Foliculita, cauze și tratament. Poate apărea de la epilat, bărbierit sau igienă precară

foliculita - FOTO: Freepick
Foliculita este o problemă dermatologică, caracterizată prin inflamarea învelișului conjunctiv al firelor de păr.

Foliculita este o problemă frecventă a pielii, caracterizată prin inflamarea şi, uneori, infectarea foliculilor (învelişul conjunctiv al firelor de păr). Printre problemele dermatologice care se încadrează în categoria foliculitei se număra foliculita cauzată de bărbierit (cunoscută şi sub denumirea de “mâncărimea bărbierului”) şi foliculita de jacuzzi.

Corpul uman este acoperit, în medie, de peste 5 milioane de fire de păr, motiv pentru care foliculita poate apărea în orice zonă. Orice om poate fi afectat, indiferent de vârstă. Foliculita se manifestă prin leziuni dureroase, care provoacă mâncărime intensă şi care pot fi jenante atunci când apar pe faţă, scalp (foliculita pe scalp), braţe, gât şi picioare (foliculita pe picioare).

Unele cazuri de foliculita sunt sterile (adică non-infectioase). Cu toate acestea, multe dintre ele sunt cauzate de infecţii bacteriene sau fungice. În momentul în care firele de păr se infectează, pot apărea puncte roşii sau coşuri albe. În cele din urmă, aceste umflături se sparg şi se transformă în cruste care nu se vindecă.

De cele mai multe ori, erupţiile care se dezvoltă rapid sunt cauzate de bacteria Staphylococcus aureus. În schimb, foliculita cronică sau recurenta apare din cauza unor afecţiuni medicale care cresc riscul de infectare. Infecţia se poate răspândi, iar acest lucru poate provoca probleme medicale mai răspândite. De aceea, tratamentul adecvat este absolut necesar.

Foliculita nu reprezintă o problemă serioasă de sănătate. Cu toate acestea, trebuie tratată eficient pentru că, în caz contrar, poate provoca probleme şi mai mari de piele, cum ar fi apariţia unor pete negre şi cicatrici.

Vezi și: Alăptarea, esențială pentru bebeluși. Pan Cristina: Ne-am pierdut instinctul matern și am devenit foarte sofisticate

Cum apare foliculita

Epidermul, dermul şi hipodermul sunt cele trei straturi ale pielii. Fiecare fir de păr creşte dintr-un folicul pilos (un săculeţ acoperit de tecile epiteliale - interne şi externe) aflat în derm. Practic, foliculul pilos este cel cu ajutorul căruia firul de păr, format din keratina (proteină fibroasă), sta ancorat în piele.

În partea inferioară a foliculului este un bulb, unde celulele se divid şi cresc ca să formeze firul de păr. La baza acestui bulb sunt mai multe vase de sânge prin care pătrund nutrienţi, hormoni care modifică structura firului de păr şi modul în care acesta creşte. În partea superioară a foliculului (în hipoderm) este glanda sebacee, care ajută la lubrifierea firului de păr.

În momentul în care apar leziuni la nivelul foliculilor piloşi pot pătrunde virusuri, bacterii şi ciuperci, ajungându-se, astfel la infecţii, cum este şi foliculita. În formele simple, ea afectează partea superioară a foliculului pilos şi pielea din imediata lui vecinătate. Foliculitele mai grave afectează foliculul în adâncimea lui, putând avea impact asupra întregului folicul.

Sunt câteva situaţii în care poţi provoca traume la nivelul foliculilor piloşi, cum ar fi fricţiunea hainelor cu pielea, bărbieritul sau epilatul.

Când pielea ta este umedă şi fierbinte, riscul de a-ţi afecta foliculii piloşi creşte. De pildă, atunci când mergi pe bicicletă într-o zi toridă şi porţi haine foarte strâmte, care se freacă de pielea ta.

Alte situaţii de risc sunt atunci când eşti în jacuzzi sau te duci la piscină. În acest caz, semnele foliculitei pot să apară pe zonele pielii care au fost acoperite de costumul de baie. Cei mai mulţi oameni observă manifestările foliculitei într-un interval de 12 până la 48 de ore de când au fost la piscină sau în jacuzzi, arată WEB.MD.

Cauzele care duc la apariţia foliculitei

Stafilococul auriu este, de cele mai multe ori, cauza apariţiei foliculitei. Bacteria există pe pielea ta tot timpul şi, în mod normal, nu îţi cauzează probleme. Însă, dacă ea pătrunde în organism, să spunem printr-o tăietură, atunci poate duce la apariţia unor afecţiuni. Dincolo de acest stafilococ, există şi alte cauze ale foliculitei, cum ar fi:

- infecţia cu o ciupercă (ex.: Candida Albicans, Malassezia)

- infectarea firelor de păr crescute pe sub piele

- infecţia cu alte bacterii, cum sunt cele care se pot găsi într-un jacuzzi sau într-o piscină care nu este dezinfectata corespunzător (ex: Pseudomonas aeruginosa)

- infecţia cu virusuri ( ex: virusul herpes simplex)

Vezi și: Boala gastrointestinală, cauze și tratament. Medic: Pe lângă regimul alimentar, este foarte important să consumăm o cantitate suficientă de lichide

Factori de risc

Oricine poate suferi la un moment dat de foliculita. Sunt, însă, anumiţi factori care implică un risc mai mare de infecţie. Printre aceştia, se numără:

- îndepărtarea părului prin bărbierit, epilarea cu aparatul de râs sau cu epilatorul (irita pielea), epilarea cu ceară (prin smulgerea foliculilor se pot crea condiţiile pentru că stafilococii de la suprafaţa pielii să pătrundă în straturile mai adânci ale acesteia)

- folosirea anumitor creme hidratante pe bază de uleiuri, care blochează canalele sebacee

- lezarea foliculilor piloşi în urma bărbieritului, a epilării, a unor răni, a folosirii unor bandaje lipicioase sau a unor haine care sunt prea strâmte

- igiena precară ce duce la blocarea canalelor sebacee

- anumite medicamente, cum sunt corticosteroizii folosiţi pentru ameliorarea inflamaţiilor

- o afecţiune medicală ce reduce rezistenta la infecţii, cum sunt diabetul, leucemia cronică sau HIV/SIDA

- o altă afecţiune dermatologică precum dermatitele sau acneea

- folosirea pe termen lung a antibioticelor pentru tratarea acneei sau a cremelor cu steroizi, arată Mayo Clinic.

Bărbierit - FOTO: Freepick

Simptomele foliculitei

Simptomele foliculitei diferă în funcţie de forma pe care o ia această afecţiune şi de cât de gravă este. Totuşi, printre cele mai comune manifestări ale foliculitei se numără:

- grupuri de mici puncte roşii sau coşuri cu capătul alb, care se dezvoltă în jurul firului de păr;

- umflături pline cu puroi care se sparg şi formează cruste;

- senzaţia de mâncărime a pielii şi de arsură la nivelul epidermei;

- piele sensibilă şi dureroasă.

Dacă manifestările de mai sus se răspândesc şi pe alte zone sau semnele şi simptomele nu dispar în câteva zile, este indicat să-ţi faci o programare la medicul specialist pentru că este posibil să ai nevoie de un antibiotic sau de un antifungic ca să controlezi evoluţia foliculitei. Nu poţi, însă, urma tratament fără recomandările medicului.

Vezi și: Eczema dishidrotică: simptome și tratament. Stresul, unul dintre factorii de risc

Complicaţii ale foliculitei

Posibilele complicaţii ale foliculitei pot fi:

- recurența infecţiei şi/sau apariţia infecţiilor şi în alte zone ale corpului decât cele iniţiale;

- dezvoltarea unor furunculi sub piele (furunculoza);

- leziuni permanente ale pielii, cum sunt cicatricile sau petele de culoare închisă;

- distrugerea foliculilor piloşi şi pierderea definitivă a părului;

- suprafeţe mari de piele infectată care provoacă mâncărimi.

Tipuri de foliculită

În principiu, foliculitele sunt de două feluri: superficiale şi profunde. Cele simple sau superficiale afectează, după cum ai văzut mai sus, anumite părţi din foliculul pilos, în vreme ce tipurile de foliculita profundă implica tot foliculul şi sunt, de obicei, mai grave. Afli câteva detalii mai jos despre cele mai importante forme pe care le poate lua foliculita.

Cele mai întâlnite forme de foliculita superficială

Printre cele mai întâlnite forme de foliculita superficială se numără:

Foliculita bacteriană - este un tip comun al afecţiunii şi se caracterizează prin apariţia unor umflături albe, pline cu puroi. Pruritul (senzaţia de mâncărime) poate fi unul dintre simptome. Această formă de foliculita este cauzată de infecţia cu o bacterie, de obicei Staphylococcus aureus. Bacteria trăieşte pe piele tot timpul şi nu creează probleme decât atunci când reuşeşte să pătrundă în corpul tău printr-o tăietură sau rană (în acest caz, leziuni ale foliculului pilos, de pildă).

Foliculita pseudomonas (cunoscută şi sub numele de „foliculita de jacuzzi”) - este tot un tip de foliculita bacteriană, doar că este provocată de bacterii care se găsesc în multe locuri, cum ar fi căzile de tip jacuzzi sau piscinele încălzite care nu sunt bine întreţinute (ex.: nivelul clorului şi al pH-ului nu este corespunzător). În cazul acestui tip de foliculita pot să apară umflături rotunde, roşii şi senzaţia de mâncărime la una-două zile după expunerea la bacteria pseudomonas.

Pseudofoliculita barbae - este o iritaţie a pielii cauzată de firele de păr care cresc subcutanat. Este o formă de foliculita care afectează, în special, bărbaţii care au părul creţ şi care se bărbieresc cu aparate de râs care au contact prea apropiat cu pielea. Este vizibilă mai ales la nivelul fetei şi al gâtului. Cu timpul, pot rămâne cicatrici (cheloide).

Foliculita pityrosporum - acest tip de foliculita produce pustule roşii şi senzaţie de mâncărime, simptomele devenind cronice. Pustulele apar pe spate şi pe piept, dar uneori şi pe gât, partea superioară a umerilor şi pe faţă. Este cauzată de fungi.

Vezi și: Hipetricoza, sindromul vârcolacului, cauze și tratament. Medic: O creștere excesivă a părului oriunde pe corp, fie la bărbați, fie la femei

Cele mai comune tipuri de foliculita severă

Printre cele mai comune tipuri de foliculită severă se numără:

Sycosis barbae - această formă de foliculita este cauzată, de obicei (dar nu întotdeauna), de infecţia cu Staphylococcus aureus a foliculilor din barbă. Infecţiile pot să apară în zonele care nu au mai fost bărbierite vreodată (atunci când te bărbiereşti pentru prima dată în viaţa ta), dar îi afectează şi pe bărbaţii care fac acest lucru regulat.

Reinfectarea este frecvenţa, mai ales în cazul celor care au sinuzita, alergii sezoniere sau secreţii nazale pentru că bacteria trăieşte şi în interiorul nasului, nu numai pe piele. Mai poate fi cauzată şi de aparate de râs contaminate. Infecţia apare, de regulă, în partea superioară a foliculului, aproape de suprafaţa pielii, dar sunt cazuri în care devine profundă. Sycosis barbae poate duce, uneori, la cicatrici.

Foliculita profundă (gram-negativ) - dacă urmezi timp îndelungat tratament cu antibiotic pentru acnee este posibil ca, uneori, să apară acest tip de foliculita. Este cauzată de germeni Gram negativi.

Furunculele şi carbunculele - în momentul în care infecţia cu stafilococ ajunge adânc în structura foliculului pot să apară furunculele. Acestea sunt umflături mari şi dureroase, de culoare roz sau roşie, care se umplu cu puroi şi se sparg. Furunculele de dimensiuni mici se vindecă, fără să lase urme (cicatrici), dacă nu încerci să le storci şi îţi iei măsuri de igienă suplimentare.

Cele mai mari pot lăsa, însă, cicatrici. Carbunculele sunt grupări de furuncule. În cazul acestora este vorba de o infecţie şi mai gravă, se dezvoltă şi se vindecă mult mai greu şi, ca să nu lase cicatrici, e bine să apelezi la recomandările medicului specialist.

Foliculita eozinofilică - acest tip de foliculita afectează persoanele care au HIV/SIDA. Printre manifestările clinice se număra apariţia pe faţă, scalp, gât, piept a unor băşici cu puroi, care se răspândesc în mai multe zone ale pielii decât cele în care au apărut iniţial. După vindecare este posibil ca pielea să aibă o culoare mai închisă (hiperpigmentare). Nu se cunoaşte cauza acestui tip de foliculita.

Vezi și: Physalis, efecte asupra sănătății. Combate cancerul și întărește sistemul imunitar

Diagnostic 

Anumite tipuri de foliculita pot fi foarte uşor confundate cu acneea vulgară pentru că ambele se manifesta prin apariţia de papule, pustule eritematoase şi noduli. Acneea este o afecţiune cronică prezenta în special în cazul adolescenţilor, dar care poate să apară şi la adulţi. Afectează fata, pieptul şi spatele.

Este vorba de inflamarea unităţii pilosebacee, ca rezultat al infecţiei cu Propionibacterium acnes, în cele mai multe dintre cazuri. Foliculita se referă la inflamarea foliculului pilos, ca rezultat al infecţiei cu Staphylococcus aureus (de cele mai multe ori), cu o ciupercă, alte bacterii în afară de stafilococ sau ca urmare a unor factori noninfectiosi.

Pentru că manifestările clinice sunt deseori greu de diferenţiat este foarte important să mergi la medicul specialist pentru a primi un diagnostic corect şi un tratament adecvat, care să fie eficient.

Tratamentul foliculitei

Foliculitele simple pot trece, fără tratament, în câteva zile. Iată care sunt recomandările specialiştilor de la Web MD, în aceste cazuri, ca să ameliorezi simptomele:

- curăţă zona infectată - spală de două ori pe zi, cu apă călduţă şi cu săpun antibacterian. Ai grijă ca, de fiecare dată, să foloseşti prosoape curate;

Poţi folosi comprese cu apă cu sare - amestecă o linguriţă de sare cu două căni cu apă și pune soluţia pe un prosop curat şi tamponează;

- geluri, creme - dacă ai pielea iritată, poţi încerca o cremă cu hidrocortizon;

- evită să te bărbiereşti, să te epilezi, să te scarpini sau să porţi haine strâmte, care să acopere zonele infectate.

Dacă metodele de mai sus nu funcţionează, atunci medicul specialist îţi poate recomanda:

- creme cu antibiotic, dacă foliculita este cauzată de o bacterie (pastile, numai în cazurile severe);

- creme antifungice, şampoane sau pastile dacă foliculita este cauzată de o ciupercă;

- creme cu steroizi care să reducă inflamaţiile;

- intervenţie chirurgicală, dacă leziunile sunt profunde;

- tratamente sistemice, în funcţie de manifestările pe care le are foliculita.

Odată ce există diagnosticul de foliculita, recomandările experţilor sunt să nu te bărbiereşti cel puţin trei luni, numai că acest lucru mai mult ca sigur nu este posibil.

Vezi și: Podbalul, beneficii pentru sănătate. Atenție! Poate afecta ficatul

Prevenirea foliculitei

Foliculita nu poate fi mereu prevenită, dar există unele reguli de care este bine să ţii cont, luând în calcul că sunt anumite cauze care duc frecvent la apariţia ei. Iată câteva recomandări în acest sens:

Poartă haine lejere într-un mediu ud şi fierbinte - efectul faptului că porţi haine strâmte într-o astfel de situaţie este că se produce fricţiunea între vestimentaţie şi piele. Atunci când este umezeală şi temperatura este crescută, fricţiunea constantă poate duce la lezarea foliculilor piloşi. 

Foloseşte piscine şi jacuzzi foarte bine întreţinute - dacă nu eşti sigur că nivelul pH-ului (aciditate) şi al clorului din apă sunt controlate corespunzător, este indicat să nu foloseşti acea piscină sau jacuzzi. Astfel, vei putea evita apariţia foliculitei pseudomonas.

Spală costumul de baie după fiecare folosire şi lasă-l la uscat - este un obicei sănătos, care te ajută să reduci riscul de a te expune la bacterii ce pot cauza foliculita.

Atenţie la felul în care foloseşti medicamentele care se aplică pe piele - unii oameni dezvolta o formă sau alta de foliculita atunci când aplică pe piele medicamente, cum este gudronul de cărbune. Poţi evita apariţia foliculitei dacă te ungi în direcţia în care cresc firele de păr şi dacă nu îţi bandajezi zona tratată.

Bărbiereşte-te/epileaza-te cu grijă - bărbieritul şi epilatul sunt unele dintre cele mai frecvente cauze ale apariţiei foliculitei. Poţi reduce riscul dacă ţii cont de următoarele recomandări:

Înainte de a te bărbieri/epila, umezeşte-ţi pielea şi părul ca să se înmoaie - un moment oportun pentru această operaţiune este chiar după dus pentru că pielea este caldă, moale şi curată (fără sebum sau piele moartă, care îţi pot înfunda aparatul de râs).

Aplica o cremă sau un gel pentru bărbierit - mai ales dacă ai o piele uscată sau sensibilă, încearcă să foloseşti creme sau geluri pe a căror eticheta scrie că sunt pentru un astfel de tip de piele.

Bărbiereşte-te/epileaza-te în direcţia firelor de păr - este o metodă importantă, deşi nu suficientă, prin care poţi preveni apariţia arsurilor sau a umflaturilor (asemănătoare coşurilor).

Schimbă lama frecvent - este recomandat să schimbi lama de râs după 5-7 folosiri, ca să minimizezi posibilele iritaţii.

Nu folosi niciodată lama direct pe piele - aparatele moderne, care taie firul de păr având un contact cât mai redus cu pielea sunt indicate pentru evitarea iritaţiilor.

Păstrează aparatul de râs într-un loc uscat - între folosiri, ai grijă ca aparatul de râs să fie complet uscat ca să previi dezvoltarea bacteriilor. Nu îţi lasa lama de râs la duş sau într-o zonă umedă.

Nu folosi produse pentru îndepărtarea excesului de ceară - imediat după epilarea cu ceară pielea este foarte sensibilă. Folosirea unor produse care au la baza uleiuri nu este recomandată pentru că închide canalele sebacee şi nu lasa pielea să respire.

Măsuri de prevenţie speciale în cazul bărbaţilor care suferă de acnee (pentru că bărbieritul irita pielea şi poate agrava acneea):

- dacă acneea se manifestă la nivelul fetei, atunci sunt recomandate aparatele de râs electrice sau cele a căror lama poate fi schimbată pentru a se vedea care este mai bună;

- folosirea unui aparat de râs cu lama care taie foarte bine (dacă lama e boanta, riscul iritaţiilor este foarte mare, iar acneea se poate agrava);

- bărbieritul trebuie să fie gentil pentru evitarea tăieturilor, mai ales în zonele cu acnee.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție
Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel