Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Hipoglicemia este frecventă în rândul persoanelor cu diabet de tip 2, potrivit unei analize publicate în iunie 2015 în revista PLoS One. Persoanele cu această afecțiune au avut în medie 19 episoade ușoare sau moderate de hipoglicemie pe an și aproape un episod sever pe an în medie, potrivit cercetătorilor. Scăderea glicemiei a fost deosebit de frecventă în rândul celor care luau insulină.
În calitate de persoană care trăiește cu diabet, știți cât de important este să reduceți nivelul de zahăr din sânge atunci când acesta este prea ridicat, un fenomen numit hiperglicemie. Dar glicemia prea scăzută, sau hipoglicemia, este la fel de important de evitat.
”Hipoglicemia apare atunci când cantitatea de glucoză din sânge (zahărul din sânge) scade la un nivel prea scăzut pentru a susține funcționarea normală. La majoritatea oamenilor, acest lucru este definit ca un nivel de zahăr din sânge la sau sub 70 de miligrame pe decilitru (mg/dL)”, spune Erin Palinski-Wade, RD, CDCES, care își are sediul în Sparta, New Jersey, potrivit Every Day Health.
Această scădere a nivelului de zahăr din sânge poate provoca atât complicații pe termen scurt, precum confuzie și amețeli, cât și probleme mai grave, inclusiv convulsii, comă și, rareori, deces, potrivit Asociației Americane de Diabet (ADA).
Hipoglicemia este, de obicei, rezultatul unei doze prea mari de insulină sau al unei schimbări în dieta sau în obiceiurile de exerciții fizice, potrivit Harvard Health Publishing.
Pentru a preveni hipoglicemia și efectele secundare potențial periculoase ale acesteia, monitorizați-vă nivelul de zahăr din sânge și tratați glicemia scăzută imediat ce vă dați seama de ea, recomandă Clinica Mayo.
De asemenea, fiți atenți la aceste semne ale scăderii nivelului de zahăr din sânge pentru a vă asigura că al dumneavoastră rămâne sub control:
Dacă brusc, în mod inexplicabil, aveți senzația că muriți de foame, corpul dumneavoastră semnalează că se confruntă cu o scădere a glicemiei, potrivit Cleveland Clinic. Îți poți gestiona glicemia numărându-ți aportul de carbohidrați. Un bun punct de plecare este recomandarea ADA de a consuma între 15 și 20 de grame (g) de carbohidrați la fiecare gustare și între 40 și 65 g la fiecare masă, deși ar trebui să discutați cu dieteticianul dumneavoastră sau cu un specialist certificat în îngrijirea și educarea diabetului pentru a determina ce este potrivit pentru dumneavoastră.
Vezi și: Hepatita D, cauze, simptome, tratament. Liana Gheorghe: Nu avem terapie. O boală orfană
Atunci când nivelul de glucoză scade prea mult, corpul tău eliberează hormonii epinefrină (numită și adrenalină) și cortizol, care semnalează ficatului să elibereze mai mult zahăr în sânge, potrivit Merck & Co. Acest lucru poate duce la anxietate și la simptomele asociate acesteia, cum ar fi tremuratul, transpirația și palpitațiile inimii, potrivit unei cercetări publicate în iulie 2016 în Case Reports in Psychiatry.
Hipoglicemia nocturnă, care reprezintă aproximativ jumătate din toate episoadele de hipoglicemie, poate provoca o serie de tulburări de somn, potrivit Johns Hopkins Medicine.
”Simptomele includ transpirații nocturne, coșmaruri, episoade de trezire bruscă și strigăte, precum și senzații de neliniște și confuzie la trezire. O gustare înainte de culcare poate reduce frecvența și severitatea tulburărilor de somn”, spune Palinski-Wade.
În mod ideal, valoarea glicemiei ar trebui să fie între 90 și 150 mg/dL înainte de odihnă, potrivit Joslin Diabetes Center.
Tremuratul este un simptom care apare atunci când sistemul nervos autonom este activat în timpul hipoglicemiei, potrivit unor cercetări anterioare.
Schimbările de dispoziție și episoadele emoționale bruște, care nu sunt tipice comportamentului tău normal, se numără printre simptomele neurologice ale hipoglicemiei și pot include iritabilitate, încăpățânare și sentimente de depresie, potrivit cercetărilor.
Transpirația este, de obicei, unul dintre primele semne de hipoglicemie și apare ca urmare a adrenalinei, care crește pe măsură ce nivelul de glucoză scade, potrivit unui articol din 2017 din Practical Diabetes. Până la 84% dintre persoanele cu diabet zaharat experimentează transpirație atunci când sunt hipoglicemice, potrivit cercetării. Verificați dacă transpirați la ceafă. Potrivit Kaiser Permanente, aceasta este aproape întotdeauna prezentă în timpul episoadelor de glicemie scăzută, dar ar trebui să dispară la scurt timp după ce luați niște zahăr.
Atunci când glicemia este scăzută, creierul tău încearcă să păstreze cât mai multă energie, așa că este posibil să te simți amețit ca urmare, potrivit Harvard Health Publishing. Dacă te confrunți cu acest simptom comun al hipoglicemiei, tratează rapid hipoglicemia cu 15 până la 20 g de carbohidrați cu acțiune rapidă, cum ar fi sucul, sugerează Clinica Mayo. Încearcă să te întinzi, de asemenea, și dacă amețeala se menține mai mult de 15 minute, este timpul să cauți ajutor medical, sugerează Harvard.
Creierul se bazează pe zahărul din sânge pentru energie, așa că, dacă există o scădere a glucozei, este posibil ca creierul să nu funcționeze corect, potrivit Harvard Health Publishing. Acest lucru poate face dificilă concentrarea pe un singur lucru la un moment dat. Vestea bună este că nu pare să existe leziuni cerebrale pe termen lung cauzate de episoadele moderate de hipoglicemie, potrivit unei analize anterioare.
Dacă începeți brusc să vă confruntați cu probleme de vedere, o scădere a glicemiei poate fi vinovată. Potrivit unui raport de caz din trecut, vederea încețoșată este cel mai frecvent simptom legat de ochi (afectând 73% dintre participanții la studiu), urmat de întunecarea vederii (aproximativ 45%) și de pete negre (37%).
Creierul tău înfometat de zahăr poate schimba modul în care vorbești. Vorbirea încețoșată este un simptom comun asociat cu nivelurile de zahăr din sânge care scad sub 40 mg/dl, potrivit University of Michigan Health Systems. Combinat cu stângăcia - un alt semn al glicemiei scăzute - poți părea că ai băut câteva cocktailuri prea multe, chiar dacă nu ai atins nici măcar o picătură, potrivit National Health Service.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...