O vorbă din popor spune că în lunile...
Traumatismele care implică capul femural pot avea consecințe grave, iar întârzierea tratamentului poate agrava situația, uneori conducând chiar la necesitatea protezării. Pentru a evita complicațiile și pentru a maximiza șansele de recuperare, este esențial ca pacienții să fie evaluați și tratați cât mai curând posibil după producerea leziunii.
Dr. Răzvan Ionuț Dragomir, medic primar Ortopedie Traumatologie la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL în cât timp de la traumatism ajung pacienții la spital.
"În urma unui traumatism, pacientul nu se mai poate deplasa și este adus la spital, cu Ambulanța. Am observat că sunt două momente când pacientul ajunge la spital:
- imediat după ce traumatismul s-a întâmplat, adică la câteva ore sau, în cel mai rău caz, în cursul zilei sau a doua zi
- la polul opus sunt pacienți care ajung la spital după o perioadă lungă de așteptare în care au crezut că se repară, se vindecă, dispare durerea. Sunt diverse patologii asociate care pot să conducă la o percepție a durerii modificată sau pur și simplu așteaptă că nu e atât de grav și ajung după o săptămână, după o lună. Am avut și pacienți care au venit după câteva luni cu o pseudoartroză, o fractură neconsolidată de col femural.
În aceste cazuri mergem către protezare. Înlocuim capul femural cu endoproteză, pentru că în acest caz șansele de vindecare ale acestei fracturi sunt nule.
Timpul este important. Timpul scurs dintre momentul traumatismului și momentul intervenției chirurgicale este extrem de important pentru a crește șansele de vindecare a osului. Vindecarea este foarte întârziată și atâta timp cât acționăm repede, creștem șansele unei astfel de vindecări", a explicat dr. Răzvan Ionuț Dragomir, medic primar Ortopedie Traumatologie la Spitalul Clinic SANADOR.
Fractura de șold - FOTO: Freepik@kjpageter
S-a evidențiat că intervenția chirurgicală în primele 24-48 de ore de la producerea traumatismului poate crește semnificativ șansele de vindecare a osului.
"Până în 24-48 de ore se poate interveni chirurgical și se poate face fixarea fracturii. Evident, nu toate fracturile pot fi fixate pentru că cel mai important lucru este lipsa deplasării focarului de fractură.
În urma radiografiilor urmărim să vedem dacă există sau nu o fractură, locul acesteia și dacă există sau nu o deplasare a fragmentelor. Fractura nedeplasată sau cu minimă deplasare la o persoană tânără sau cu os sănătos și timp foarte scurt de la momentul întâmplării până la prezentarea la medic, sunt condițiile ideale pentru o fixare.
Dacă avem o fractură deplasată mișcările pe care pacientul le face, pot deplasa suplimentar fractura", a mai explicat dr. Răzvan Ionuț Dragomir, medic primar Ortopedie Traumatologie la Spitalul Clinic SANADOR.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
O vorbă din popor spune că în lunile...
Această băutură menține sănătatea...
Adevărul despre fructele deshidratate...
"Din momentul în care cuplul se...
Remediul tradițional pentru...
Acest semn subtil poate indica boala...
Această boală gravă o poți face chiar...