Indemnizația de hrană pentru pacienții TBC din ambulatoriu, aprobată dar încă nu poate fi acordată!

Tuberculoza, control
Chiar Hotărârea de Guvern a fost aprobată astăzi, indemnizația de 16 lei pe zi nu va ajunge prea curând la pacienții tratați în ambulatoriu pentru simplul fapt că nu are norme de aplicare!

Guvernul a adoptat astăzi Hotărârea care aprobă cuantumul indemnizației lunare de hrană cuvenite persoanelor diagnosticate cu tuberculoză tratate în ambulatoriu, pe toată perioada până la vindecare. (link). 

Astăzi se împlinesc 665 de zile de când legea a fost promulgată. De atunci România a înregistrat peste 20 de mii de noi pacienți infectați cu tuberculoză care nu au beneficiat de acest sprijin pentru continuarea tratamentului, iar HG-ul de azi nu este decât documentul premergător actului final care prevede acordarea acestei indemnizații.

Legea Tuberculozei vine cu un ajutor financiar de până la 16 lei pe zi pentru adulți și 15 lei pe zi pentru copii, bani destinați hranei, pe toată durata tratamentului în ambulatoriu, care în majoritatea cazurilor nu depășește 6 luni, dar in cazurile extrem de grave poate ajunge Ia 18 sau 24 de luni. Rolul principal al acestei indemnizații este acela de a menține aderența pacientului la tratament, respectiv sprijinirea acestuia pentru finalizarea administrării medicației necesare, astfel încât boala să nu se agraveze prin întreruperea sau abandonul tratamentului, iar pacientul să își reia activitatea în condiții normale.

Hotărârea de Guvern de azi vine după ce Ministerul Sănătății alături de Ministerul Muncii au deblocat pe 5 noiembrie acest proiect care s-a plimbat între factorii decizionali vreme de 12 luni de zile în  procesul de adoptare. 

Indemnizația e aprobată, dar n-are norme de aplicare!

Proiectele pentru normele de aplicare privitoare la acordarea acestui drept acordat prin Legea Tuberculozei au fost finalizate la sfârșitul anului trecut de către o echipă mixtă formată din specialiști din Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Institutul Național de Sănătate Publică, Fundația Romanian Angel Appeal, Institutul Marius Nasta și reprezentanții pacienților, însă pandemia, birocrația, blocajele instituționale au încetinit ritmul de adoptare a acestora cu aproape un an de zile. 

După publicarea în Monitorul Oficial a Hotărârii mai este nevoie de un ultim Ordin comun cu privire la metodologia de acordare a indemnizație de hrană, care trebuie semnat de Ministerele Sănătății și Muncii. 

„Sperăm  că nu va mai dura încă un an până se va semna, având în vede ca proiectul privind metodologia de acordare e deja elaborat de către cei care au lucrat la această lege în ultimii 6 ani. Spitalele de pneumologie care tratează tuberculoza fiind în rândul întâi în lupta împotriva pandemiei de SARS-COV-2 este mai necesar ca niciodată ca pacienții cu tuberculoză care pot fi tratați în ambulatoriu să fie sprijiniți în urmarea tratamentului cu acordarea acestei indemnizații care ar fi trebuit să fie deja în plată măcar de la începutul acestui an. Înțelegem greutățile provocate de pandemie dar trebuie grăbit momentul în care această lege să fie aplicabilă integral! ”, spun inițiatorii Legii.

Legea tuberculozei prevede:

- dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, fără condiţii de stagiu de cotizare, pe toată perioada de tratament, până la vindecare pentru toti pacienții.

- indemnizație lunară de hrană, pe toată perioada de tratament în ambulatoriu. Indemnizația lunară de hrană este acordată pacientului tratat în ambulatoriu, în condițiile respectării tratamentului prescris, fără întrerupere, pentru luna respectivă.

- informarea și educarea în mod continuu a populației generale şi educarea și consilierea pacienților cu tuberculoză cu privire la măsurile de igienă, în scopul de a preveni răspândirea infectării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel