Hidroterapia, tratament pentru dureri. Unde și cum poți să te bucuri de beneficiile apei

hidroterapia - FOTO: Freepick
Hidroterapia este orice metodă care utilizează apa pentru a trata o varietate de simptome ale unor boli. Poți beneficia de efectele apei chiar și acasă.

Hidroterapia are o mulțime de avantaje poate fi o modalitate foarte bună de a reduce simptomele fără medicamente sau alte tratamente mai invazive. Hidroterapie poate fi la fel de simplă precum o simplă îmbăiere de acasă, sau se poate realiza în rezervoare speciale sau piscine.  

Termenul de hidroterapie include, de asemenea, utilizarea jeturilor presurizate, a temperaturilor calde și reci și a pachetelor de gheață. Hidroterapia are o mulțime de avantaje. Acesta poate fi o modalitate foarte bună de a reduce simptomele fără medicamente sau alte tratamente mai invazive, arată Cleveland Clinic.

Hidroterapia, utilizare pentru durerile articulare

Hidroterapie este utilizată în principal pentru a ameliora simptome cum ar fi durerea si rigiditatea. Furnizorul dumneavoastră ar putea sugera o formă de hidroterapie, ca parte a tratamentului mai larg sau a planului de gestionare a simptomelor. Hidroterapia poate ajuta persoanele cu aceste simptome să se simtă mai bine:

- Durere

- Vânătăi

- Umflături

- Dureri musculare

- Dureri menstruale

Persoanele cu mai multe afecțiuni pot beneficia de utilizarea apei în diferite forme și la temperaturi diferite pentru a se simți mai bine.

Vezi și: Culoarea naturală a părului, semn al anumitor boli. Ce spune despre sănătatea ta

Hidroterapia poate oferi ajutor simptomatic persoanelor cu următoarele afecțiuni:

- Osteoartrită

- Fibromialgie

- Boala Parkinson

- Neuropatie

- Spondilita anchilozantă

- Scleroză multiplă

- Paralizie cerebrală

Hidroterapia nu vindecă oricare dintre aceste afecțiuni. Acesta nu ar trebui să ia locul tratamentelor de specialitate. În cele mai multe cazuri, hidroterapie ajută oamenii să se simtă mai bine prin ameliorarea temporară a durerii, rigiditate și umflături.

Nu este niciodată un lucru rău să găsești o modalitate sigură de a te simți mai bine, dar nu trebuie să te aștepți ca hidroterapie să vindece orice afecțiune – în special boli cronice mai grave, mai notează Cleveland Clinic.

Vezi și: De ce să nu mai stai niciodată lângă cuptorul cu microunde atunci când e pornit

Hidroterapie și kinetoterapie pentru recuperare în urma unor intervenții chirurgicale

Hidroterapia poate fi, de asemenea, un bun supliment la kinetoterapie ca te recuperezi în urma unei intervenții chirurgicală. Mutarea în apă oferă o modalitate de rezistență scăzută de a exercita în condiții de siguranță. Ați auzit, probabil, de aerobic în apă sau de înot ca o opțiune excelentă pentru persoanele care se confruntă cu dureri de la alte tipuri de antrenamente.

Unde poți să practici hidroterapia

Hidroterapia este la îndemâna oricui. Aceasta poate fi practicată chiar și acasă. Alte locații unde puteți face hidroterapie sunt: 

- piscine

- spa-uri

- căzi cu hidromasaj

- saune

- dușuri

- băi

Procedura de utilizare a fiecăruia va varia foarte mult în funcție de scopul tratamentului și de practician, notează Medical News Today.

Vezi și: Fond de ten, rețetă. Cum îl faci acasă din câteva produse naturale

Hidroterapia, beneficii asupra unor afecțiuni

Reduce durerea. Hidroterapia cu apă caldă a avut un efect semnificativ de alinare a durerii la persoanele cu boli cronice ale sistemului musculo-scheletic și ale țesuturilor conjunctive. Apa caldă poate ușura semnalele de durere, relaxează mușchii și crește fluxul sanguin, reducând durerea din zonă.

Menține sănătatea mintală. CDC observă că activitățile pe bază de apă îmbunătățesc sănătatea mintală la unele persoane. De exemplu, la persoanele cu fibromialgie hidroterapia are efecte benefice. Hidroterapia reduce anxietatea si depresia. În plus, mulți pot găsi că înotul le îmbunătățește starea de spirit și ajută la eliberarea tensiunii prin exerciții fizice.

Ameliorează simptomele artritei. Persoanele cu anumite tipuri de artrită pot beneficia de hidroterapie. De exemplu, un studiu a constatat că persoanele cu osteoartrită la nivelul genunchiului au simțit ameliorarea durerii și a funcției genunchiului după 8 săptămâni de exerciții acvatice.

Un alt studiu a constatat că persoanele cu artrită reumatoidă care s-au angajat în exerciții acvatice de intensitate moderată în timp ce își continuă medicația au avut o îmbunătățire a markerilor bolii, inclusiv reducerea stresului oxidativ.

Vezi și: Crampele musculare, cauze și tratament. Durerea extremă și legătura cu deficitul de minerale

Înotul, 12 beneficii uimitoare. De ce trebuie să te apuci de înot. Câte kilograme ai putea slăbi rapid, le arde ca o torță

Experții recomandă ca adulții să aibă 150 de minute de activitate moderată sau 75 de minute de activitate intensă în fiecare săptămână, iar înotul este o modalitate excelentă de a vă lucra întregul corp, sistemul cardiovascular, dar și spatele.

O oră de înot arde aproape la fel de multe calorii ca și alergarea, fără tot impactul asupra oaselor și articulațiilor.

Înotul are o mulțime de beneficii, printre care și cele asupra coloanei vertebrale și este recomandat inclusiv pentru persoanele care au probleme cu spatele.

"Înotul face foarte bine. Făcând mișcările acestea întinde coloana și tonifică musculatura. Nu vedeți ce frumoși sunt băieții care fac înot? Au corpuri foarte frumoase și musculatura foarte bună", a declarat Ovidiu Grămescu, medic neurochirurg la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel