HIV: rolul surprinzător al creierului în răspândirea bolii

Creier
Astrocitele, un anumit tip de celule ale creierului, pot ”adăposti” HIV și răspândi virusul în celulele imune.

Cercetători de la Centrul Medical al Universității Rush, Chicago, SUA, au descoperit că astrocitele, un tip de celule ale creierului pot ”adăposti” HIV și de acolo virusul să se răspândească la celulele imune, apoi în restul organismului. Studiul, susțin autorii acestuia, arată ”rolul critic al creierului ca un rezervor de HIV, care este capabil să reinfecteze organele periferice cu virusul”.

Institutul Național de Sănătate Mentală (SUA) arată că creierul conține miliarde de astrocite, care îndeplinesc o varietate de sarcini - de la susținerea comunicării între celulele creierului până la menținerea barierei sânge-creier. Iar pentru a înțelege dacă HIV se poate muta de la creier la organele periferice, cercetătorii au transplantat astrocitele umane infectate cu HIV sau neinfectate în creierul șoarecilor imunodeficienți. Au descoperit că astrocitele infectate cu HIV au fost capabile să răspândească virusul la celulele imune din creier, care s-au răspândit în organism.

Cercetătorii speră ca descoperirea lor să ajute lumea științifică să găsească strategii de vindecare a HIV.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel