Igiena personală, vitală. Cum te poți feri de gripă și alte boli. Reguli pe care le-ai ignorat până acum

igiena personala - FOTO: Freepik
Igiena personală este esențială în orice perioadă, însă acum cu atât mai mult cu cât numărul cazurilor de gripă este în creștere.

Igiena personală este modul în care îţi îngrijeşti corpul. Această practică include baia sau dușul, spălatul pe mâini, spălatul pe dinți și multe altele.

În fiecare zi, intri în contact cu milioane de germeni și viruși din afară. Ele pot persista pe corpul tău și, în unele cazuri, te pot îmbolnăvi. Practicile de igienă personală te pot ajuta pe tine și pe cei din jurul tău să previi îmbolnăvirile. De asemenea, te pot ajuta să te simți bine în ceea ce privește aspectul tău.

Află mai multe despre motivele pentru care igiena este atât de importantă, cele mai bune modalități de a o practica și cum îți poți schimba obiceiurile pentru a te face să te simți și să arăți mai bine.

Tipuri de igienă personală

Ideea fiecărei persoane de igienă personală diferă. Aceste categorii principale sunt un loc util pentru a începe pentru a construi obiceiuri bune de igienă:

Igiena toaletelor

Spălați-vă pe mâini după ce utilizați toaleta. Frecați cu săpun timp de 20 până la 30 de secunde și asigurați-vă că curățați între degete, pe spatele mâinilor și sub unghii. Clătiți cu apă caldă și uscați cu un prosop curat.

Dacă nu aveți apă curentă sau săpun, va funcționa și un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool. Utilizați unul care este de cel puțin 60% alcool, notează Healthline.

Vezi și: Care sunt cele mai expuse persoane la viroze. Dumitra: Suntem într-o zonă de imunizare colectivă deficitară

Igiena dușului

Preferințele personale pot dicta cât de des doriți să faceți duș, dar majoritatea oamenilor sunt obișnuiți să facă duș cel puțin o dată la două zile. Dușul cu săpun ajută la clătirea celulelor moarte ale pielii, a bacteriilor și a uleiurilor.

De asemenea, ar trebui să vă spălați părul cel puțin de două ori pe săptămână. Şamponarea părului şi a scalpului ajuta la îndepărtarea acumulărilor de piele şi protejează împotriva reziduurilor uleioase care îţi pot irita pielea.

Igiena unghiilor

Tăiați unghiile în mod regulat pentru a le menține scurte și curate. Periați-le sub ele cu o perie de unghii sau un prosop pentru a clăti acumularea, murdăria și germenii.

Aranjarea unghiilor vă ajută să preveniți răspândirea germenilor în gură și în alte zone ale corpului. De asemenea, ar trebui să evitați să vă mușcați unghiile.

Igiena dinților

O bună igienă dentară înseamnă mai mult decât dinți albi perlaţi. Îngrijirea dinților și gingiilor este o modalitate inteligentă de a preveni bolile gingivale și cariile.

Periați cel puțin de două ori pe zi timp de 2 minute. Potrivit stomatologilor, trebuie să te speli pe dinți după ce te trezești și înainte de culcare. Dacă se poate, periați dinții după fiecare masă, de asemenea. Aţa dentară ar trebui folosită între dinţi zilnic, şi totodată se recomandă utilizarea unei ape de gura antibacteriene.

Acești doi pași pot ajuta la prevenirea cariilor dentare și la eliminarea buzunarelor în care bacteriile și germenii se pot acumula.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă nu bei apă suficientă. Câtă apă trebuie să bei pe zi: Cele OPT pahare, NICIO dovadă științifică

Igiena în caz de boală

Dacă nu vă simțiți bine, ar trebui să luați măsuri pentru a nu răspândi germeni altora. Aceasta include acoperirea gurii și a nasului atunci când strănutați, ștergerea suprafețelor comune cu un șervețel antibacterian și nepartajarea ustensilelor sau a electronicelor.

Igiena mâinilor

Germenii de pe mâini pot intra cu ușurință în corpul tău prin gură, nas, ochi sau urechi. Spălați-vă pe mâini:

- când te ocupi de mâncare

- înainte de a mânca

- dacă vă ocupați de gunoi

- când strănuţi

- de fiecare dată când atingeți un animal

De asemenea, spălați-vă pe mâini după ce schimbați scutecul unui copil, ajutați pe cineva să se curețe sau când curățați o tăietură sau o rană.

Vezi și: Epidemie de gripă. Rafila: Populația este puțin pregătită să se apere din punct de vedere imunologic

Următoarele suprafețe sunt adesea atinse de mulți oameni:

- Clanțe

- Balustrade

- Tomberoane în aer liber sau coșuri de gunoi

- Întrerupătoare de lumină

- Pompele de alimentare de la benzinării

- Ecrane tactile

- Coșuri de cumpărături

Igiena personală pentru copii

O bună igienă personală vă va ajuta copiii să rămână sănătoși, să alunge bolile și să construiască o mai bună conștientizare de sine. Niciodată nu este prea devreme pentru a începe predarea igienei. Puteți șterge mâinile copilului după ce i-ați schimbat scutecele sau înainte de a mânca, îl puteți spăla pe dinți și gingii înainte de culcare și puteți să-l aduceți într-o rutină zilnică de îmbăiere. Acest lucru vă ajută să începeți procesul și îi învață încet pe măsură ce cresc și preiau procesul.

Efectele secundare ale igienei personale precare

Obiceiurile bune de igienă personală sunt direct legate de mai puține boli și de o sănătate mai bună. Obiceiurile proaste de igienă personală, cu toate acestea, pot duce la unele efecte secundare minore, cum ar fi mirosul corpului și pielea grasă. Ele pot duce, de asemenea, la probleme mai supărătoare sau chiar grave.

De exemplu, dacă nu vă spălați frecvent pe mâini, puteți transfera cu ușurință germeni și bacterii în gură sau ochi. Acest lucru poate duce la orice număr de probleme, de la virusuri stomacale la ochi roz.

Nespălarea dinților poate duce la probleme cu dinții și acumularea plăcii bacteriene. Îngrijirea dentară precară este, de asemenea, un factor de risc pentru mai multe probleme grave de sănătate, inclusiv boli de inimă.

Obiceiurile proaste de igienă vă pot afecta, de asemenea, stima de sine. Privirea și sentimentul prezentabil îți pot oferi un impuls de încredere și un sentiment de mândrie în aspectul tău.

Vezi și: De ce NU revine mirosul după infectarea cu COVID și ce se întâmplă în corp: Descoperirea e izbitoare. Poate dura luni sau chiar ani

Alte afecțiuni pot fi prevenite sau riscul poate fi minimizat prin practicarea unei bune igiene personale. Acestea sunt câteva exemple:

- scabie

- păduchi

- diaree

- piciorul atletului

- pecingine

- oxiuri

- urechea înotătorului

- erupții cutanate

Crearea unei rutine de igienă personală

Dacă doriți să vă îmbunătățiți igiena personală sau să ajutați un copil să dezvolte obiceiuri mai bune, aceste strategii ar putea fi de ajutor:

Setarea mementourilor

Dacă nu vă amintiți să faceți lucruri precum duș, să vă spălați părul, să vă tăiați unghiile sau să vă spălați dinții, setați un memento pe telefon.

Utilizați semne

Atârnați un memento în baie pentru a vă spăla pe mâini după utilizarea toaletei. Puneți un mic semn de farfurii sau boluri în bucătărie pentru a vă spăla pe mâini înainte de a mânca. Aceste semne vă pot ajuta.

Construirea unor obiceiuri bune de igienă personală necesită o viață întreagă de învățare și perfecționare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel