Această metodă simplă ne ajută să...
Hormonul, oase. "Scheletul nostru este mult mai mult decât un schelet rigid pentru corp", spune geneticianul Gérard Karsenty de la Universitatea Columbia, potrivit sciencemag.org. Un nou studiu dezvăluie că nu adrenalina, ci alt hormon – unul care iese din oasele noastre – este mai important când vine ca răspunsul la stres al corpului nostru.
În anii 70, cercetătorii au descoperit că oasele noastre secretă o proteină numită osteocalcin. Aceasta reconstruiește scheletul. În 2007, Karsenty și colegii săi au descoperit că această proteină acționează ca un hormon pentru a menține nivelul de zahăr din sânge sub control și arde grăsimea. Mai târziu au aflat că aceeași proteină este importantă pentru menținerea funcției creierului și a condiției fizice, restabilirea memoriei la șoarecii în vârstă și stimularea performanței în timpul exercițiilor fizice la șoarecii bătrâni și oameni.
Aceste toate descoperiri l-au determinat pe Karsenty să prezinte ipoteza că animalele au evoluat scheleturi osoase pentru a scăpa de pericol. Recentul său studiu demonstrează asta.
Cercetătorii au expus șoareci la mai mulți factori de stres, implicit un șoc electric ușor la nivelul piciorului și urină de vulpe, ultimul ca să declanșeze un răspuns înnăscut de frică. De la 2 la 3 minute au măsurat expunerea la un stresor, nivelurile de osteocalcină la șoareci de patru ori. Au sesizat că un factor de stres clasic la oameni a avut un efect similar: când cercetătorii au cerut voluntarilor să vorbească în fața unei audiențe, nivelurile de osteocalcină au crescut și ele.
Echipa de cercetare a vrut să vadă dacă osteocalcina este necesară pentru a declanșa modul de luptă sau de zbor, o reacție fizică involuntară la amenințare. Concluzia lor? "Răspunsul oferă corpului combustibil suplimentar pentru o evacuare rapidă. Atunci când echipa a pus șoareci concepuți genetic pentru a nu face osteocalcin prin aceiași factori de stres ca șoarecii neingenerați, rozătoarele abia au reacționat. La șoarecii normali, o singură injecție de osteocalcin a fost suficientă pentru a declanșa o reacție completă de zbor sau de luptă - chiar și fără un stresor. Testând conexiunile neuronale dintre creierul rozătoarelor și scheletele lor, echipa a descoperit cum osteocalcinul declanșează modul de luptă sau de zbor. Atunci când o regiune a creierului numită amigdala detectează pericol, aceasta indică celulelor osoase numite osteoblaste să elibereze osteocalcina în fluxul sanguin, au descoperit cercetătorii", potrivit sursei citate.
Proteina numită osteocalcin afectează activitatea sistemului nervos parasimpatic - fibrele nervoase care încetinesc ritmul cardiac și respirația. Iar asta frânează sistemul nervos simpatic, declanșând răspunsul la stres al organismului, inclusiv eliberarea de adrenalină, spun cercetătorii.
Rezultatele studiului mai sugerează că osteocalcinul - și nu adrenalina - este de "gardă" când corpurile se schimbă în mod de luptă sau de zbor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...