Gogoșile, cerealele și pizza, redefinite drept droguri. Bolile pe care le faci de la mâncarea procesată: NU mai sunt alimente! Oamenii eșuează chiar și atunci când știu că îi va ucide

Gogosile, cerealele si pizza redefinite drept droguri - Foto: Freepick @ASphotofamily @bondarenko_rimma
Oamenii de știință cer ca gogoșile, cerealele și pizza să fie redefinite drept droguri și spun că alimentele foarte procesate creează dependență,

Alimentele foarte procesate ar trebui să fie reclasificate ca droguri, deoarece creează dependență și sunt la fel de nocive precum țigările, susțin oamenii de știință.

Cercetătorii susțin că produse precum gogoșile, cerealele zaharoase și pizza îndeplinesc criteriile oficiale care au stabilit că țigările sunt considerate droguri în anii 1990.

Printre acestea se numără faptul că provoacă o utilizare compulsivă și efecte de alterare a dispoziției asupra creierului și că au proprietăți sau ingrediente care întăresc dependența sau declanșează pofta.

Alimentele ultraprocesate, care includ lucruri precum sucuri, chipsuri, produse de patiserie și dulciuri, conțin cantități mari de arome, conservanți și îndulcitori nenaturali.

Aceste proprietăți le dau gustul lor delicios, dar le fac, de asemenea, să fie bogate în calorii, grăsimi, zahăr sau sare, ceea ce crește riscul de obezitate și alte boli cronice.

Cercetătorii conduși de Dr. Ashley Gearhardt, profesor de psihologie la Universitatea din Michigan, au declarat că aceste alimente se aseamănă mai mult cu un drog, din cauza distanței la care se află în ceea ce privește gustul și textura față de alimentele naturale.

"Sunt substanțe produse industrial, concepute pentru a furniza zahăr și grăsimi. Ele nu mai sunt alimente. Sunt aceste produse care au fost foarte bine concepute pentru a furniza substanțe care creează dependență", a declarat Dr. Alexandra DiFeliceantonio, profesor de cercetare a comportamentelor de sănătate la Universitatea Virginia Tech, pentru Daily Mail

Cercetătorii doresc ca vânzarea acestor alimente către copii să fie restricționată, la fel cum publicitatea pentru nicotină nu poate fi adresată copiilor. Dar ei nu au cerut o interdicție totală de vârstă. 

VEZI ȘI: 4 semne ale epuizarii și cum să-ți revii: Nu mai munciți până la epuizare, NU merită! Poți face AVC sau INFARCT. E o tentație enormă, mai ales în rândul tinerilor

Bolile provocate de mâncarea tip fast-food și junk food. Descoperirea șocantă făcută acum

 

Criza obezității din America a fost legată în mare măsură de prevalența alimentelor ultraprocesate. Se crede că aceste alimente reprezintă aproximativ 50% din dieta americană.

Ca urmare, aproximativ 70% dintre americani sunt obezi, potrivit Centers for Disease Control and Prevention (CDC), 40% dintre ei fiind clasificați ca fiind obezi.

Dr. Gearhardt a avertizat că chiar și persoanele cu o greutate sănătoasă riscă să dezvolte cancer și alte probleme pe termen lung din cauza consumului de junk food.

Alimentele au fost asociate cu o creștere a numărului de boli precum cancerul colorectal și renal și Alzheimer în SUA, printre alte boli.

Creșterea constantă a nivelului de zahăr din sânge, prin consumul de alimente zaharoase, poate duce, de asemenea, la diabet. 

Un studiu șocant publicat în septembrie, care a constatat că ratele de apariție timpurie a cancerului de sân, de colon și de pancreas sunt în creștere la nivel mondial, a indicat, de asemenea, aceste alimente ca fiind vinovate.

Cercetătorii brazilieni au publicat la începutul acestei săptămâni un studiu care sugerează că unul din cinci decese premature în această națiune sud-americană era legat de alimentele procesate. 

Acum, experții cer ca acestea să fie reglementate într-un mod similar cu nicotina.

În 1988, Dr. Charles Everett Koop, care a fost chirurg general al SUA pentru președintele Ronald Reagan, a publicat un raport de 600 de pagini în care a discutat despre dependența de nicotină. 

La acea vreme, mai mult de jumătate dintre adulții americani fumau țigări, dar impactul pe termen lung al consumului acestora era relativ necunoscut. 

"Oamenii țin diete și marea majoritate a oamenilor eșuează. Le este greu să facă acest lucru chiar și atunci când știu că îi va ucide"

VEZI ȘI: Lucrul periculos care amenință vaccinarea în România. Rafila, dezvăluire despre achiziția de vaccin anti-Covid. Cine a cumpărat vaccin de la noi: Merita să dăm 600 milioane de euro să le aruncăm?

Dr. Koop a folosit trei parametri cheie, utilizarea compulsivă, alterarea stării de spirit și întărirea, pentru a stabili că nicotina este o substanță care creează dependență.

Anul trecut, oamenii de știință au determinat că pofta de țigară pe care o simt mulți consumatori cronici reprezintă, de asemenea, un al patrulea pilon al dependenței. 

Dr. Gearhardt și Dr. DiFeliceantonio au aplicat standardele folosite pentru a determina că nicotina este o substanță care creează dependență și la alimentele foarte procesate.

Primul a fost utilizarea compulsivă, pe care au descris-o ca fiind o persoană care dorește să mănânce alimentele respective chiar și atunci când este conștientă de cât de nesănătoase sunt.

"Oamenii vor să reducă, oamenii țin diete și marea majoritate a oamenilor eșuează. Le este greu să facă acest lucru chiar și atunci când știu că îi va ucide", a declarat Dr. Gearhardt.

Ea a dat vina pe conținutul de grăsimi și zahăr al alimentelor pentru declanșarea unui răspuns de dependență în creier.

Deși este nevoie de mai multe cercetări asupra alimentelor nesănătoase pentru a determina cum anume acestea au un impact asupra creierului, ea crede că viteza cu care organismul le procesează poate juca un rol.

Aceste lovituri rapide sunt similare cu modul în care nicotina, alcoolul și cocaina acționează în organism, spun cercetătorii.

Conținutul ridicat de zahăr și grăsimi din aceste alimente are, de asemenea, un impact asupra receptorilor de dopamină din creierul unei persoane.

"Îți afectează starea de bine sau dispoziția într-un mod care este acționabil pentru creier", a explicat Dr. DiFeliceantonio.

Cei doi cercetători descriu acest efect ca fiind unul "psihoactiv", pe care o persoană va trebui să consume mai multe gustări foarte procesate pentru a ajunge din nou la el - la fel ca în cazul altor droguri.

Alimentele procesate au, de asemenea, un efect de "întărire", în care o persoană poate căuta aceste alimente chiar și atunci când nu are nevoie.

Dr. Gearhardt folosește exemplul unei persoane care, având în frigider alimente sănătoase, alege să iasă și să cumpere înghețată de ciocolată din cauza dependenței sale.

De asemenea, oamenii pot avea poftă de mâncarea lor preferată de tip junk food, căutând efectul pe care grăsimile și zaharurile grele îl au asupra creierului - îndeplinind cel de-al patrulea criteriu, adăugat ulterior.

Consumul acestor alimente poate provoca efecte negative grave asupra sănătății în timp.

"Știm că consumul de HPF-uri (n.r. alimente foarte procesate) este legat de cancer.... consumul acestor alimente crește riscul de cancer, chiar și la o persoană sănătoasă. Dacă ești slab, tot ești expus riscului", a spus ea.

Medicul din Michigan subliniază că multe dintre tacticile folosite de companii pentru a vinde țigări tinerilor în deceniile anterioare nu sunt folosite pentru HPF-uri.

La fel cum companiile de tutun foloseau figuri precum Joe Camel în anii 1990, multe dintre aceste alimente comercializate către copii prezintă, de asemenea, personaje 'cool' și colorate.

În 1963, compania de tutun RJ Reynolds Tobacco Company din spatele lui Joe Camel a cumpărat Hawaiian Punch de la producătorul său original. Dezvoltat inițial ca un amestec de cocktailuri pentru adulți, firma de tutun a lipit un personaj numit "Punchy" pe băutura lor zaharată și a început să o comercializeze pentru copii.

Ulterior, în 1990, a fost vândută gigantului american Procter & Gamble, dar nu înainte de a deveni un nume cunoscut.

Raportul celor doi oameni de știință nu s-a axat în mod special pe produsele fabricate de firme care sunt sau au fost deținute de companiile de țigări. 

Dr. Gearhardt spune că acestea sunt exemple de industrii care folosesc ceea ce au învățat din vânzarea nicotinei pentru a promova un alt medicament dăunător.

La fel cum Comisia Federală pentru Comerț a luat măsuri drastice împotriva comercializării nicotinei către copii în anii 1990, ambii cercetători doresc politici similare pentru HPF-uri.

"Consecințele acestei situații devin atât de grave încât trebuie să luăm măsuri", a adăugat Dr. Gearhardt.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel