Gutuia, aliat împotriva bolilor de inimă. Care e secretul atunci când o consumi

gutuia - FOTO: Freepick@azerbaidjan_stockers
Gutuia este un fruct de toamnă disponibil la scară largă. Are rol anticancer, previne bolile de stomac, ajută la reglarea tensiunii și multe altele.

Gutuia are capacitatea potențială de a preveni ancerul, este un real ajutor în pierderea în greutate. În plus, gutuia îmbunătățește sănătatea digestivă, reduce colesterolul și stimulează sistemul imunitar. De asemenea, poate preveni bolile gastro-intestinale, calmează inflamația, îmbunătățește sănătatea pielii, scade tensiunea arterială, previne reacțiile alergice și stimulează circulația în sistemul cardiovascular.

Gutuia poate fi utilizată în gemuri, jeleuri și budinci, precum și ca garnitură sau mâncare pentru micul dejun. Diferite țări folosesc gutuile în moduri diferite, adesea folosind sucul său ca agent aromatizant.

Gutuia are o serie de substanțe nutritive benefice, inclusiv vitamine, minerale, compuși fenolici, antioxidanți și fibre dietetice. Pe lângă faptul că este un fruct ușor disponibil și delicios, gutuia este, de asemenea, apreciată datorită locului său important în sănătatea umană. Este o sursă bogată de vitamina C, zinc, potasiu, cupru, fier și fibre alimentare. De asemenea, gutuia este bogată în anumiți compuși organici, cum ar fi catechine, epicatechină, limonen și diverse alte fitonutrienți, arată Organic Facts.

Gutuia, benefică pentru a preveni cancerul

Cancerul este una dintre cele mai frecvent discutate boli din istoria recentă. Prin urmare, orice lucru care poate reduce șansele de a dezvolta cancer devine, de obicei, destul de popular. Radicalii liberi sunt produse secundare periculoase ale metabolismului celular care pot provoca celulele sănătoase să sufere mutații sau să moară.

Potrivit unui raport publicat în Jurnalul de nutrienți, nivelul ridicat de antioxidanți, inclusiv de compuși fenolici și fitonutrienți, găsiți în gutui sunt foarte eficienți în neutralizarea sau eliminarea radicalilor liberi din organism.

Vezi și: 

Gutuia eficientă pentru pierderea în greutate

Una dintre cele mai bune modalități de a vă menține greutatea și de a garanta un metabolism rapid care vă menține sistemul să funcționeze optim este acela prin a vă îmbunătăți digestia. Gutuile sunt bogate în fibre alimentare, la fel ca majoritatea fructelor, iar nivelurile semnificative de fibre înseamnă ca sistemul gastro-intestinal funcționează mai eficient și mai regulat. Veți avea mai multă energie și vă veți menține greutatea prin îmbunătățirea sănătății digestive.

Gutuia previne bolile de stomac

Dincolo de funcționarea generală a tractului digestiv pe care fibrele dietetice o facilitează, gutuia poate ajuta, de asemenea, la prevenirea anumitor afecțiuni gastro-intestinale, cum ar fi boala inflamatorie intestinală sau diverticulita. Catechinele și epicatechina conținute în fibre sunt susceptibile de a se lega cu anumite toxine cauzatoare de cancer care se găsesc în colon, protejând astfel membrana mucoasă a acestui sistem important de organe, mai notează Organic Facts.

Gutuia menține sănătatea pielii și a părului

Nivelul ridicat de antioxidanți și vitamine care se găsesc în gutui sunt foarte benefice pentru menținerea pielii sănătoase și tinere. Antioxidanții elimină daunele pe care radicalii liberi le provoacă celulelor pielii, reducând astfel apariția ridurilor, eliminând petele și ajutând la apărarea pielii împotriva efectelor radiațiilor UV. 

Conținutul bogat de minerale al gutuilor include fierul, cuprul și zincul. Aceste trei minerale, împreună cu diverse alte oligoelemente, sunt necesare pentru producerea de celule roșii din sânge. Când producția de celule roșii din sânge este ridicată, circulația în jurul corpului crește pe măsură ce mai mult oxigen este transportat în tot corpul. Acest lucru determină creșterea fluxului sanguin către piele și scalp, ceea ce crește sănătatea foliculilor de păr și stimulează creșterea acestuia.

Gutuia reglează tensiunea arterială

Potasiul este unul dintre cele mai importante minerale din corpul uman, deoarece este esențial pentru menținerea tensiunii arteriale și facilitarea transferului eficient de lichide în celulele organismului. În ceea ce privește tensiunea arterială, potasiul determină relaxarea vaselor de sânge și a arterelor, reducând astfel presiunea asupra sistemului cardiovascular. Acest lucru poate reduce șansele de a dezvolta condiții cum ar fi ateroscleroza, care poate reduce riscul de boli coronariene, atacuri de cord, și accidente vasculare cerebrale, mai notează Organic Facts.

Gutuia controlează reacțiile alergice

Gutuile au fost mult timp lăudate pentru capacitatea lor de a controla reacțiile alergice. Atunci când este aplicat sub forma unui gel pe piele, acesta poate ameliora dermatita atopică și afectiuni ale pielii. Nivelurile ridicate de vitamina C ajută, de asemenea, la controlul inflamației și la îmbunătățirea sănătății și aspectului pielii. 

Așa cum am menționat mai devreme, gutuile au o cantitate imensă de antioxidanți, dar alte vitamine, cum ar fi vitamina C și E, stimulează, de asemenea, sistemul imunitar în diferite moduri. De exemplu, vitamina C stimulează sistemul imunitar să crească aprovizionarea cu celule albe din sânge, care sunt prima linie de apărare a organismului împotriva agenților patogeni, virusurilor și bacteriilor. 

Cum se consumă gutuia

Spre deosebire de fructele mai populare, gutuile sunt rareori consumate crude. Chiar și atunci când sunt coapte, gutuile crude au miezul foarte dur și o aromă acră, astringentă. Astfel, majoritatea iubitorilor de gutui sunt de acord că fructul este mai gustos atunci când este gătit.

După felierea unei gutui, puneți-o într-o oală cu apă și o cantitate mică de zahăr, lăsând-o să fiarbă până când miezul se înmoaie. Puteți experimenta, de asemenea, cu adăugarea de condimente cum ar fi vanilie, scorțișoară, ghimbir, și anason stelat.

Puteți mânca gutui fierte sau să le adăugați fulgi de ovăz, iaurt, sau carne de porc prăjită. De asemenea, gutuia oferă o savoare aparte la tartele de fructe și plăcinte. Mai mult, puteți face gem de gutui. Cu toate acestea, ar trebui să fiți atenți la conținutul de zahăr, deoarece gemul tinde să fie ridicat în zahăr adăugat, notează Healthline.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel