Hernie: cauze, tipuri și tratament. De ce să nu lași niciodată o hernie netratată

hernie Foto: Freepik
Află mai multe despre o afecțiune medicală frecventă caracterizată printr-o zonă slăbită a mușchiului sau țesutului conjunctiv pe unde iese continuțul abdominal.

O hernie apare atunci când o parte din interiorul dumneavoastră se umflă printr-o deschidere sau o slăbiciune a mușchiului sau a țesutului care o conține. Cele mai multe hernii implică faptul că unul dintre organele abdominale împinge prin unul dintre pereții cavității abdominale. Herniile pot apărea treptat, pe măsură ce îmbătrâniți și uzura regulată a mușchilor începe să se adune. De asemenea, ele pot rezulta în urma unei leziuni, a unei intervenții chirurgicale sau a unei tulburări din naștere.

O hernie poate apărea în partea inferioară a pieptului, în zona inghinală sau în linia mediană frontală a abdomenului, adesea din cauza unei incizii chirurgicale abdominale anterioare.

Tipuri de hernie

Herniile sunt o afecțiune frecventă care implică trecerea sângelui sau a țesuturilor prin peretele abdominal. Cel mai frecvent tip, care reprezintă 75% din toate herniile, apare atunci când o parte a intestinului iese în canalul inghinal, un pasaj care coboară în interiorul coapsei.

- O hernie femurală apare în canalul femural, unde țesutul gras poate ieși prin el.

- O hernie hiatală apare atunci când deschiderea din diafragmă se lărgește, iar stomacul se împinge în sus prin deschidere în piept.

- Hernia diafragmatică congenitală este o malformație congenitală în care diafragma nu se închide complet în timpul dezvoltării fetale, ceea ce face ca organele abdominale să alunece în cavitatea toracică în timp ce sunt încă în creștere.

- Hernia incizională apare atunci când țesutul iese în afară printr-o incizie slăbită în peretele abdominal, adesea în urma unei intervenții chirurgicale abdominale.

- Hernia ombilicală apare atunci când o parte a intestinului iese printr-o deschidere în peretele abdominal, în apropierea buricului.

- Herniile ventrale apar prin peretele frontal al abdomenului, inclusiv herniile ombilicale și incizionale.

Herniile perineale apar atunci când organele sau țesuturile se împing printr-o deschidere sau o slăbiciune a planșeului pelvian în cavitatea abdominală.

Deși nu sunt de obicei grave, pot deveni mai severe în timp. Ele devin grave atunci când țesutul rămâne blocat în gaură și nu se mai poate întoarce, provocând durere și necroză. Pe măsură ce herniile se agravează în timp, cele mai multe vor necesita o reparație chirurgicală

Citește și: Cum funcționează terapia cognitiv-comportamentală și după câte sedințe poți vedea schimbări în viața ta

Foto: Freepik @yakobchuk

Simptome

Herniile pot provoca diverse simptome, inclusiv umflături sau umflături vizibile care apar în timpul anumitor activități sau poziții fizice, presiune, o durere sau o ciupitură atunci când hernia iese. Acestea pot apărea în abdomen sau în partea superioară a coapsei interioare, iar unele hernii sunt prea adânci pentru a fi vizibile din exterior, cum ar fi herniile femurale și hiatale.

Simptomele pot include faptul că nu se simte deloc hernia, presiune, o durere surdă sau o durere ascuțită atunci când hernia iese prin deschidere. Disconfortul frecvent trebuie raportat unui medic. O hernie hiatală poate provoca reflux acid cronic, arsuri la stomac sau indigestie, potrivit HealthDirect.

Primele semne ale unei hernii includ să o vezi sau să o simți ieșind într-un loc precis în timpul ghemuirii, aplecării sau efortului.

Simptomele herniei la femei nu sunt de obicei diferite de cele ale bărbaților, dar există și excepții. De exemplu, o hernie inghinală se poate strecura uneori în organele sexuale și poate provoca o umflătură vizibilă în testicule. Hernia femurală este mai frecventă la femei și poate provoca dureri inghinale invizibile și inexplicabile.

Vezi și: Alergiile alimentare: de ce corpul eliberează imunoglobulină în mod eronat. Când se poate ajunge la șoc anafilactic

Cauze

O hernie este o afecțiune în care o slăbiciune sau o deschidere în mușchi sau în țesutul conjunctiv permite unui organ sau unui alt țesut să treacă printr-o barieră. Aceasta poate fi prezentă la naștere sau se poate dezvolta în timp din cauza unei leziuni traumatice sau a unor leziuni de stres repetitiv.

Printre factorii de risc pentru hernie se numără ridicarea de greutăți, tusea cronică, constipația cronică, istoricul intervențiilor chirurgicale abdominale sau pelviene, sarcina și obezitatea cronică.

Hernia congenitală este mai probabilă la copiii născuți prematur, cu afecțiuni precum fibroza chistică, tulburări ale țesutului conjunctiv, displazia congenitală a șoldului și alte probleme legate de sistemul reproductiv sau urinar. Acești factori pot contribui la dezvoltarea unei hernii.

Cum este tratată

Herniile necesită adesea o intervenție chirurgicală, dar nu imediat. Medicii pot aștepta agravarea herniilor pentru a determina dacă acestea necesită reparații. Herniile tind să se agraveze în timp, astfel încât se recomandă repararea lor.

Procedurile comune includ chirurgia laparoscopică sau robotică, cu metode minim-invazive pentru incizii mai mici, mai puțină durere postoperatorie și o recuperare mai rapidă. Hernia ombilicală congenitală poate necesita intervenție, în timp ce herniile hiatale pot necesita o fundoplicatură Nissen pentru refluxul acid cronic. Chirurgia tradițională poate fi necesară pentru unele hernii.

Este posibil ca herniile mici să nu provoace un disconfort semnificativ, dar, în timp, acestea se măresc din cauza slăbirii deschiderilor și a împingerii țesutului prin ele, crescând riscul de durere și complicații.

Herniile sunt frecvente, de obicei, nu sunt grave, dar pot provoca dureri și alte probleme în timp. Este esențial să monitorizezi herniile și să consulți un medic înainte ca acestea să devină grave. Aceste operații sunt printre cele mai frecvente la nivel mondial.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oua rosii Paste - Foto: Freepik @pvproductions
EXCLUSIV
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Nu vei mai face asta de acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel