Flebita, cauze și tratament. De ce apare inflamația venelor

flebita - FOTO: Freepick
Flebita este inflamația unei vene și poate să apară din mai multe cauze.

Flebita poate fi cauzată de rănirea și traumatisme ale picioarelor, bolile subiacente și imobilitatea prelungită. Inflamația unei vene cu cheag este cunoscută sub numele de tromboză venoasă profundă sau tromboflebită. Diagnosticul se face prin examen fizic și tehnici imagistice.

Flebita -  ce este

Flebita înseamnă inflamaţia unei vene. Flebita poate apărea fie la ​​suprafaţa pielii (flebita superficială), fie în venele profunde. Afecţiunea este rareori gravă şi cu o îngrijire adecvată se vindecă rapid. Uneori, persoanele cu flebita superficială primesc şi tromboflebita venoasă profundă, iar atunci este necesară o evaluare medicală, arată WEBMD.

Vezi și: Cafeaua, tratament preventiv pentru Alzheimer și Parkinson. Ce sortimente sunt indicate

Flebita – cauze

Flebita superficială poate fi o complicaţie a unei proceduri medicale sau chirurgicale. Lezarea unei vene creşte riscul formării unui cheag de sânge. Uneori, cheagurile apar chiar şi fără răni asupra venelor.

Simptomele flebitei superficiale

De obicei există un debut lent al unei zone roşii, fragede, de-a lungul venelor superficiale de pe piele. O zonă roşie lungă şi subţire poate fi văzută şi se poate simţi dura, caldă sau fragedă la atingere. Pielea din jurul venei poate fi umflată şi poate provoca mâncărime. Zona poate începe să vă doară sau să vă ardă.

Simptomele pot fi mai grave atunci când piciorul este coborât, mai ales când vă daţi jos din pat dimineaţa. Poate apărea şi o febră scăzută.

Uneori poate apărea flebita şi în cazul în care este afectată o zonă intravenoasă periferică. Zona înconjurătoare poate fi dureroasă şi fragedă de-a lungul venei. Dacă există o infecţie simptomele pot include roşeaţă, febră, durere, umflaturi sau deteriorarea pielii, mai arată WEBMD.

Vezi și: Cancerul, semnale de alarmă. La ce simptome ar trebui să fii atent

Flebita venoasă profundă

Manifestările pot fi similare cu flebita superficială dar este posibil ca unele persoane să nu aibă simptome. Este posibil să simţiţi durere şi să aveţi umflaturi pe întregul membru. De exemplu, piciorul se poate umfla fără un motiv aparent. Unii oameni manifestă şi febra din cauza unei infecţii bacteriene suprapuse şi a decolorării pielii sau a ulcerelor, dacă afecţiunea devine cronică şi anterior a fost tratată inadecvat.

Când să solicitaţi asistență medicală

Adresaţi-vă medicului dacă aveţi semne şi simptome de umflare, durere şi vene superficiale inflamate pe braţe sau picioare. Dacă nu vă simţiţi mai bine într-o săptămână sau două sau dacă starea voastră se înrăutăţeşte ar fi bine să mergeţi la medic pentru a vă asigura că nu aveţi o afecţiune mai gravă.

Flebita din venele superficiale este rareori gravă şi răspunde de obicei la controlul durerii şi comprese calde timp de 1-2 săptămâni.

Vezi și: Mâinile, test de diagnostic pentru mai multe boli. Ce spun degetele și palmele despre sănătatea ta

Flebita - diagnostic

Analiza D-dimer este un test de sânge care măsoară o substanţă care este eliberată pe măsură ce un cheag de sânge se dizolvă. Dacă acest test de sânge este negativ şi nu aveţi factori de risc, atunci este puţin probabil să aveţi un cheag de sânge.

Ecografia poate detecta cheaguri sau blocarea fluxului sanguin, în special în venele mai mari şi mai proximale. Un mic instrument portabil (sondă) este apăsat pe piele pentru a ajuta la identificarea cheagurilor de sânge şi a locului unde se afla obstrucţia. Acesta este un test nedureros, neinvaziv.

Ocazional este necesară o venogramă pentru a identifica cheagurile de sânge în venele mai mici şi mai distale. Aceasta este o procedură invazivă care necesită injectarea unui colorant cu raze X sau a unui substanţe de contrast într-o venă de pe picior, apoi se efectuează testul, arată WEBMD.

Vezi și: Gălbiorii, rol cheie pentru menținerea sănătății oaselor. Șase motive pentru care să îi incluzi în dietă

Flebita – tratament

Flebita poate fi tratată cu medicamente antiinflamatoar, cum ar fi aspirină sau ibuprofenul. Acestea pot ajuta la diminuarea durerii şi inflamaţiei flebitei superficiale. Nu luaţi aceste medicamente fără a consulta mai întâi medicul. Alte măsuri complementare includ:

Dacă veţi merge într-un ritm mai alert vă creşteţi fluxul de sânge iar acest lucru ajuta la prevenirea formării cheagurilor de sânge.

Ciorapii cu compresie pe bază de prescripţie medicală vă îmbunătăţesc fluxul de sânge şi vă pot ajuta să vă uşuraţi durerea şi umflarea de la nivelul picioarelor.

Evitaţi repausul la pat pentru perioade prelungite. Acest lucru vă poate agrava simptomele.

Dacă aveţi tromboflebita venoasă profundă poate fi necesar să rămâneţi în spital câteva zile pentru diagnostic şi tratament, pentru a vă asigura astfel că nu apar complicaţii.

Vezi și: Culoarea părului, factorii care o influențează. De ce ne naștem blonzi, roșcați sau bruneți

Flebita – tratament chirurgical

Dacă evaluarea arata flebita superficială şi sunteţi altfel sănătos, probabil că puteţi merge acasă. Va trebui să utilizaţi ciorapi de compresie şi probabil medicamente antiinflamatorii pentru a vă controla simptomele. Managementul suplimentar implica ridicarea braţului/piciorului şi aplicarea de comprese calde. Doar câteva cazuri necesită antibiotice.

Dacă flebita superficială a progresat pentru a implica venele profunde, atunci este o afecţiune gravă care poate necesita chiar internarea în spital pentru tratament şi evaluare ulterioară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel