Hidrosadenita, inflamarea glandelor sudoripare, tratament. Simionescu: Arată absolut neplăcut și strică stima de sine a omului

hidrosadenita - FOTO: Freepick
EXCLUSIV
Hidrosadenita poate să apară după epilare, pentru că aceasta produce o iritare mecanică a pielii, însă pot fi și factori genetici. 

Hidrosadenita reprezintă inflamarea unei glande sudoripare, responsabilă cu transpirația, al cărei canal de evacuare se astupă, conţinutul nemaiputându-se elimina. Prof. dr. Olga Simionescu a explicat în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical care sunt complicațiile hidrosadenitei. 

”Hidrosadenita, sau așa cum este descrisă în literatura anglo-saxonă, este o patologie inflamatorie care afectează niște glande speciale, glanda apocrină. Este glanda axilară și genitală care este sub control hormonal. Se dezvoltă la pubertate, astfel încât până la pubertate nu sunt active. Inflamația, apariția nodulilor, în zone axilare, cu caracter recurent, dar și genitale, o reprezintă hidrosadenita. 

Este o boală neplăcută, frecventă care evoluează mergând până la ocluzia foliculară și acești noduli inflamatori dureroși trebuie tratați cu foarte multă atenție. De multe ori, pacientul poate ajunge la chirurg, chirurgul să îi facă incizie cu evacuare și rămân niște cicatrici mutilante, fie prin pierdere, fie prin posibilă consecință a abcedării, fie prin adaos de cicatrici hipertrofice sau cheloidiene

Problema e că la hidrosadenită este recurentă. Și în această boală este incriminată o cauză imunologică de producere, motiv pentru care s-au dezvoltat tot felul de terapii, de la antibiotice și până la retinoizi sistemici, tratamentul local fiind foarte important și abordarea pluridisciplinară cu chirurgul generalist dacă leziunile se complică. Diferențiem această hidrosadenită de furunculoză, de existența mai multor furuncule, care sunt poziționate în alte arii”, a declarat prof. dr. Olga Simionescu, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical. 

Vezi și: Melanomul, mai puțin frecvent, dar mai periculos. Dr. Simionescu: Rata sa de supraviețuire este cea mai sumbră

Hidrosadenita - cauze

Femeile sunt mai frecvent afectate decât bărbații. Preponderența la femei poate fi explicată prin factori specifici, cum ar fi influența estrogenilor asupra inflamației. Hidrosadenita apare de obicei după pubertate când glandele apocrine sunt stimulate de hormonii sexuali, cu atenuare după menopauză.

Există mai mulți factori de risc precum:

- moștenirea genetică (incidență crescută a bolii în rândul rudelor de gradul întâi)

- fumatul

- prezența sindromului metabolic

- complicațiile infecțioase recidivante

- microtraumatismele locale (epilarea, rasul, utilizarea deodorantului în exces, lenjerie strâmtă care irită pielea)

- obezitatea

- infecțiile bacteriene

- chistul pilonodal

- acneea chistică

- tulburări hormonale

- dezechilibre imunitare

- transpirație excesivă

- factor iatrogen (exacerbarea bolii de către litiu)

Vezi și: Cancerul de sân, factori de risc, simptome și tratament. Medic: Imunoterapia și-a găsit deja un loc

Hidrosadenita - simptome

Infecţia se localizează în general la nivelul glandelor sudoripare din zona axilară, dar pot fi afectate și cele din areola mamară, zona pubiană, labiile mari sau din regiunea anală. Leziunile nodulare vor secreta puroi, fiind dureroase. Alte semne ale hidrosadenitei sune:

- senzație de arsură

- parestezii

- durere

- prurit

- căldură locală

- hiperhidroză

- ulcerații

- leziuni tipice: noduli dureroși profunzi, abcese, fistule, cicatrici, comedoane deschise

Vezi și: Dr. Simionescu, despre chirurgia dermatologică: Orice tumoră cutanată face obiectul. Acoperă 80% din totalitatea exciziilor cutanate

Hidrosadenita - tratament

Prof. dr. Olga Simionescu a explicat în ce constă tratamentul. Acesta se realizează în funcție de stadiul afecțiunii. 

”Actul chirurgical constă în incizie, drenaj, depinde de stadiu. Dacă este stadiul întâi sau este un stadiu mai avansat. Dacă suntem în stadiul patru, hidrosadenita este deja un sindrom de ocluzie foliculară, atunci acele zone trebuie excizate chirurgical și trebuie făcută intervenție de chirurgie plastică. 

Tratamentul chirurgical va fi adjuvant celui antibiotic. Noi combinăm, de obicei, antibioticul și dăm stimulare imunitară sau folosim retinoizi, pe cale generală, luni de zile. Dar dacă epuizăm aceste căi și pacientul face noduli, atunci trebuie drenat. 

Dacă are sindromul de ocluzie foliculară, care arată absolut neplăcut și strică stima de sine omului, un prognostic funcțional rezervat, atunci o intervenție de chirurgie plastică corectoare este necesară, dar nimic nu ne garantează că nu va fi o recurență cândva. 

Trebuie ca leziunile să fie stabilizate complet pe stadiul 4, ca să poți să îi faci intervenția chirurgicală”, a mai explicat prof. dr. Olga Simionescu.

VEZI MAI MULTE ÎN VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel