Iarna, sezonul depresiilor: cum pot fi ameliorate

Depresia de iarnă
Iarna poate fi un sezon care favorizează apariția simptomelor de depresie. Forma afecțiunii care trece odată cu venirea primăverii are forme simple de remediere.

Iarna poate fi o perioadă deprimantă, mai ales pentru cei care trăiesc în climatul nordic, rece. Acest lucru facilitează sentimentele de tristețe, în zilele întunecate, cu temperaturi scăzute care duează periaode lungi. Oricine a avut măcar o dată acest snetiment, însă la unii oameni, tristețea care se prelungește în lunile de iarnă depășește cu mult sentimentul de tristețe de moment. Depresia care apare exclusiv odată cu schimbarea anotimpurilor se numește tulburare afectivă sezonieră sau SAD.

Factorii de risc pentru SAD

Cercetătorii consideră că lipsa luminii solare în timpul iernii perturbă ceasul intern natural al corpului (ritmul circadian), care determină orele de somn și cele de veghe, ceea ce poate produce depresie ca simptom. Pentru unele persoane, nivelurile mai scăzute de vitamina D, care sunt mai susceptibile să apară în iernile nordice, de asemenea, pot contribui la riscul apariției simptomelor depresive. Aceste persoane pot beneficia de suplimentarea cu vitamina D, deși rămâne neclar cât de mare este rolul vitaminei D în depresie sau SAD. Cercetătorii încă nu sunt siguri de ce unii oameni sunt mai susceptibili la SAD decât alții. Descoperirile timpurii au legat anumite variante de gene cu tulburarea și există unele dovezi care ar putea fi mai probabil ca femeile să dezvolte afecțiunea, decât bărbații.

SAD iarna, sau SAD vara

În mod obișnuit, SAD se instalează în timpul iernii și starea se îmbunătățește până în primăvară, dar unele persoane experimentează schimbări de dispoziție și în lunile de vară. SAD la începutul verii se poate datora stării de rău provocate de creșterea căldurii și umidității. În timp ce persoanele cu SAD care debutează de iarnă se confruntă cu o scădere a energiei, cei cu SAD la început de vară tind să fie mai iritabili și anxioși.

Simptomele depresiei sunt în general ușoare la persoanele cu SAD, dar revin an de an. Cel mai probabil, numărul de persoane cu SAD este mic în comparație cu numărul de persoane cu o altă formă de depresie a căror dispoziție este doar parțial influențată de schimbarea anotimpurilor, dar care durează în mare parte de-a lungul anotimpurilor.

Terapia prin lumină

SAD răspunde adesea la aceleași tipuri de tratamente care funcționează pentru alte tipuri de depresie, dar poate fi, de asemenea, tratată folosind forme de lumină care re-creează expunerea la soare în lunile de iarnă.

În timpul terapiei ușoare, poziționat în fața unui dispizitiv special de lumină (o lampă obișnuită de masă nu funcționează); la o doză de 10.000 lucși (o măsură a luminozității), lumina este mai strălucitoare decât iluminarea interioară tipică, dar nu la fel de strălucitoare ca lumina soarelui. Începând cu sesiuni de 15 minute, creșteți treptat sesiunea la oriunde de la 30 de minute la două ore.

Terapia ușoară este de obicei cea mai eficientă când se face dimineața, ca primă activitate. Dacă este făcută noaptea, terapia ar putea interfera cu somnul. Efectele secundare pot include dureri de cap, stare de încordare a ochilor și iritabilitate ușoară.

Deși lumina pare inofensivă, terapia ușoară a fost cunoscută că induce manie la persoanele cu tulburări bipolare, așa că discutați cu medicul înainte de a încerca singur. De asemenea, ar trebui să folosiți un dispozitiv de lumină care să filtreze lumina ultravioletă (UV), deoarece lumina UV poate afecta ochii.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel