Hifema, acumularea de sânge din ochi. Poate cauza probleme de vedere permanente

hifema - FOTO: Freepik@Zay Win Htal
Aceasta poate fi o complicație care rezultă ca urmare a operației de cataractă. Poate duce la leziuni de vedere permanente.

Hifema se referă la acumularea de sânge în partea frontală a ochiului, situată între cornee și iris. Acest sânge poate acoperi parțial sau complet irisul și pupila, blocând astfel parțial sau complet vederea. Această afecțiune apare adesea în urma leziunilor care provoacă ruperea irisului sau a pupilei.

Hifhema reprezintă termenul medical pentru sângerarea din interiorul ochiului, unde sângele se acumulează între cornee și iris. De obicei, această afecțiune apare în urma unui impact direct asupra ochiului, accidentele sportive fiind cele mai frecvente cauze.

Majoritatea cazurilor de se rezolvă cu tratament la domiciliu în câteva zile, iar intervenția chirurgicală este rar necesară. Totuși, o hifemă severă poate duce la pierderea vederii în ochiul afectat.

Pentru a preveni complicații grave, este esențial să căutați imediat îngrijiri medicale dacă observați sânge în ochi.

Diferențierea de hemoragia subconjunctivală

Este important să se facă distincția între hifemă și o afecțiune adesea confundată, hemoragia subconjunctivală. Aceasta din urmă este o sângerare inofensivă în membrana conjunctivală, care nu provoacă durere și nu necesită tratament. Spre deosebire de hemoragia subconjunctivală, hifema este de obicei dureros și necesită intervenție medicală pentru a preveni problemele de vedere permanente.

Hifema, simptome

Hifema se manifestă prin:

- Sângerare în partea frontală a ochiului

- Sensibilitate crescută la lumină

- Durere oculară

- Vedere încețoșată, neclară sau blocată, potrivit AAO.

Hifema, cauze

Cauzele frecvente ale hifemei includ accidentele sau loviturile în timpul activităților sportive. Alte cauze mai puțin obișnuite pot fi:

- Anomalii ale vaselor de sânge de la suprafața irisului

- Infecții oculare cauzate de virusul herpetic

- Probleme de coagulare a sângelui

- Complicații legate de lentilele artificiale plasate după operația de cataractă

Hifema - FOTO: Freepik@Matan

Hifema, diagnostic

Diagnosticarea hifemei se face de obicei de către un oftalmolog. Specialistul va examina ochiul pentru a evalua starea vederii, presiunea intraoculară și structurile interne ale ochiului. În unele cazuri, poate fi necesară efectuarea unei tomografii computerizate (CT) pentru a examina structurile osoase ale feței și orbitei oculare.

Hifema, tratament

Tratamentul hifemei poate include:

- Purtarea unui scut special pentru protejarea ochiului

- Reducerea activităților fizice și odihna la pat

- Ridicarea capului patului pentru a facilita drenarea ochiului

- Vizite regulate la oftalmolog pentru monitorizarea stării de sănătate a ochiului și a presiunii intraoculare

Medicul poate prescrie picături pentru reducerea inflamației și ameliorarea durerii. În cazuri severe, spitalizarea poate fi necesară pentru monitorizare și tratament suplimentar.

Hifema, complicații

Dacă hifema nu este tratată corespunzător, pot apărea complicații grave, precum creșterea presiunii intraoculare, glaucomul sau deteriorarea corneei. Aceste probleme pot necesita intervenții chirurgicale sau alte proceduri pentru îndepărtarea sângelui acumulat și restabilirea sănătății ochiului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Congres UMF Carol Davila 24- 26 oct 2024

Crossuri externe

pixel