Guta: simptome și tratament. Cine o face și câtă DURERE cauzează

guta FOTO: Pexels @los muertos crew
Ce este guta, cum se manifestă și ce medicamente ajută? Care este legătura dintre gută și acid uric?

Guta este o afecțiune metabolică cu caracter ereditar (genetic). Cauza gutei este reprezentată de excesul de acid uric din sânge și din țesuturi, care se va acumula mai ales în articulații.

Guta este o formă de artrită, iar degetele de la mâini și de la picioare sunt cele mai afectate zone.

Factorii favorizanți ai bolii sunt consumul crescut de carne, consumul excesiv de alcool, obezitatea. Unele medicamente pot contribui la apariția gutei. Printre acestea se numără o parte din substanțele care scad tensiunea arterială, chimioterapicele, anumite antibiotice sau medicamente care scad răspunsul imun.

Simptome

Simptomele apar mai frecvent la bărbați decât la femei, iar gravitatea lor diferă de la o persoană la alta. Inițial guta este asimptomatică, ulterior apare primul atac gutos. În general, atacul gutos recidivează, iar în evoluțiile de lungă durată guta devine o boală cronică.

Principalele manifestări ale bolii sunt:

-dureri articulare;

-inflamația articulației afectate: umflarea, încălzirea și înroșirea articulației;

-senzația de mâncărime a zonei afectate;

-febră;

-crize de guta, în special pe parcursul nopții: dureri puternice mai ales la nivelul degetului mare de la picior, irascibilitate, uneori stare de greață. 

Tratament

Tratamentul gutei urmărește oprirea durerii, reducerea inflamației, scăderea nivelului de acid uric din organism și controlul recidivelor. Medicamentele administrate diferă în funcție de stadiul bolii. Colchina este una dintre cele mai folosite substanțe antigutoase. De asemenea, medicul specialist prescrie, de obicei antiinflamatorii nesteroidiene sau steroidiene (corticosteroizi).

Uneori, guta apare asociată cu alte boli, precum: boli de inimă, diabet sau boli renale. În acest caz, medicul specialist va stabili un protocol de tratament care să nu agraveze evoluția celorlalte boli.

Persoanele care au istoric familial de gută sunt sfătuite să nu consume cantități mari de carne, să facă sport, să ducă un stil de viață cât mai echilibrat și să verifice periodic nivelul de acid uric din sânge.

Vezi și: Artrita: cauze, simptome, tratament. Ce este GUTA

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel