Gripa australiană, primele cazuri în Europa. Au fost identificate într-un spital de pediatrie

gripa australiana. FOTO: Freepik @DCStudio
Val de infecții cu gripa ”australiană” în rândul copiilor. Cum se manifestă și la ce trebuie să fie părinții atenți.

La Spitalul de Pediatrie Bambino Gesù au fost identificate 16 cazuri de gripă ”australiană”. Confirmarea soseşte de la cercetătorii din cadrul Departamentului de Imunologie a spitalului, care au urmărit agentul patogen la 16 copii, notează Rador.

Prin analiza profilului molecular al agenţilor patogeni contractaţi, virusul H3N2 a fost detectat în toate cele 16 cazuri. Primul caz a fost identificat la sfârşitul lunii iunie.

”Caracterizarea unui virus este o investigaţie de laborator care ne permite să-i descoperim caracteristicile şi să înţelegem dacă este un agent patogen necunoscut sau deja cunoscut. La pacienţii noştri a fost identificat H3N2, un tip relativ comun care a circulat de-a lungul anilor. Valul de infecţii, care a început cu aproximativ 6 luni înainte în emisfera sudică, inclusiv din Australia, promite să fie intens şi în Italia, care a fost atinsă de virus deja de deja de la începutul verii”, a declarat Carlo Federico Perno, directorul secţiei de Microbiologie şi Pediatrie.

Gripa australiană, simptome

Gripa australiană ”se manifestă prin simptome tipice bolilor sezoniere: oboseală, dureri de oase şi muşchi, febră şi probleme ale sistemului respirator şi gastrointestinal. La subiecţii cu risc şi în cazul comorbidităţilor, boala poate avea efecte mai grave”, a declarat Alberto Villani, directorul Departamentului de Urgenţă.

Gripa australiană, vaccinare

În Italia, administrarea vaccinului actualizat, care, prin urmare, asigură şi acoperirea tulpinii H3N2, va începe de la 1 octombrie. ”Ar trebui vaccinaţi împotriva gripei toţi copiii, mai ales dacă sunt fragili, începând de la vârsta de 6 luni”, indică Villani, care aminteşte cum noul sezon gripal ar putea coincide cu un nou val de infecţii cu Covid-19.

”Vaccinarea duală, anti-gripă şi anti-Covid, este deosebit de importantă şi potrivită pentru toate grupurile cele mai vulnerabile ale populaţiei. Vaccinul este un instrument sigur pentru a-i proteja atât pe ei, cât şi pe cei mai expuşi riscului din familiile lor”, a conchis expertul.

Gripa sezonieră, recomandări CDC

Centrul de Prevenție și Control al Bolilor (CDC) a făcut câteva recomandări pentru persoanele cu risc ridicat de infectare. 

Astfel, potrivit site-ului oficial al CDC, dacă aveți un risc ridicat de complicații din caza gripei evitați zonele în care sunt prezenți porcii.

Aceasta include copiii mai mici de 5 ani, persoanele de peste 65 de ani, femeile însărcinate și persoanele cu afecțiuni cronice, cum ar fi astmul, diabetul, bolile de inimă, sistemele imunitare slăbite și afecțiunile neurologice.

În cazul în care nu sunteți dintr-o categorie de risc ridicat, trebuie să luați următoarele măsuri de precauție:

- Nu duceți mâncare sau băutură în zonele cu porci; nu mâncați, nu beți și nu puneți nimic în gură în zonele cu porci;

- Nu luați jucării, suzete, căni, biberoane, cărucioare sau alte obiecte similare în zonele cu porci;

- Spălați-vă des pe mâini cu săpun și apă curentă înainte și după expunerea la porci. Dacă nu aveți la dispoziție apă și săpun, folosiți un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool;

- Evitați contactul apropiat cu porcii care par sau se comportă bolnavi;

- Luați măsuri de protecție dacă trebuie să intrați în contact cu porcii despre care se știe sau se suspectează că sunt bolnavi. Aceasta include purtarea de echipamente de protecție personală, cum ar fi îmbrăcăminte de protecție, mănuși și măști care să vă acopere gura și nasul atunci când este necesar contactul;

- Pentru a reduce și mai mult riscul de infectare, reduceți la minimum contactul cu porcii în grajd și în arenele de porci, se arată în recomandarea făcută de CDC.

Vaccinul gripal, de ce e important și de ce NU ar trebui să te mai sperie reacțiile adverse. Cum te face BOALA să nu mai crezi în conspirații. Adevărul despre ceapă, usturoi și țuică

De mai bine de doi ani, privirile tuturor, discuțiile și preocupările s-au îndreaptat către COVID-19, către efectele lui dramatice, către tratamente și către vaccin.

În goana după găsirea unei soluții pentru sfârșitul pandemiei, când sistemul sanitar a fost supus unei presiuni uriașe, am uitat de gripă, un alt virus periculos care a afectat și afectează în continuare o mare pare a populației.

Ne raportăm strict la România, țara în care medicii au fost înlocuiți de „influenceri” și părerologi, conferințele și dezbaterile pe teme de sănătate publică pentru informarea populației de proteste masive, iar studiile au fost înlocuite de teoriile conspirației și postări pe Facebook, lucruri care afectează negativ și alte campanii de imunizare.

Totul a început după anul 2008, atunci când vaccinurile anti-HPV au fost principala țintă a campaniilor de dezinformare și discreditare.

Până în 2020, până la apariția COVID-19, gripa și vaccinarea antigripală erau motivul discuțiilor aprinse, dar este bine să clarificăm odată pentru totdeauna cât de importantă este vaccinarea antigripală pentru noi toți. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Vaccinul antigripal, ajuns la medicii de familie și în farmacii. Alexiu: Sper să crească acoperirea vaccinală

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel