțelegem că antibioticul este dat când ai ceva dovedit", a subliniat medicul urolog care a completat că antibioticul se administrează doar după efectuarea unei uroculturi, o procedură simplă care arată dacă e nevoie sau nu de antibiotic

"Suntem țara cu unul dintre cele mai mari consumuri de antibiotice din Europa.

Eu le și spun pacientilor care ne vizitează că mai bine utilizați 1 zi, 2 zile, un antiinflamator. Fie faceți o metodă băbească, un duș cald, ceva căldură pe abdomen ca să reducă din simptomele urinare.

Decât să luați un tratament antibiotic fără să vă examinați. 

Și faceți urocultura dimineața, faceți un efort, ajungeți să vă recoltați și să vă duceți proba, astfel încât după aceea, imediat după ce ați recoltat acea probă puteți să luați orice antibiotic doriți, că măcar aveți un document în care va ieși și veți vedea dacă ați luat un antibiotic care răspunde, bine. Dacă nu, o să vedeți că vor apărea peste 1 - 2 săptămâni", a conchis medicul Bogdan Gabriel Pârlițeanu.

Ce este urocultura și de ce e bine să o faci

Urocultura este un test de laborator folosit pentru a identifica bacteriile sau alte microorganisme prezente în urină și pentru a determina dacă acestea cauzează o infecție a tractului urinar. Acest test este important pentru diagnosticul și tratamentul infecțiilor urinare, care pot afecta vezica urinară, uretra sau rinichii.

Procesul de urocultură implică colectarea unei mostre de urină curată într-un recipient steril. Această mostră este apoi cultivată într-un mediu de cultură adecvat în laborator pentru a crește orice bacterii sau microorganisme prezente în urină. După ce bacteriile s-au dezvoltat, laboratorul poate identifica tipul specific de bacterii și determina sensibilitatea acestora la diferite tipuri de antibiotice. Acest lucru ajută medicul să prescrie un tratament adecvat pentru pacient.

Urocultura este un test important în diagnosticul infecțiilor urinare și ajută la asigurarea tratamentului corect pentru pacienți. Este important ca mostrele să fie colectate corect și să fie manipulate cu grijă pentru a evita contaminarea.

Dacă aveți simptome de infecție a tractului urinar, medicul vă poate recomanda să efectuați o urocultură pentru a confirma diagnosticul și a primi tratamentul corespunzător.

Vezi emisiunea aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel