Fibrilația atrială, boala pe care o au mulți fără să știe. Fii atent la asta când îți iei pulsul. Semnul simplu care-ți arată dacă ai o problemă: Mulți vin direct cu AVC

Fibrilația atrială - Foto: Freepick @FellowNekocat
EXCLUSIV
Mulți pacienți au această boală și nu știu de ea. De aceea, cei mai mulți pacienți ajung mult prea târziu la medic.

Se discută mult despre colesterol, despre bolile cardiovasculare, infarct, AVC, însă fibrilația atrială nu este o afecțiune aflată sub reflector, mulți pacienți nu știu de ea și nu o bagă în seamă deși au simptome.

În acest context, medicul cardiolog Claudiu Stoicescu a subliniat că "aceasta afecțiune este mai cunoscută de medici, iar pacienții se focusează pe riscul cardiovascular, unde coleterolul și tensiunea sunt în prim-plan".

VEZI ȘI: 4 semne ale epuizarii și cum să-ți revii: Nu mai munciți până la epuizare, NU merită! Poți face AVC sau INFARCT. E o tentație enormă, mai ales în rândul tinerilor

Fibrilația atrială, cum trebuie identificată și diagnosticată

Fibrilația atrială, adesea numită AFib sau AF, este cel mai frecvent tip de aritmie cardiacă tratată. O aritmie este atunci când inima bate prea încet, prea repede sau într-un mod neregulat.

Atunci când o persoană are fibrilație atrială, bătăile normale din camerele superioare ale inimii (cele două atrii) sunt neregulate, iar sângele nu circulă atât de bine pe cât ar trebui dinspre atrii spre camerele inferioare ale inimii (cei doi ventriculi). Fibrilația ventriculară poate apărea în episoade scurte sau poate fi o afecțiune permanentă.

"Interesant e că dacă vă uitați pe harta mondială, fibrilația atrială o găsiți mai frecvent în țările din Vest, SUA, poate chiar și România, pentru că există o speranță de viață ridicată și odată cu sta ai o incidență mai mare a fibrilației atriale.

Cu alte cuvinte, cu cât îți duci populația la o vârstă mai înaintată, cu atât probabilitatea de a avea fibrilație atrială este mai mare.

Prevalența la nivel mondial este de vreo 44.000 - 45.000 milioane de indivizi cu această patologie, deci e un număr mare, probabil subraportat, pentru că sunt multe țări care nu au o formă corectă de raportare. Noi stăm prost ca medie europeană. Avem mulți oameni cu fibrilație atrială", a declarat dr. Claudiu Stoicescu, medic primar cardiolog, în exclusivitate pentru DC Medical.

Riscul de fibrilație atrială crește odată cu vârsta, dar printre factorii de risc ai acestei boli menționăm:

- Înaintarea în vârstă

- Tensiunea arterială ridicată

- Obezitatea

- Strămoși

- Diabet

- Insuficiență cardiacă

- Boală cardiacă ischemică

- Hipertiroidism

- Boală cronică de rinichi

- Consumul moderat sau intens de alcool

- Fumatul

- Lărgirea camerelor de pe partea stângă a inimii, potrivit CDC.

VEZI ȘI: De ce NU revine mirosul după infectarea cu COVID și ce se întâmplă în corp: Descoperirea e izbitoare. Poate dura luni sau chiar ani

Mulți au această boală și nu știu de ea

Potrivit medicului, sunt foarte mulți pacienți care nu știu că au fibrilație atrială, pentru că în cazul celor mai mulți, simptomele nu își fac simțită prezența. De aceea, în lipsa controalelor și analizelor pe care oamenii ar trebui să le facă anual, pacienții ajung mult prea târziu la medic, de cele mai multe ori abia când apar complicații sau când apare un AVC.

Care sunt simptomele fibrilației atriale?

- Bătăi neregulate ale inimii

- Palpitații ale inimii (bătăi rapide, fluturânde sau puternice)

- Amețeală

- Oboseală extremă

- Dificultăți de respirație

- Dureri în piept

"Din nefericire, nu sunt mulți pacienți care știu că au fibrilație atrială. Știți de ce? Pentru că 40% din indivizi au fibrilație și sunt asimptomatici. Nu știi că ai fibrilație atrială. În general, omul caută ajutor pentru 2 - 3 tipuri de simptome: că-l doare în piept, că respiră greu sau că are palpitații.

În momentul în care nu are niciun astfel de simptom, pacientul nu vine la medic, iar fibrilația de multe ori nu-ți arată că există.

Iar omul vine abia când face o complicație a fibrilației atriale, iar complicația cea mai frecventă este cardioembolia la nivelul capului, deci faci AVC și descoperi fibrilație secundară a accidentului vascular cerebral", a mai spus medicul.

La ce să fii foarte atent când îți iei pulsul. Semnul simplu care-ți arată dacă ai o problemă

 

"Există mai multe tipuri de indivizi și unii sunt foarte atenți la tipul de bătaie. Există o extremă, care nu e prea bună. Când treci de o anumită vârstă, peste 45 - 50 de ani, vei vedea cum incidența crește și atunci când simți că bătăile inimii sunt neregulate, frecvența cardiacă este înaltă, atunci trebuie să-și ridici un semn de întrebare.

Atunci trebuie să-ți iei pulsul! Este o metodă extrem de utilă și de simplă prin care-ți poți monitoriza bătăile inimii.

Un puls care depășește 120 de bătăi pe minut și este total neregulat și fiecare bătaie vine la o altă distanță decât bătaia precedentă, atunci e înaltă probabilitate să ai această aritmie, că fibrilația atrială este o aritmie care se caracterizează prin frecvență cardiacă înaltă de cele mai multe ori și ritm total neregulat.

Bătăile sunt una după alta la o distanță bine definită, regulată, în mod normal.

În fibrilația atrială bătăile sunt complet neregulate", ne-a mai spus medicul cardiolog Claudiu Stoicescu, care a completat că "fibrilația atrială nu vine atunci când o cauți, ci la un interval în care nu-ți dai seama ce se întâmplă".

Medicul susține că device-urile precum telefoanele sau ceasurile inteligente sunt extrem de bune, pentru că pot lua pulsul și pot face un EKG, o electrocardiogramă, astfel încât să ne ajute să detectăm o problemă în cazul în care ea apare.

VEZI ȘI: Celula canceroasă, "fomistă" de glucoză. Ce este PET-CT și cum detectează cancerul: Substanță radioactivă FĂRĂ alergii. Arată dacă ganglionul e activ și e nevoie urgentă de tratament

 

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel