Histerectomia, cum crește riscul de depresie și anxietate

Histerectomia crește riscul de depresie și anxietate
Histerectomia crește serios riscul unor probleme de sănătate mintală, spun cercetătorii. Studiul a arătat creșteri ale riscului de depresie și de anxietate.

Histerectomia este asociată cu un risc crescut de probleme de sănătate mintală pe termen lung, în special depresie și anxietate, potrivit unui studiu de cohortă realizat de cercetătorii din Clinica Mayo care implică aproape 2.100 de femei.

Revizuirea registrelor de sănătate din 1980 până în 2002 a implicat femei care au suferit îndepărtarea uterului, dar nu și a ovarelor. Studiul, care a folosit date din proiectul de epidemiologie Rochester, a luat în considerare doar noile diagnostice de depresie, anxietate, demență, abuz de substanțe și schizofrenie după histerectomie și a exclus femeile cu diagnostic anterior.

Risc mai mare pentru pacientele mai tinere

Cercetătorii au descoperit o creștere absolută a riscului de 6,6% pentru depresie și 4,7% pentru anxietate de peste 30 de ani, spune autorul principal Shannon Laughlin-Tommaso, doctor în medicină la o clinică Mayo OB-GYN.

Pentru femeile care au suferit histerectomie între 18 și 35 de ani, riscul de depresie a fost mai mare, cu o creștere absolută a riscului peste 30 de ani de 12%.

„Studiul nostru arată că eliminarea uterului poate avea un efect mai mare asupra sănătății fizice și psihice decât se credea anterior”, spune dr. Laughlin-Tommaso. "Deoarece femeile au adesea o histerectomie la o vârstă fragedă, cunoașterea riscurilor asociate cu procedura chiar și ani mai târziu este importantă."

Eforturi pentru evitarea histerectomiei 

Dr. Laughlin-Tommaso spune că sunt disponibile mai multe tratamente pentru afecțiuni ginecologice benigne, care ar permite unei femei să evite histerectomia. „Aceste alternative trebuie încercate înainte de a merge la histerectomie, în special la o vârstă fragedă”, spune ea.

Studiul este unul dintre cele două ale Clinicii Mayo publicate online de Menopause: The Journal of the North American Menopause Society.

Aceste studii examinează asocierea dintre histerectomie - cu sau fără îndepărtarea ovarelor - și sănătatea mintală a femeilor.

Al doilea studiu, bazat, de asemenea, pe datele din proiectul de epidemiologie Rochester, constată că femeile care au eliminat ambele ovare fără indicarea malignității aveau mai multe șanse să aibă tulburări de dispoziție preexistente, tulburări de anxietate sau alte tulburări psihologice mai puțin frecvente. Studiul a examinat înregistrările de sănătate ale 1.653 de femei aflate în premenopauză care și-au îndepărtat ovarele în momentul histerectomiei, majoritatea pentru a evita sau a reduce riscul de cancer ovarian sau de sân.

Cercetătorii au identificat mai multe afecțiuni psihiatrice care ar fi putut influența femeile să decidă să solicite o intervenție chirurgicală sau un medic de asistență primară sau ginecolog pentru a aviza sau sugera o intervenție chirurgicală.

„Putem spune că afecțiunile psihologice au jucat un rol important în decizia de a efectua histerectomie, cu sau fără îndepărtarea ovarelor”, spune Walter Rocca, doctor în medicină, neurolog și epidemiolog în Clinica Mayo, autorulprincipal al studiului. "Înțelegerea condițiilor psihiatrice care ar fi putut influența practica histerectomiei în trecut este importantă pentru dezvoltarea strategiilor mai conservatoare în viitor."

  

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală
alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel