Greșeala care strică articulația. Dr. Răzvan Dragomir: E o afecțiune care poate fi tolerată, dar dacă o tolerăm prea mult timp apar consecințe

Ruptura de menisc - Foto: Freepik
EXCLUSIV
Ce este meniscul și ce rol joacă. În cât timp trebuie intervenit dacă se rupe meniscul și ce se poate întâmpla dacă nu o tratezi la timp.

Meniscul este o bucată de catilaj în formă de semilună sau potcoavă care acționează ca un amortizor și ca un stabilizator în articulația genunchiului.

Fiecare genunchi are două meniscuri, unul pe partea internă a articulației, altul pe partea externă sau în termeni medicali: meniscul lateral și meniscul medial.

Dr. Răzvan Ionuț Dragomir, medic primar Ortopedie Traumatologie, ne-a vorbit despre ruptura de menisc și ne-a explicat cât de importantă este viteza până la intervenție și dacă pacienții care vin timp la medic ar avea o altă finalitate favorabilă pentru ruptura de menisc.

"Da, poate că timpul nu e atât de important ca în alte situații. În cazul rupturilor de menisc trebuie intervenit repede, dar repede poate să fie de ordinul săptămânilor.

E o afecțiune care poate fi tolerată, dar dacă o tolerăm prea mult timp, apar niște consecințe ale rupturii de menisc. 

Nu neapărat că se poate agrava într-o oarecare măsură și ruptura sau leziunea de menisc, dar pot apărea alte leziuni ale altor structuri din interiorul articulației care inițial sunt sănătoase. 

Într-un fel strică articulația", a declarat dr. Răzvan Ionuț Dragomir, medic primar Ortopedie Traumatologie la Spitalul Clinic SANADOR, pentru DC MEDICAL.

Sanador

Ruperea meniscului poate apărea din mai multe motive, inclusiv:

- traumatism acut care implică mișcare bruscă și forțată a genunchiului

- degenerare, pentru că pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, meniscul poate deveni mai fragil și mai predispus la rupere

"Meniscul este un țesut cartilaginos, un fibrocartilaj care are ca rol amortizarea șocurilor din interiorul articulației. Este un fibrocartilaj pe care noi îl avem între femur și tibie. 

Este această perniță, cum am putea să-i spunem, de cartilaj pe care noi călcăm și ne sprijinim. 

El are rolul de a proteja cartilajul care pe partea de jos a femurului sau de sus a tibiei. 

Dar atunci când apare o ruptură, de fapt, este o desprindere a unei bucăți din structura meniscului, această bucățică desprinsă poate să aibă un efect abraziv pe cartilaj, un efect de uzură progresivă dacă este lăsat să treacă prea mult timp", a conchis medicul.

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni
Băutura miraculoasă pe care o subestimăm zilnic. De ce este importantă pe măsură ce îmbătrânim

Crossuri externe

pixel