Infecția cu Chlamydia, cauze și tratament. Poate duce la infertilitate

infectia cu chlamydia - FOTO: Freepick
Infecția cu Chlamydia este frecventă în rândul tinerelor, dar se poate manifesta la orice vârstă.

Infecția cu Chlamydia este o boală cu trasmitere sexuală care afectează atât bărbatul cât şi femeia. Persoanele care sunt active sexual se pot infecta cu chlamydia, o boală comună, tratabilă, cu transmitere sexuală.

Aceasta poate provoca daune permanente sistemului reproductiv al unei femei. Acest lucru poate face dificil sau imposibil să rămâneți gravidă mai târziu. Chlamydia poate provoca, de asemenea, o sarcină ectopică potențial fatală (sarcină care apare în afara uterului).

Afecțiune tăcută

Infecția cu Chlamydia trachomatis, denumită și clamidioză, este o boală cu transmitere sexuală (BTS), destul de frecventă în rândul populației tinere. Chlamydia adesea nu are simptome, dar poate provoca probleme grave de sănătate, chiar și fără simptome.

Dacă apar simptome, acestea nu pot apărea decât la câteva săptămâni după ce au făcut sex cu un partener care are chlamydia.

”Deși apare mai frecvent în rândul tinerilor sub 30 de ani, afecțiunea poate apărea la toate categoriile de vârstă. Femeile tinere, cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani, sunt mai predispuse la această afecțiune.

Este o afecțiune “tăcută” deoarece multe persoane nu prezintă semne sau simptome sau acestea apar într-un stadiu avansat al bolii. De aceea este foarte important controlul periodic, mai ales la persoanele expuse.

Clamidioza nu este o afecțiune dificil de tratat, dar lăsată netratată poate conduce la complicații grave”, notează Institutul Clinic Fundeni.

Vezi și: Neuropatia diabetică, afecțiunea care poate duce la amputație. Testul de 10 minute care îți arată gradul de afectare al picioarelor

Simptomele infecției cu chlamydia

Atunci când apar, simptomele infecţiei cu Chlamydia la femei sunt: 

- Durere şi usturime în timpul urinării;

Secreţii vaginale anormale;

Dureri abdominale sau pelvine;

Durere în timpul contactelor sexuale;

Sângerare după contactul sexual;

Sângerări între menstruaţii.  

Cel puţin 70% dintre femei nu vor observa niciun simptom. 

La bărbaţi, cele mai comune simptome sunt: 

Durere şi usturime în timpul urinarii;

Scurgere albicioasă, tulbure, din penis;

Dureri testiculare, notează NHS.

Vezi și: Studiu pe românii cu scleroza multiplă. "Te-ai gândit ce sentimente am când îți fac injecții, îți pârâie carnea și tu îmi spui să fiu calm?"

Tinerii, mai expuși infecției

Tinerii activi sexual prezintă un risc mai mare de a se infecta cu chlamydia. Acest lucru se datorează comportamentelor și factorilor biologici comuni în rândul tinerilor. Bărbații homosexuali și bisexuali sunt, de asemenea, expuși riscului, deoarece chlamydia se poate răspândi prin sex oral și anal, notează CDC.

Bărbații homosexuali sau bisexuali și persoanele însărcinate ar trebui, de asemenea, să fie testate pentru chlamydia. Dacă sunteți o femeie activă sexual, ar trebui să vă testați pentru chlamydia în fiecare an dacă sunteți:

- Mai tânăr de 25 de ani

- 25 de ani și mai în vârstă cu factori de risc, cum ar fi parteneri de sex noi sau multipli, sau un partener de sex care are o infecție cu transmitere sexuală.

Vezi și: Ura, emoție negativă. Ce se întâmplă în creier

Riscuri pentru femeile însărcinate

Dacă sunteți gravidă și aveți chlamydia, puteți da infecția copilului în timpul nașterii. Acest lucru poate provoca o infecţie oculară sau pneumonie la bebeluşul tău. Având chlamydia poate face, de asemenea, mai probabil să livreze copilul mai devreme.

Dacă sunteți gravidă, ar trebui să efectuați teste pentru chlamydia la prima vizită prenatală.

”Discutați cu furnizorul de asistență medicală despre obținerea examinării, testării și tratamentului corect. Testarea și tratamentul sunt cele mai bune modalități de a preveni problemele de sănătate”, mai notează CDC.

Complicații grave

Daunele inițiale pe care le provoacă chlamydia trec adesea neobservate.Cu toate acestea, chlamydia poate duce la probleme grave de sănătate.

La femei, chlamydia netratată poate provoca boală inflamatorie pelvină (PID). Unele dintre complicațiile bolii inflamatorii pelvine sunt:

- Formarea țesutului cicatricial care blochează trompele uterine;

- Sarcină ectopică (sarcină în afara uterului);

- Infertilitate

- Dureri pelvine/abdominale pe termen lung.

Bărbații rareori au probleme de sănătate de la chlamydia. Infecția poate provoca febră și durere în tuburile atașate la testicule. Acest lucru poate duce, în cazuri rare, la infertilitate.

Vezi și: Toxoplasmoza, afecțiunea care provoacă epilepsie sau retard mental. Dorobăț: Pisica nu se îmbolnăvește, ci este numai gazdă

Tratamentul infecției cu chlamydia

Tratamentul infecţiei cu Chlamydia constă în administrarea de antibiotice. Peste 95% dintre persoanele infectate se vindecă dacă tratamentul este administrat corect.

Se recomandă evitarea contactelor sexuale pe întreaga durată a acestuia. Este important să-ţi informezi partenerul dacă ai fost diagnosticată cu o astfel de infecţie.

Şi el trebuie să se testeze şi trateze, chiar dacă nu prezintă semne şi simptome. În majoritatea cazurilor, infecţia se vindeca în 1 până la 2 săptămâni. Se recomandă să te testezi din nou la 3 luni de la finalizarea tratamentului, pentru a fi sigură că infecţia a dispărut, potrivit WEB.MD.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel