Fibrilația atrială, risc de accident vascular cerebral. Dr. Gabriel Tatu Chițoiu: Sângele ajunge să băltească în anumite colțuri ale inimii

fibrilatia atriala - FOTO: Freepick
EXCLUSIV
Fibrilația atrială crește riscul producerii unui accident vascular cerebral. 

Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, medic primar cardiolog, Spitalul Clinic de Urgență Floreasca București, a declarat în exclusivitate la DC Medical, în cadrul dezbaterii ONLINE: „Știi cât mai are de trăit inima ta?” despre cât de grave pot fi complicațiile fibrilației atriale. 

Ce este fibrilația atrială

Fibrilația atrială este reprezentată de bătăi rapide și neregulate ale inimii, care cresc riscul de accident vascular cerebral. În timpul episoadelor de fibrilație atrială, cele două camere superioare ale inimii, atriile, se contractă haotic, fără să se coordoneze cu ventriculele.

”Fibrilația atrială este, poate, cea mai frecventă tulburare cu care noi ne întâlnim în practică, și mai ales, după vârsta de 60 de ani numărul pacienților crește foarte mult. Partea proastă este că multe din aceste cazuri sunt silențioase. Oamenii nu simt și noi îi diagnosticăm când deja se declanșează accidentul vascular cerebral, embolia cerebrală. 

Fibrilația atrială este o tulburare de inimă, în care inima începe să bată neregulat și dat fiind faptul că bate rapid și neregulat, frecvența poate să fie undeva la 140-160 de bătăi pe minut. La asemenea frecvență sângele ajunge să băltească în anumite colțuri ale inimii și acolo unde sângele băltește se pot forma foarte ușor cheaguri de sânge de diferite dimensiuni.

Un astfel de cheag poate să fie aruncat de inimă atunci când se contractă în circulația generală. Un cheag poate să ajungă la cap și să blocheze o arteră, poate să ajungă în membre superioare sau inferioară, să dea un accident vascular ischemic.

Fibrilația atrială generează aceste cheaguri, dar există o soluție, și anume medicamentele anticoagulante. Avem anticoagulante eficiente, de generație nouă care sunt foarte eficiente în prevenirea acestor complicații”, a explicat Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, Medic primar cardiolog, Spitalul Clinic de Urgență Floreasca București.

Vezi și: Florin Buicu, BREAKING NEWS despre legea VITALĂ pentru România, blocată în Parlament: Am trecut-o! Șansă pentru pacienți

Ce este un AVC?

Concret, o arteră care alimentează creierul se poate înfunda cu un cheag de sânge (AVC ischemic) sau se poate sparge iar sângele se va acumula în interiorul creierului (AVC hemoragic). În ambele situații, în doar câteva minute, celulele cerebrale încep să moară.

Accidentul vascular cerebral reprezintă o urgență medicală iar tratamentul imediat este extrem de important. Progresele înregistrate în ultimii ani privind tratamentul AVC ischemic permit ca, atunci când se intervine în timp util, să se poată reduce afectarea cerebrală și implicit, apariția complicațiilor. Cu alte cuvinte, se poate împiedica decesul ori instalarea unor sechele grave.

Vezi și: Insuficiența cardiacă, simptome. Vinereanu: Cea mai gravă și mortală BOALĂ. Medicament pentru diabet, rol important în insuficiența cardiacă

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel