Durerea și disconfortul în jurul...
Multe persoane realizează importanța pe care o are calciul pentru sistemul osos abia când ajung la situații deloc plăcute, în urma unei fracturi. Și asta pentru că deși masa osoasă a atins ”apogeul” pe la vârsta de 30 de ani, după acest moment, dacă nu se are în vedere o dietă bogată în calciu și vitamina D, necesar pentru fixarea celui dintâi, osatura își pierde din densitate. Mai mult, această pierdere este mai accentuată în cazul femeilor ajunse la menopauză.
Diagnosticarea osteoporozei, șansa vindecării de boala ce afectează femeile
Iar obiceiul cel mai nesănătos și care poate lăsa urme este acela de a nu consuma alimente bogate în aceste două componente, care se leagă între ele.
Astfel, unele moduri în care vă puteți ”zgârci” la capitolul calciu este prin înlocuirea tuturor produselor lactate, care sunt surse bune de calciu și vitamina D, cu alternative pe bază de plante care nu sunt îmbogățite cu acești doi nutrienți. De asemenea, este posibil să faceți din carnea roșie centrul farfuriei dvs. în mod regulat, în loc să încorporați pește bogat în vitamina D, pe care experții îl recomandă într-un consum de 2-3 porții săptămânale, potrivit Eat This.
Cu toate acestea, dacă vă concentrați prea mult pe ceea ce nu ar trebui să mâncați o sănătate optimă a oaselor, veți rata alimentele pe care ar trebui să le consumați mai mult. Calciul și vitamina D sunt doi nutrienți care lucrează împreună pentru oase puternice și sănătoase.
Aproape tot calciul din corpul dvs. se găsește în oase. Două treimi din oase sunt alcătuite dintr-un mineral cunoscut sub numele de hidroxiapatită de calciu.
Așadar, de cât de mult aveți nevoie? Cantitatea recomandată de calciu pentru adulți este de 1.000 de miligrame în fiecare zi. Această cantitate crește la 1.200 de miligrame zilnic pentru femei după vârsta de 51 de ani. Potrivit sursei menționate, până la 40% din populația americană nu îndeplinește necesarul recomandat de calciu doar cu ajutorul dietei.
Astfel, este necesar să fie incluse în alimentație laptele și iaurtul, tofu sau sardinele. Cum însă nu poate fi acoperit necesarul de calciu doar din alimente, este indicat să discutați cu medicul de familie care vă va oferi suplimente de calcul. Iar un alt aspect importat este acela privind vitamina D, care fixează calciul în oase. Pentru aceasta sunt suficiente chiar și numai 10 minute de expunere la soare, pe zi, ca aceste două componentă să facă o echipă puternică.
Vitamina D, numită și vitamina Soarelui, are o serie importantă de beneficii pentru sănătatea noastră.
- Contribuie la buna funcționare a tiroidei, paratiroidei și hipofizei
- Previne apariția rahitismului, osteoporozei și fracturilor
- Asigură o funcție neuromusculară normală
- Are rol în reglarea ritmului cardiac
- Este necesară pentru buna formare și dezvoltare a creierului și ajută la optima funcționare mentală pe parcursul vieții
- Stimulează activitatea sistemului imunitar
- Potențează funcțiile pe care le exercită vitaminele A și C în organism
- Contribuie la prevenirea unor boli autoimune ca: artrita reumatoidă, scleroza în plăci și bolile inflamatorii intestinale.
Varietatea de produse lactate de pe piață, de la laptele integral la iaurtul degresat, i-a determinat pe mulți să aleagă varianta degresată, tocmai pentru a evita consumul de grăsimi.
Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat pe contul său de socializare care este diferența dintre integral și degresat, dar mai ales importanța consumului de produse lactate.
”Integral sau degresat?
Când vine vorba de produse lactate multe persoane aleg varianta degresată, ca să evite consumul de grăsimi. Câtă grăsime conține de fapt laptele? 3,5g/100ml în varianta integrală și 1,5g/100ml În varianta parțial degresată. Diferența de 2g este ridicolă dacă ne gândim că o lingură de ulei înseamnă 10g de grăsime pură!
Știm că trebuie să consumăm zilnic produse lactate dacă vrem să avem oase puternice. Aportul de calciu din lapte nu este important doar pentru sistemul osos, ci și pentru metabolism. În fiecare zi se consumă 1 g de calciu pentru a fi neutralizate substanțele acide și radicalii liberi care produc stres oxidativ. Dacă alimentația nu acoperă această doză, calciul va fi luat din oase. Nu ar fi mai simplu să mâncăm lapte și iaurt? Mai ales că în produsele lactate calciul vine la pachet cu vitamina D necesară fixării lui. Atenție, vitamina D există doar în grăsimea din lapte! Pentru a crește eficiența asimilării calciului, evitați să beți lapte degresat”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook. Citește mai departe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Durerea și disconfortul în jurul...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...
Printr-un gest care durează doar...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
La vârsta a doua, prevenția...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...