În cât timp se recuperează un pacient operat de hernie de disc. Cât de importantă este fizioterapia: Atât îi ia să se fixeze "beton". Interferează și NU face bine

În cât timp se recuperează un pacient operat de hernie de disc - Foto: Freepick @jcomp @javi_indy
EXCLUSIV
În cât timp se recuperează un pacient operat de hernie de disc și cât de importantă este fizioterapia. Ce trebuie să știi dacă vrei să faci fizioterapie.

Nu există om care să nu se plângă de durere de spate, iar sedentarismul și munca la birou, statul pe scaun, sunt printre principalele cauze. De cele mai multe ori, apelăm la medicii ortopezi pentru aceste probleme, însă de această patologie răspunde medicul neurochirurg.

În ceea ce privește punerea diagnosticului, medicul Ovidiu Grămescu ne-a explicat că pacientului trebuie să i se facă "RMN, CT, electromiografie și-l vezi clinic. Medicul ia în calcul și ia decizia onestă, să nu forțeze operația. Te doare, dar asta nu înseamnă că e gata, operația. Atunci, pacientul spune: nu mă doare mâna, nu mă doare pe picior sau mă doare când și când, am furnicături când și când, am forță în mână și picior, atunci medicul spune: nu e nevoie de operație! 

- du-te la fizioterapie,

- nu ridica greutăți peste măsură,

- nu sta în curent,

- dormi pe un pat cu o saltea nu foarte moale.

Deci niște cerințe de bun simț care pot să amelioreze din start, fără să fie nevoie de operație".

Vezi și: Hernie de disc, operație. Ce este un CAGE și la ce ajută. Grămescu: Dacă la intestin mai tai 5 - 10 cm, la măduvă, un vârf de ac lezat te lasă cu probleme pe viață

În cât timp se recuperează un pacient operat de hernie de disc

 

"În ceea ce privește recuperarea în urma unor astfel de intervenții, medicul a spus că "marea majoritate, aproape de 100%, dacă nu sunt complicații și probleme deosebite, de exemplu, am operat dimineață, după-masa îi dăm jos din pat, îi ținem o noapte ca să verificăm totuși, să fim siguri, ei se plimbă mai ușor, că nu vor face ca Nadia Comăneci, și a doua zi, dimineața, le schimbăm pansamentul și pleacă acasă, la prânz.

Asta e operația. Operațiile sunt de dimensiuni mici și se fac, ca la operațiile estetice, fir intra-derm, nu mai au grijă să scoată firele ulterior", a declarat Ovidiu Grămescu, medic neurochirurg la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.

Trebuie să faci kineto fizioterapie după operația de hernie de disc?

Vezi și: Anevrismul, cauza morții subite: E ca o foiță de ceapă, plesnește în cap! Putem să-l avem și noi, oricând. Tineri de 14 - 18 ani cad din picioare și mor

Fizioterapia ajută la restabilirea mișcării și a funcțiilor atunci când cineva este afectat de o accidentare, o boală sau un handicap. De asemenea, poate contribui la reducerea riscului de accidentare sau de îmbolnăvire în viitor.

Fizioterapia poate fi utilă pentru persoanele de toate vârstele cu o gamă largă de condiții de sănătate, inclusiv probleme care afectează:

- oasele, articulațiile și țesuturile moi precum durerile de spate, durerile de gât, durerile de umăr și leziunile sportive

- creierul sau sistemul nervos - cum ar fi problemele de mișcare rezultate în urma unui accident vascular cerebral, sclerozei multiple (SM) sau bolii Parkinson

- inima și circulația - cum ar fi reabilitarea după un atac de cord

- plămâni și respirație - cum ar fi boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) și fibroza chistică, potrivit NHS.

Fizioterapia este oferită de practicieni special pregătiți și reglementați, numiți fizioterapeuți.

Întrebat dacă după intervenția chirurgicală, un pacient trebuie să urmeze proceduri de kineto fizioterapie, medicul Ovidiu Grămescu a spus că: "în general, eu le spun să facă, dar să înceapă cu mobilizare progresivă. Operația se vindecă în interior cam în 3 - 4 luni. 3 luni la tineri, 4 luni la restul, atât îi ia să se fixeze "beton" acolo. Cum ajung acasă pot să facă masaj ușor, să meargă la un kinetoterapeut, să ia un complex de exerciții de tonifiere a musculaturii spatelui de pe Internet și să înceapă să facă exerciții precum:

- te agăți de o bară și ridici fundul de la saltea

- duci genunchii la piept

Sunt tot felul de exerciții care ar trebui făcute de toate lumea după o anumită vârstă, toată viața.

Procedurile de fizioterapie am observat că ele pătrund mai profund în plaga operatorie și operația se vindecă în interior în câteva luni.

De obicei, dacă începi cu fizioterapia devreme, interferează și nu face bine. Atunci eu le zic ca după două luni să înceapă fizioterapia".

"Fizioterapia reduce inflamația. Ori dacă ai interes ca această zonă să se stabilizeze, aștepți", a completat Val Vâlcu.

"Trebuie să aștepți să se așeze puțin lucrurile cu operația și apoi faci fizioterapie. Fizioterapia este benefică, dar trebuie să vezi ce proceduri ți se pretează ție, pentru că s-ar putea ca mie să îmi meargă un procedeu și altui pacient nu", a mai spus medicul Ovidiu Grămescu.

Ce fac fizioterapeuții?

Vezi și: Care e cea mai bună saltea de pat pentru a nu avea probleme cu spatele. Grămescu: Problema e că nu prea mai ai nici somn

Fizioterapeuții iau în considerare corpul ca un întreg, mai degrabă decât să se concentreze doar pe aspectele individuale ale unei leziuni sau boli.

Unele dintre principalele abordări folosite de fizioterapeuți includ:

- educație și consiliere - fizioterapeuții pot oferi sfaturi generale despre lucruri care vă pot afecta viața de zi cu zi, cum ar fi postura și tehnicile corecte de ridicare sau de transport pentru a ajuta la prevenirea leziunilor

- sfaturi privind mișcarea, exercițiile personalizate și activitatea fizică - se pot recomanda exerciții pentru a vă îmbunătăți sănătatea generală și mobilitatea și pentru a vă întări anumite părți ale corpului

- terapie manuală - în cadrul căreia fizioterapeutul își folosește mâinile pentru a ajuta la ameliorarea durerii și a rigidității și pentru a încuraja o mai bună mișcare a corpului

Există și alte tehnici care pot fi folosite uneori, cum ar fi exercițiile efectuate în apă (hidroterapie sau terapie acvatică) sau acupunctura.

Fizioterapeuții lucrează adesea ca parte a unei echipe multidisciplinare în diverse domenii ale medicinei și în diverse medii, inclusiv:

- spitale

- centre de sănătate comunitare sau clinici

- unele cabinete de medicină de familie

- unele echipe sportive, cluburi, organizații caritabile și locuri de muncă

Unii fizioterapeuți pot oferi, de asemenea, vizite la domiciliu.

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel