Hreanul, leguma care eliberează căile respiratorii și luptă împotriva bacteriilor. Cum îl poți consuma

Hreanul leguma care elibereaza caile respiratorii Foto: Freepik @ darkredmon
Hreanul, leguma care eliberează căile respiratorii și luptă împotriva bacteriilor. Află care sunt compușii vegetali benefici pentru sănătate.

Hreanul este o plantă legumicolă perenă cunoscută pentru gustul și mirosul său înțepător. A fost folosit în întreaga lume de mii de ani, de obicei ca condiment, dar și în scopuri medicinale.

Această rădăcină conține mai mulți compuși care pot oferi beneficii pentru sănătate, inclusiv efecte antibacteriene și anticancerigene.

Se crede că hreanul își are originea în Europa de Est. Este o legumă cruciferă, alături de muștar, wasabi, varză, broccoli și varză kale.

Are o rădăcină lungă, albă și frunze verzi. Când rădăcina este tăiată, o enzimă descompune un compus numit sinigrină într-un ulei de muștar. Acest ulei, cunoscut sub numele de izotiocianat de alil, dă hreanului mirosul și gustul său revelator și poate irita ochii, nasul și gâtul.

Vezi și: De ce facem poze. Cum poți păstra vie amintirea celor mai frumoase momente

Rădăcina este de obicei rasă și conservată în oțet, sare și zahăr pentru a fi folosită drept condiment. Aceasta este cunoscută sub denumirea de hrean preparat. Sosul de hrean, care adaugă maioneză sau smântână la amestec, este, de asemenea, popular.

Hreanul este adesea confundat cu wasabi, un alt condiment picant care este comun în bucătăria japoneză. Acest lucru se datorează faptului că "wasabi" pe care îl primiți la majoritatea restaurantelor japoneze este de fapt pastă de hrean amestecată cu un colorant alimentar verde.

Adevăratul wasabi (Wasabia japonica) provine dintr-o plantă complet diferită și se spune că are un gust de pământ. În plus, este de culoare verde în loc de albă.

Conține o varietate de nutrienți

Deoarece hreanul se consumă de obicei în cantități mici, o porție tipică este foarte săracă în calorii, dar conține mai multe minerale și compuși vegetali.

O lingură (15 grame) de hrean preparat oferă:

- Calorii: 7

- Proteine: mai puțin de 1 gram

- Grăsimi: mai puțin de 1 gram

- Carbohidrați: 2 grame

- Fibre: 0,5 grame

De asemenea, sare cantități mici de calciu, potasiu, magneziu, acid folic și alți micronutrienți. Mai mult, această legumă condimentată este bogată într-o varietate de compuși vegetali sănătoși, inclusiv glucozinolați, care se descompun în izotiocianați și pot proteja împotriva cancerului, infecțiilor și bolilor cerebrale.

Vezi și: Mersul pe jos te face mai creativ. 15 minute pe zi îți pot ameliora durerile articulațiilor

Beneficiile pentru sănătate

Chiar și în cantități mici, hreanul oferă mai multe beneficii potențiale pentru sănătate.

Poate avea efecte anticancerigene

Glucosinolații și izotiocianații din această legumă rădăcină pot proteja împotriva cancerului prin inhibarea creșterii celulelor canceroase, precum și prin promovarea morții acestora.

Unii compuși ai hreanului, cum ar fi sinigrina, pot acționa, de asemenea, ca antioxidanți și pot combate deteriorarea celulelor cauzată de radicalii liberi. Aceste molecule reactive pot crește riscul de boli, inclusiv de cancer, atunci când nivelurile devin prea ridicate în organism, conform Healthline.

Studiile în eprubetă sugerează că compușii hreanului pot preveni dezvoltarea cancerului de colon, de plămâni și de stomac.

Mai mult, peroxidaza, o enzimă care se găsește în această rădăcină, ajută la activarea și stimularea unui compus anticancerigen puternic care vizează celulele canceroase pancreatice umane.

Deși aceste rezultate par promițătoare, este nevoie de mai multe cercetări.

Are proprietăți antibacteriene

Izotiocianatul de alil, uleiul eliberat atunci când rădăcina de hrean este tăiată, poate avea proprietăți antibacteriene puternice. Studiile sugerează că poate lupta împotriva unei serii de bacterii periculoase, inclusiv E. coli, H. pylori și Salmonella.

Un studiu în eprubetă a observat că izotiocianații extrași din rădăcina de hrean au ucis șase tipuri de bacterii orale.

Un alt studiu în eprubetă a constatat că acești izotiocianați au împiedicat dezvoltarea a patru tipuri de ciuperci care pot duce la infecții cronice ale unghiilor.

Izotiocianații se pot lega de anumite enzime pentru a împiedica creșterea celulelor bacteriene, deși mecanismul exact nu este bine înțeles.

Poate îmbunătăți sănătatea respiratorie

Consumul de hrean este cunoscut pentru că provoacă o senzație de arsură în sinusuri, nas și gât. Din acest motiv, este adesea folosit pentru a ameliora răcelile și problemele de respirație.

Un studiu efectuat pe mai mult de 1.500 de persoane a constatat că un supliment care conținea 80 mg de rădăcină uscată de hrean și 200 mg de năsturel a fost la fel de eficient ca un antibiotic tradițional în tratarea infecțiilor acute ale sinusurilor și a bronșitei.

Aceste rezultate sugerează că hreanul poate îmbunătăți sănătatea respiratorie, dar sunt necesare mai multe cercetări.

Cum poți consuma hreanul

Hreanul este folosit mai ales ca un condiment. De obicei, se consumă sub formă de hrean preparat, care se face din rădăcina rasă, plus oțet, zahăr și sare. Sosul de hrean, o altă garnitură populară, adaugă smântână sau maioneză la amestec.

Aceste condimente sunt de obicei servite în cantități mici cu carne sau pește.

Pentru a face propriul hrean preparat, rade rădăcina manual sau într-un robot de bucătărie, apoi păstrează-o în oțet. Poți cumpăra rădăcina în magazine sau online.

Hreanul este vândut și sub formă de supliment și ceai.

Posibile efecte secundare

Există informații limitate cu privire la posibilele efecte secundare ale consumului de hrean în exces în alimentație sau ca supliment. Cu toate acestea, deoarece hreanul este foarte înțepător, este probabil cel mai bine să îl folosești cu moderație.

O cantitate prea mare din această rădăcină picantă îți poate irita gura, nasul sau stomacul. Poate fi deosebit de deranjant pentru persoanele cu ulcer gastric, probleme digestive sau boli inflamatorii intestinale.

În cele din urmă, nu se știe dacă hreanul este sigur în cantități mari pentru copii și pentru femeile însărcinate sau care alăptează. 

Hreanul este o legumă rădăcină cunoscută pentru mirosul său înțepător și aroma picantă, iar ompușii săi pot oferi o varietate de beneficii pentru sănătate, cum ar fi combaterea cancerului, a infecțiilor și a problemelor respiratorii. Suplimentele sunt cel mai bine consumate sub îndrumarea unui medic nutriționist.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel