Hipotiroidismul, boala care afectează mai des femeile. Cori Grămescu: Nu se poate regla doar din alimentație

Hipotiroidismul - FOTO: Freepick
Hipotiroidismul este o boală care afectează în special femeile. De cele mai multe ori, afecțiunea este diagnosticată tardiv.

Hipotiroidismul este o disfuncţie a glandei tiroide. Hipotiroidismul apare atunci când glanda tiroidă nu produce suficienţi hormoni tiroidieni. Medicul nutriționist Cori Grămescu a explicat care sunt simptomele hipotiroidismului. 

”Hipotiroidismul este o condiție medicală când corpul nu produce suficienți hormoni tiroidieni. Glanda tiroidă ajută în controlul creșterii și refacerii celulare, dar și în buna funcționare a metabolismului. Din pricina aceasta, oamenii care suferă de hipotiroidism se confruntă adesea cu oboseală accentuată, pierderea părului, creștere în greutate, senzație frecventă de frig, depresie ușoară, constipație și piele uscată. 

Hipotiroidismul afectează 1-2% din populația globală, dar este de 10 ori mai comun la femei decât la bărbați. În România este și mai frecvent decât atât, multe femei experimentând efectele neplăcute ale afecțiunilor tiroidei. În managementul acestei boli este neaparată nevoie de tratament medicamentos pentru a îmbunătăți funcționarea glandei tiroide. Aceasta nu se poate regla doar prin alimentație”, a explicat Cori Grămescu, într-un video pe pagina sa de Facebook. 

Vezi și: Urechea ruptă, cauze și tratament. Medic: Este o problemă des întâlnită la persoanele care poartă o perioadă îndelungată cercei grei sau piercing-uri

Tiroidita autoimună Hashimoto

”Este o afecțiune autoimună în care sistemul imunitar atacă glanda tiroidă. Înainte ca la nivelul funcționării efective a tiroidei să se observe dezechilibre, tiroidita autoimună Hashimoto poate fi identificată precoce prin evaluarea anticorpilor tiroidieni și a gradului de inflamație în corp. Când glanda ajunge să fie afectată se observă modificări la nivelul hormonilor tiroidieni. Tiroidita autoimună Hashimoto este princiapala cauză a hipotiroidismului. 

Hashimoto este o boală care evoluează progresiv și ale cărei simptome se agravează în timp. Din fericire, cu un tratatament medicamentos luat corect, un nivel de viață centrat pe nevoile tiroidei se poate obține un rezultat foarte bun în reducerea simptomelor neplăcute date de hipotiroidism”, mai explică Cori Grămescu.

Alimentația poate ameliora hipotiroidismul

Alimentația corespunzătoare poate ameliora simptomele hipotiroidismului. Medicul nutriționist explică ce alimente trebuie consumate. 

”Primul pas pentru a vă simți mai bine este să eliminați din alimentație ingredientele cu un puternic caracter inflamator, aici includem alimentele cu un grad foarte ridicat de procesare, fast-food, dulciuri, snacks-uri bogate în fructoză și grăsimi trans sau grăsimi saturate, lactatele grase și produsele cu gluten, bineînțeles cafeaua și băuturile alcoolice. 

Meniul trebuie corelat cu simptomele pe care hipotiroidismul le generează. Cea mai frecventă problemă care apare în hipotiroidism se referă la constipație. Este primul simptom cu care persoanele ajung să aibă probleme cu tiroida. Un meniu bogat în legume și fructe este punctul de plecare în refacerea echilibrului corpului. Alege să consumi circa 800-1000 de grame de legume și fructe pe zi, pentru a-ți acoperi necesarul de fibre și glucide sănătoare.

Legumele atât crude, cât și gătite, pentru un plus de confort digestiv. Din categoria legumelor, îți recomand să consum cu moderație, însă cruciferele: kale, varză, conopidă și varză de bruxelles, mai ales dacă ai deficiență de iod, te vor afecta aceste alimente care ar trebui consumate gătite și în cantități moderate, fără a fi mâncate zilnic”, mai explică nutriționistul. 

Legume - FOTO: Freepick

Trebuie evitate o serie de alimente care accentuează starea de rău. 

”În categoria substanțelor comedogene intră și derivatele de soia, care și ele trebuie consumate cu moderație în afecțiunile de tiroidă, având efecte secundare potențate negativ de lipsa iodului în alimentație. Alte alimente bogate în substanțe comedogene sunt tofu, tempe, edamame, cartoful dulce, piersicile, meiul, sâmburii de pin și arahidele.

Toate trebuie consumate cât mai rar în afecțiunile de tiroidă, iar meiul trebuie evitat complet. O altă problemă cu care se confruntă femeile cu hipotirodism se referă la îngrășare. În acest sens, o dietă controlată caloric, care prioritizează aportul corect de proteine și glucide cu absorbție moderată, este necesară împreună cu un program coerent de sport.

Menționez aici în mod special antrenamentele cu greutăți pentru creșterea masei musculare. În acest fel creștem metabolismul de repaus și antrenamentele cardio de tip steri-cardio de intensitate moderat ridicată, pentru optimizarea metabolismului glucidic și reducerea rezistenței la insulină care acompaniază, de regulă, îngrășarea accelerată. 

Necesarul caloric se calculează în funcție de activitățile fizice de peste zi, atât mers cât și sport și numărul zilnic de ore de sedentarism, care joacă un rol important în determinarea eficienței metabolismului.

Iată, așadar, care sunt alimentele cele mai indicate în afecțiunile de tiroidă. Sursele naturale de iod generează echilibru pentru tiroidă. Menționez aici alge, pește și fructe de mare, ouă. Dacă aceste ingrediente se regăsesc constant în alimentația noastră, nu este nevoie de surse suplimentare de iod, mai ales că în România se folosește sarea iodată pe scară largă.

Introduceți zilnic în alimentația voastră pește, pescuit de apă sărată, midii, stridii, scoici, creveți pescuiți, sepie și caracatiță, dar și alge. Cele mai comune preparate sunt salata de alge și chipsurile coapte de alge. Tonul, sardinele, ouăle, nucile de Brazilia și leguminoasele sunt și ele alimente care nu trebuie să lipsească din meniul pentru tiroidă, fiind surse excelente de seleniu.

Atenție nu luați suplimente cu seleniu în afecțiunile de tiroidă fără să aveți recomandarea medicului și o dozare clară în sânge pentru a evita supradozajul. Zincul este un alt mineral esențial pentru buna funcționare a tiroidei. Îl găsim în stridii și scoici, carne de vită și curcan sau pui crescuți la sol. Organele conțin surse semnificative de vitamina B12 și pot fi introduse ocazional în alimentație fără a face abuz. Menționez, în special ficatul de vițel, pipotele și inimile de curcan”, mai explică Cori Grămescu.

Pește - FOTO: Freepick

Vezi și: Terapia cu ventuze, beneficii și efecte secundare. Medic: Nu este exploatată pe deplin

Stresul, accentuează simptomele

”În managementul afecțiunilor tiroidiene este foarte important să evităm creșterea nivelului de stres și a substanțelor care mimează efectele stresului în organism. Așadar, cafeaua, ceaiul verde, energizantele, băuturile alcoolice trebuie consumate rar, iar suplimentele termogenice pentru slăbire  trebuie eliminate complet. Lactatele grase pot și ele genera inflamație în corp și ar trebui consumate cu moderație, evitând în mod special lactatele de vacă.

Iată, așadar, ce putem consuma. Dintre legume menționez ardei, roșii, dovlecei, vinete, fasole păstăi, mazăre păstăi, mazăre boabe, anghinare, bame, cartofi alb sau mov, ceapă, ciuperci, creson, dovleac, gulie, linte, lobodă, ștevie, leuștean, pătrunjel, măcriș, morcov, năut, păstărnac, pătrunjel, praz, ridichi, salate, sparanghel, sparanghel, țelină, sfeclă, zuchinii și bok choy. Dintre fructe toate fructele, în afară de piersici și căpșuni. Putem consuma fără probleme cereale fără gluten. Menționez amarantul, hrișca, orezul, porumbul și chinoa. Între proteine peștele de apă sărată de captură, vită, vânat, carne de pasăre crescută la sol, ouă ecologice, fructe de mare pescuite, ficat de vită și organe de la animale crescute la sol. 

Între lactate optăm pentru versiuni cu 3-5 % grăsime, iaurt de capră, brânză proaspătă de capră sau de oaie. Pentru pofta de dulce alegem curmale, mai ales smochine și prune uscate la aer, nu confiate. Nu uitați să prioritizați sportul, odihna și un stil de viață activ, aliniat cu ritmul circadian. Pentru a slăbi, în hipotiroidism aveți nevoie de un program de management al greutății individualizat, care să evalueze corect necesarul energetic în mod individual”, a mai explicat Cori Grămescu. 

Vezi și: Hipertensiunea, dăunătoare pentru sarcină. Medic: Poate avea urmări grave dacă nu este descoperită și ținută în parametrii normali

Simptomele hipotiroidismului

Semnele şi simtomele hipotiroidismului sunt reprezentate de astenie fizică, intoleranţă la frig, creşterea în greutate, disfuncţii cognitive până la retard metal, constipaţie, retard de creştere, bradilalie, bradipsihie, reflexe tendinoase întârziate, bradicardie, carotenemie - acestea datorându-se încetinirii metabolismelor.

În stadii mai avansate ale hipotiroidismului apare piele uscată şi îndurata, uneori infiltrata, facies pufos cu rărirea sprâncenelor, voce îngroşată, edem periorbital, hipertrofia limbii.

Alte simptome întâlnite în hipotiroidism şi explicate de mecanisme complexe sunt reprezentate de : hipoacuzie, mialgii, artralgii, parestezii, depresie, menoragii, galactoree, pubertate intaziata, hipertensiune diastolică, efuzii pericardice şi pleurale, ascita.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel