Greșeala din bucătărie care te îmbolnăvește: n-ai s-o mai faci niciodată

Carne  FOTO: Pixabay
Modul în care preparăm mâncarea, mai ales atunci când vine vorba despre carne crudă sau legume, poate necesita măsuri suplimentare pentru a evita îmbolnăvirea.

Folosirea aceleiași spatule la prepararea cărnii pe tot parcursul procesului de gătire ne-ar putea îmbolnăvi.

Gary Acuff, profesor emerit de microbiologie alimentară la Texas A&M University, a petrecut o lungă și distinsă carieră studiind bacteriile care fac ravagii pe tractul nostru gastrointestinal și a distrus destul de mult orice altceva decât hamburgeri bine făcuți.
Acum explică de ce ar trebui să folosesc două perechi de clești pentru a găti. El spune că deși folosim tocătoare separate pentru carne și legume, dezinfectăm suprafețele pentru a evita contaminarea încrucișată, dezghețăm corect carnea, trecem cu vederea un lucru: am folosit aceeași spatulă sau set de clești tot timpul, gătind carnea.

„De fiecare dată când aveți o ustensilă care intră în contact cu carnea crudă, aceasta ar putea deveni contaminată și apoi poate recontamina ceea ce tocmai ați gătit”, spune Acuff. „Contaminarea încrucișată”, spune el, „este cel mai simplu mod de a vă îmbolnăvi pe dvs. sau pe oaspeții voștri”. Totuși, s-ar crede că temperatura cu care se gătește carnea ar steriliza în mod esențial vesela pe care o folosesc. Posibil, spune Acuff, dar cleștele și alte ustensile vin în general în contact cu tigaia doar câteva secunde cel mult, nu suficient timp pentru a distruge agenții patogeni de origine alimentară. „Este posibil să reziste doar câteva celule pentru a vă îmbolnăvi”, spune el.
Riscul nu este ca mâncarea pe care o gătiți să fie re-contaminată - atâta timp cât o gătești, căldura din tigaie va distruge orice bacterie. Dar dacă puneți o ustensilă care a intrat în contact cu carne crudă pe masă, o lingură sau o farfurie, vă aflați pe teritoriul contaminării încrucișate.
Soluția lui Acuff este de a folosi un set de clești pentru manipularea cărnii încă crude și trecerea la un al doilea set odată ce a fost gătită în mare parte. 
Totuși, mai arată el, riscul nu este unul foarte mare, notează eatingwell.com

O problemă mai mare, spune el, este manipularea greșită a cărnii congelate. "Dacă folosești o friptură congelată sau pateuri de carne congelate, nu este la fel de periculos. Nu intri în contct cu sânge pe mâini, dar ar putea totuși să transfere bacterii", spune Acuff. „Ar trebui să te descurci la fel ca orice carne crudă și proaspătă”.
„Și citiți întotdeauna instrucțiunile de pe pachet. Aproape un sfert dintre oameni au crezut în mod eronat că au cumpărat pui prăjit sau parțial prăjit, potrivit unui studiu al USDA de anul trecut. Uneori, aceste produse au semne de gătire la grătar care le conferă un aspect gătit”, spune Acuff. „Oamenii le pun la cuptorul cu microundele, crezând că nu mai sunt crude, și au o surpriză când încep să le mănânce. Din păcate, pentru bolile de origine alimentară, uneori nu trebuie decât o mușcătură bună”, spune el,.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel