Ingredientul care ține loc de UNT. Loredana Groza, rețetă. Are vitaminele A, D și E și este alternativă sănătoasă pentru produsele cu lactoză

Ghee ingredientul care ține loc de UNT - Foto: Freepick @yplestocker
Iată cu ce ingredient înlocuiește Loredana Groza untul din rețete. Ce beneficii are acest ingredient pentru sănătate.

Loredana Groza lasă de multe ori muzica și scena pentru a le arăta fanilor ei diverse rețete pe care le gătește cap - coadă. Și pentru că are grijă de felul în care arată, are grijă și la alimentație. 

Ei bine, artista a gătit mâncarea ei preferată de post și a dezvăluit care este secretul și cu ce înlocuiește untul.

Rețeta preferată a Loredanei Groza este supa de post indiană.

Supă de post indiană - ingrediente

- 2 roșii

- 100 grame linte roșie

- apă

- ghee (înlocuitorul untului. Vezi mai jos ce este)

- 4 căței de usturoi

- 1 linguriță boabe de muștar

- 1 linguriță chimen

- 1 linguriță turmeric

- frunze de curry

- jumătate de lingură pudră de rasam (un mix de condimente picante, pe care îl găsiți în supermarket)

- sare

- coriandru

VEZI ȘI: Tinitus, țiuit în urechi. Care sunt cauzele și cum poate fi tratat. Ce medicamente există pentru tinitus

Supa de post indiană - mod de preparare

 

1. Într-o cratiță, puneți lintea la rumenit (fără apă sau ulei, procedați la fel cum prăjiți hrișca).

2. După ce s-a rumenit lintea, o răsturnați peste roșiile tăiate cubulețe, în cratița în care veți fierbe supa.

3. Adăugați puțină sare și vreo patru cești de apă sau jumătate de cratiță și puneți la fiert cu capac, la foc mediu spre mic, pentru 20 de minute sau până s-a fiert lintea.

4. Într-o tigaie adâncă, topiți untul (puteți folosi și ulei), adăugați usturoiul întreg și toate condimentele din listă (în afară de coriandru).

5. Căliți pentru două minute, adăugați jumătate de cană de apă și lăsați la foc mic să se pătrundă bine aromele, amestecând din când în când.

6. În momentul în care au trecut cele 20 de minute de când s-a pus la fiert lintea și roșiile, dați capacul la o parte și turnați supa în tigaie, peste condimente.

7. Mai puneți sare după gust și lăsați să dea în clocot ca să se încorporeze conținutul.

8. Serviți supa cu coriandru proaspăt tocat.

Ce este ghee

 

Ghee este o variantă a untului clarificat care este popular în tradițiile culinare din Orientul Mijlociu și India.

Se obține din unt din lapte de vacă, care este tratat la foc mic până când apa se evaporă, lăsând în urmă solidele din lapte. Solidele sunt degresate sau strecurate, dacă este necesar. Ceea ce rămâne este doar grăsimea lichidă clarificată, cunoscută sub numele de ghee.

Deoarece ghee este tratat la foc mic, de obicei sub 100 de grade, acesta păstrează mai multe substanțe nutritive decât untul clarificat standard. 

Ghee este folosit în tandem cu medicamente pe bază de plante ca parte a Ayurveda, o formă de medicină alternativă veche de secole practicată în India.

Dincolo de proprietățile sale spirituale și medicinale despre care se crede că are, ghee a câștigat recent teren ca o alternativă mai sănătoasă la untul standard. Cu toate acestea, deși există o creștere a studiilor științifice care confirmă beneficiile sale pentru sănătate, sunt necesare mai multe cercetări, potrivit WebMD.

VEZI ȘI: Actigall, medicamentul banal pentru pietre la fiere care previne COVID-19

Ghee este o sursă bună de: 

- Vitamina A

- Vitamina D

- Vitamina K

- Vitamina E. Studiile au arătat că vitamina E are proprietăți antioxidante semnificative. Antioxidanții precum vitamina E au fost legați de scăderea riscului de cancer, artrită și cataractă. De asemenea, vitamina E poate ajuta la reducerea riscului de boli de inimă. 

Ghee, ce beneficii are pentru sănătate

Cercetările au descoperit mai multe beneficii potențiale pentru sănătate în cazul consumului de ghee: 

Efecte antiinflamatorii 

În medicina alternativă ayurvedică, ghee a fost folosit local pentru a trata arsurile și umflăturile. Deși acest lucru nu este dovedit științific, ghee conține butirat, un acid gras care are proprietăți antiinflamatorii cunoscute. Studiile arată că butiratul prezent în ghee poate calma inflamațiile din organism.

Combaterea obezității

Ghee este o sursă semnificativă de acid linoleic conjugat, sau CLA. Studiile arată că CLA poate ajuta la combaterea obezității. Cercetările indică faptul că CLA găsit în ghee poate ajuta la reducerea creșterii excesive în greutate. De asemenea, poate ajuta la reducerea masei de grăsime corporală la unele persoane. 

Sprijină sănătatea inimii

Deși ghee este bogat în grăsimi, acesta conține concentrații ridicate de Omega-3 mononesaturate. Acești acizi grași sănătoși susțin o inimă și un sistem cardiovascular sănătos. Studiile arată că utilizarea ghee ca parte a unei diete echilibrate poate ajuta la reducerea nivelurilor nesănătoase de colesterol.

Alternativă sănătoasă pentru produsele cu lactoză

Ghee este creat prin îndepărtarea substanțelor solide din lapte. Din acest motiv, el conține doar urme de lactoză și cazeină, care sunt zaharuri și proteine din lapte. Ghee este o sursă bună de grăsimi pentru persoanele care au intoleranță la lactoză sau care au alergii la lactate. 

Ghee - ce riscuri potențiale are

Deoarece ghee este atât de bogat în grăsimi, ar trebui să îl consumați cu moderație, ca parte a unei diete echilibrate. Consultați-vă cu medicul atunci când luați în considerare cele mai bune alegeri alimentare. Țineți cont de următoarele înainte de a adăuga ghee în dietă:

- Boli de inimă

În timp ce ghee poate ajuta la scăderea riscului de boli de inimă cu moderație, prea multe grăsimi saturate pot ridica riscul de boli de inimă. Persoanele cu alți factori de risc pentru boli de inimă ar trebui să fie prudente atunci când introduc ghee în dieta lor. 

- Creșterea în greutate

Deși s-a demonstrat că CLA din ghee reduce creșterea în greutate la unele persoane, acesta este, de asemenea, un aliment bogat în calorii și grăsimi. În ciuda beneficiilor sale pentru sănătate, consumul de prea mult ghee poate duce la creșterea în greutate și la creșterea riscului de obezitate. 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by LOREDANA (@loredanagroza)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel