Hipercalcemia, cauze, simptome și tratament. Poate duce la depresie și chiar comă

hipercalcemia. FOTO: Freepik @Saiful52
Hipercalcemia poate fi declanșată de excesul de calciu și vitamina D, dar și de o serie de boli. Cum se pune diagnosticul și care este tratamentul hipercalcemiei.

Hipercalcemia apare atunci când nivelul de calciu din sânge este mai mare decât cel normal. Această situație poate fi cauzată de hiperparatirodismul primar sau de anumite tipuri de cancer. Hipercalcemia are efecte nocive pentru organism, acestea incluzând slăbirea oaselor, formarea pietrelor la rinichi, precum și impact asupra inimii și sistemului nervos central.

Calciul din sânge este necesar în organism pentru buna funcționare a nervilor, pentru a face ca mușchii să se strângă între ei și a ne putea mișca, pentru ca sângele să se coaguleze în cazul rănilor deschise, dar și pentru buna funcționare a inimii.

Conform Office of Dietary Supplements (ODS), oamenii au nevoie de următoarele cantități de calciu pe zi:

- 0-6 luni: 200 mg

- 7-12 luni: 260 mg

- 1-3 ani: 700 mg;

- 4-8 ani: 1.000 mg;

- 9-18 ani: 1.300 mg;

- 19-50 ani: 1.000 mg;

- 51-70 ani: 1.000 mg pentru bărbați și 1.500 mg pentru femei;

- peste 71 de ani: peste 1.200 mg. 

Gravidele și femeile care alăptează au nevoie de o cantitate de 1.000-1.300 mg de calciu pe zi, în funcție de vârstă.

Vezi și: Bronșiolita: ce este, simptome, cauze, tratament. Dorobăț și Marinescu: NU este o boală ușoară! Este una din formele grave de afectare respiratorie. Nu ar trebui să ne mirăm

Hipercalcemia, cauze și simptome

Hipercalcemia este rezultat unei hiperactivități a glandelor paratiroide, însă aceasta poate fi cauzată de excesul de calciu și suplimente de vitamina D, administrarea unor medicamente, dar și alte probleme medicale, care includ:

- hiperparatiroidismul primar

- boli pulmonare

- deshidratare

- hipercalcemia de malignitate: cancer de sân, cancer pulmonar, mielom multiplu, carcinom renal, leucemie, limfom, abdomiosarcom.

Cauzele mai puțin frecvente sunt:

- insuficiența renală

- tireotoxicoza

- imobilitatea la pat prelungită

- boala lui Paget.

De asemenea, poate fi cauzată de factorii genetici, cum ar fi afecțiunea rară cunoscută și sub numele de hipercalcemia hipocalciurica familială, care determină o creștere a nivelului de calciu din sânge din cauza deteriorării receptorilor de calciu.

Din rândul tratamentelor medicamentoase cu impact asupra nivelului de calciu din sânge se numără:

- hidroclorotiazida și alte diuretice

- litiu

- aportul excesiv de vitamina D, vitamina A sau suplimentele de calciu.

În ceea ce privește simptomatologia hipercalcemiei, aceasta include:

Simptome legate de rinichi

- sete excesivă

- urinare excesivă

- durere între spate și abdomenul superior, pe o parte, din cauza pietrelor la rinichi.

Vezi și: Tratamentul salvator pentru infarctul miocardic. Deac, cifre încurajatoare: Altfel inima se oprește și nu se mai poate face nimic. Decesele, în scădere, de la 30% la 5%

Simptome legate de sistemul digestiv

- greață și vărsături

- dureri abdominale

- scăderea poftei de mâncare

- constipație

Simptome legate de inimă

Nivelul ridicat de calciu poate provoca ritmuri cardiace anormale.

Simptome legate de mușchi

Nivelul crescut de calciu poate afecta mușchii, ducând la convulsii, crampe și slăbiciune musculară.

Simptomele legate de sistemul osos 

- dureri osoase

- osteoporoză

- fracturi

Simptomele legate de sistemul neurologic 

- depresie

- pierderi de memorie

- iritabilitate

- confuzie

- comă.

Hipercalcemia, diagnostic și tratament

Deoarece hipercalcemia nu prezintă simptome specifice, pentru punerea diagnosticului, cu exactitate, cel mai indicat este efectuarea unor analize de sânge care să indice nivelul de calciu din sânge. De asemenea, tot prin intermediul testelor sanguine se poate indica și nivelul hormonului paratiroidian.

Hipercalcemia se clasează în:

- ușoară, între 10,5 și 11,9 mg/dl

- moderată, între 12 și 13,9 mg/dl

- criză hipercalcemică, între 14 și 16 mg/dl. Aceasta din urmă fiind considerată urgență medicală.

Tratamentul hipercalcemiei se realizează în funcție de gradul acesteia, astfel, în cazul unei hipercalcemii ușoare este recomandată monitorizarea sănătății, în timp ce pentru urgența medicală este nevoie să se administreze medicamente sau tratamente pentru afecțiunea care a declanșat hipercalcemia, inclusiv intervenții chirurgicale, arată Cleveland Clinic.

Vitamina B12, cobalamina. Care este doza zilnică în funcție de vârstă și ce boli previne. Deficitul poate duce la probleme neuronale

Vitamina B12, cobalamina, este o vitamină esențială de care omul are nevoie, dar pe care corpul nu o poate produce. Aceasta se găsește în produsele de origine animală, precum carne, ficat sau lactate, și lipsește din produsele vegetale, motiv pentru care vegetarienii au nevoie de suplimente din această vitamină.

Vitamina B12, cobalamina, rol în sănătate

Cobalamina joacă un rol-cheie pentru sănătatea noastră și poate contribui la sănătatea oaselor, la formarea globulelor roșii, la nivelul de energie, dar și la starea de spirit. Astfel, o dietă care să conțină și această vitamină sau un supliment din aceasta, în cazul vegetarienilor sau a celor care țin post, vă poate ajuta să aveți un nivel optim de vitamina B12. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Seva de mesteacăn, beneficii pentru sănătate. Are acțiune anticancerigenă și antiinflamatoare, fiind eficientă și în cosmetică

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel